De beste tips van een local!

Gebouwen in Barcelona

Gebouwen in Barcelona
Inhoudsopgave

Barcelona is een stad dat vele architectonische wonderen bevat, van de Sagrada Família tot aan de Torre Agbar. Wandelen door de straten van Barcelona is een ware ontdekkingsreis. Ieder gebouw en detail kan bijzonder zijn. Daarom is het aan te raden om veel te lopen en jezelf te laten overweldigen door de magie van de straten van Barcelona.

Een aantal van de gebouwen in Barcelona zijn ware pareltjes die nergens anders te vinden zijn. Weliswaar waren deze in het begin baanbrekend en niet altijd goed begrepen door de meeste Barcelonezen, maar met de tijd is men deze steeds meer gaan waarderen. Zo telt Barcelona momenteel maar liefst 10 monumenten in de UNESCO's Werelderfgoedlijst.

Jammer genoeg zijn sommige van de meest bijzondere gebouwen van Barcelona nog steeds als prive-woning of kantoor bestempelt, waardoor je ze niet van binnen kunt zien. Gelukkig worden er steeds meer interessante gebouwen als museum geopend, al is dat soms voor een kortere periode zoals bij speciale evenementen.


Modernisme en Barcelona

Bij je architectonische zoektocht in Barcelona dien je speciale aandacht te bieden aan de gebouwen van het Modernisme. De Catalaanse variant van de kunststroming Art Nouveau / Jugendstil wordt Catalaanse Modernisme genoemd en was zeer in trek in Barcelona tijdens het einde van de 19e eeuw en begin van de 20e eeuw. Deze kunststroming wordt gekenmerkt door het gebruik van gebogen lijnen, asymmetrie en natuurlijke elementen, gecombineerd met rijke decoratie en details. Grote namen zoals Antoni Gaudí, Lluís Domènech i Montaner, Josep Puig i Cadafalch en Josep Maria Jujol zijn een duidelijk voorbeeld van het Modernisme.

In Barcelona zijn vele gebouwen te vinden uit deze tijd. In het bijzonder heb je in de Passeig de Gràcia de 'Illa de la discòrdia', dat is, een klein gebied tussen de straten Aragó en Consell de Cent waar je enkele van de meest iconische gebouwen van het Modernisme naast elkaar kunt vinden: het Casa Lleó Morera van Lluís Domènech i Montaner, Casa Mulleras van Enric Sagnier, Casa Bonet van Marcel·lià Coquillat, Casa Amatller van Josep Puig i Cadafalch en het Casa Batlló van Antoni Gaudí.

Tip!

Ontdek de 10 meest essentiële gebouwen van het Modernisme in Barcelona en de top 10 minder bekende modernistische gebouwen. Mijn Gaudí Tour is ook zeer aan te raden voor alle Gaudí-liefhebbers.

Beroemde gebouwen in Barcelona

Sagrada Família
Hét symbool van de stad en het meesterwerk van Gaudí. De nog onafgemaakte Sagrada Família is een pareltje van de architectuur die iedereen gezien moet hebben.

Tickets bestellen Meer informatie

Metro
Sagrada Família (L2 en L5)

Casa Milà (La Pedrera)
Dit unieke en eigenaardige huis van de architect Gaudí, ook bekend als de 'steengroeve', is tot een van de symbolen van Barcelona uitgegroeid.

Tickets bestellen Meer informatie

Metro
Diagonal (L3 en L5)

Casa Batlló
Dit kleurrijke gebouw gelegen aan de "illa de la discòrdia" was ook door Gaudí ontworpen en is een ware spektakel om naar te kijken.

Tickets bestellen Meer informatie

Metro
Passeig de Gràcia (L2, L3 en L4)

Casa Amatller
Dit gebouw naast Gaudí’s Casa Batlló maakt ook deel van de "illa de la discòrdia" en is tevens het beginpunt van de Europese Route van het Modernisme.

Tickets bestellen Meer informatie

Metro
Passeig de Gràcia (L2, L3 en L4)

Kathedraal
De kathedraal van Barcelona vind je in het midden van de Gotische wijk en is het perfect voorbeeld van de Catalaanse Gotische stijl.

Meer informatie

Metro
Jaume I (L4)

Palau de la Música Catalana
Dit paleis ontworpen door Domènech i Montaner is een van de meest representatieve gebouwen van de Catalaanse Modernisme en fungeert nu als muziekzaal.

Tickets bestellen Meer informatie

Metro
Urquinaona (L1 en L4)

Columbus Monument
Dit monument aan Columbus is een 60 meter hoge toren met het beeld van de ontdekker van Amerika en een uitkijkplatform.

Tickets bestellen Meer informatie

Metro
Drassanes (L3)

Huis van Gaudí
Dit huis in het wereldberoemde Park Güell van Gaudí was tevens de residentie van de architect voor een aantal jaren en is nu omgetoverd tot een museum.

Tickets bestellen Meer informatie

Metro
Lesseps (L3)

Hospital de Sant Pau
Dit ziekenhuis ontworpen door Domènech i Montaner is een van de mooiste gebouwen uit het Catalaanse Modernisme.

Tickets bestellen Meer informatie

Metro
Sant Pau | Dos de Maig (L5)
Guinardó | Hospital de Sant Pau (L4)

Palau Nacional
Het imposante hoofdgebouw van de Wereldtentoonstelling van 1929 is nu een museum voor kunst en biedt de bezoeker een fantastisch uitzicht over de stad.

Tickets bestellen Meer informatie

Metro
Espanya (L1, L3 en L8)

Gemeentehuis
In dit klassieke gebouw bevind zich het gemeentehuis van Barcelona, l'Ajuntament in het Catalaans. Tegenover staat het gebouw van de Catalaanse Generalitat.

Meer informatie

Metro
Jaume I (L4)

Mercat del Born
In deze prachtige oude markthal staat nu het Born CCM, een cultureel centrum met opgravingen en verschillende tentoonstellingen over de stad.

Meer informatie

Metro
Jaume I (L4)

Torre Glòries (Torre Agbar)
Hoewel dit gebouw van Jean Nouvel veel kritiek in het begin had vanwege zijn bizarre vorm, is dit uitgegroeid tot een van de nieuwe symbolen van de stad.

Meer informatie

Metro
Glòries (L1)

Arc de Triomf
Dit triomfboog in Neo-Moorse stijl werd gebouwd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1888 en is sindsdien een ware symbool voor de stad.

Meer informatie

Metro
Arc de Triomf (L1)

Las Arenas
In dit oude stierenvechtarena vind je nu een hyper moderne winkelcentrum met een geweldig uitkijkplatform, vele restaurants en een bioscoop.

Meer informatie

Metro
Espanya (L1, L3 en L8)

Pavellons Güell - Gebouwen Barcelona

Pavellons Güell
De pavellons Güell zijn een reeks gebouwen die Eusebi Güell aan Gaudí in 1884 liet ontwerpen voor zijn landgoed Finca Güell. Naast de mooie gebouwen, is de in ijzer gesmeden toegangspoort de grootste blikvanger. Daar staat de grote mythologische draak van de Tuin van Hesperides te pronken.

Metro
Maria Cristina (L3)
Palau Reial (L3)

La Monumental
In dit stierenvechtarena worden tegenwoordig geen meer corridas gehouden. Toch is zijn Byzantijnse Mudejar stijl, gekruid met Art Nouveau elementen, echt een plaatje om te zien.

Meer informatie

Metro
Monumental (L2)

Teatre Liceu
Het Gran Teatre del Liceu, opgericht in 1847 en gelegen aan de Ramblas, is een operahuis met een belangrijke rol als cultureel centrum.

Tickets bestellen Meer informatie

Metro
Liceu (L3)

Hotel Arts Torre Mapfre - Gebouwen Barcelona

Torres Mapfre
De twee wolkenkrabbers bij Port Olímpic vormen wat in Barcelona bekend staat als de Torres Mapfre: een van de torens herbergt een luxe hotel; de andere is het hoofdkantoor van de verzekeringsmaatschappij Mapfre.

Metro
Ciutadella | Vila Olímpica (L4)

Casa Vicens
Dit prachtige villa ontworpen door Gaudí gelegen in de wijk van Gràcia is inmiddels als museum geopend.

Tickets bestellen Meer informatie

Metro
Fontana (L3)

Palau Güell
Dit paleis van de familie Güell werd ook door Gaudí ontworpen. Het pand is op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is zeker de moeite waard om te zien.

Tickets bestellen Meer informatie

Metro
Liceu (L3)
Drassanes (L3)

Castell de Montjuïc
In dit oude fort op de top van de berg van Montjuïc geniet je van een uitstekende uitzicht over de stad en de zee en leer je over de militair verleden van de stad.

Meer informatie

Metro
Paral.lel (L2 en L3)

Universitat de Barcelona
Dit majestueus gebouw uit de 19e eeuw herbergt de faculteiten van Letteren en Wetenschappen en is een perfecte plek om even uit de drukte van de stad te ontsnappen.

Meer informatie

Metro
Universitat (L1 en L2)

Casa Terrades (Casa de les Punxes)
Het Casa Terrades, alias Casa de les Punxes, werd in 1905 door architect Josep Puig i Cadafalch ontworpen. In 1975 werd het huis tot Nationaal Historisch Monument uitgeroepen.

Tickets bestellen Meer informatie

Metro
Diagonal (L3 en L5)
Verdaguer (L4 en L5)

W Hotel - Gebouwen Barcelona

Hotel W
Dit moderne, luxe en exclusieve hotel ontworpen door Ricardo Bofill ligt aan het strand en is een van de nieuwste symbolen van Barcelona.

Metro
Drassanes (L3)

Andere mooie gebouwen in Barcelona

  • Barcelona-paviljoen: dit paviljoen, ontworpen door Ludwig Mies van der Rohe voor de Wereldtentoonstelling van 1929, is een belangrijk voorbeeld van moderne architectuur.
  • Torre Bellesguard: dit bijzonder gebouw aan de voeten van Tibidabo werd in 1909 door Gaudí ontworpen en is sinds kort als museum geopend.
  • Antic Hospital de la Santa Creu: het oude ziekenhuis van El Raval, uit de de 17e eeuw, is nu open als bibliotheek en tuin. Dit was ook de plek waar Gaudí kwam te liggen toen hij werd aangereden door een tram.
  • Palau del Lloctinent: het Palau del Lloctinent is een middeleeuws paleis midden in de Gotische wijk naast het Palau Reial (bij het Plaça del Rei) met een prachtige patio die je gratis kunt bezoeken. Het is tevens het historische adres van het archief van de Kroon van Aragón.
  • Casa Lleó i Morera: dit prachtige huis van architect Domènech i Montaner is ook te vinden in de beroemde “illa de la discòrdia“.
  • Palau Baró de Quadras: het oude paleis van de baron Quadras is een interessante modernistische gebouw ontworpen door Josep Puig i Cadafalch. Haar twee gevels zien er volledig verschillend uit.
  • Estació de França: dit chique treinstation in Noucentista stijl werd voor de Wereldtentoonstelling van 1929 gebouwd. Tegenwoordig is dit de tweede na meest belangrijke station van Barcelona, Sants Estació.

Meer architectuur in Barcelona

Barcelona zit vol interessante en prachtige gebouwen die uit verschillende periodes stammen. De meeste gebouwen in de Gotische wijk en stadscentrum stammen uit de Middeleeuwen, terwijl als je door de Eixample loopt verrast wordt door de prachtige gebouwen uit het Modernisme. Maar er is nog veel meer te zien: in wijken zoals Gràcia, Horta en Sant Andreu dat van oudsher dorpen buiten de stad waren, kun je nog vele sporen vinden van zijn rurale verleden, met oude boerderijen en lage huizen. In andere gedeeltes van de stad, zoals Sant Martí en Sants, vind je juist tal van oude fabrieken die nu omgetoverd zijn tot scholen, bibliotheken of kantoorgebouwen. Maar ook moderne en futuristische gebouwen hebben inmiddels hun plek gevonden in Barcelona. Dit verscheidenheid aan gebouwen maken een wandeling in Barcelona altijd een leuke en verrassende bezigheid.

Lees hier meer over:

Aanraders voor een bezoek aan Barcelona

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.000 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Inhoudsopgave
Gratis Barcelona mini-gids

Ga je binnenkort naar Barcelona? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de gratis mini gids met 20 pagina's vol tips en prachtige foto's.

X Sluiten

Nee, dank je