🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Cultuur Reageer
Home » Blog » De Spaanse taal

De Spaanse taal

Spaans is wereldwijd de één na meest gesproken taal ter wereld. Maar liefst 460 miljoen mensen kunnen Spaans spreken. Spaans leren is dus niet alleen heel leuk om te doen, maar ook een goede investering voor je toekomst. Ook wanneer je overweegt om in een Spaanstalig land te gaan wonen of stage te lopen, is de kennis van de Spaanse taal van groot belang. En hoewel je al een heel eind kunt komen met zelfstudie, werkt het altijd een stuk beter en sneller om de taal ter plekke te leren. Barcelona is hiervoor een uitermate geschikte bestemming: een wereldstad met tal van mogelijkheden voor studenten en op relatief korte afstand van Nederland en België. Op deze pagina geef ik je tips omtrent het leren van Spaans en vertel ik je waar je Spaans kunt leren in Barcelona.

De Spaanse taal

Spaans (español) of Castiliaans (castellano) is een Romaanse taal en wordt met name gesproken in Spanje en Latijns-Amerika. Spaans is tegenwoordig een wereldtaal en voor vele mensen een interessante taal om te leren: hetzij omdat het mooi op het cv staat, omdat het nuttig kan zijn tijdens reizen of gewoonweg omdat het een prachtig taal is.

Er zijn echter wel hele grote verschillen tussen de Spaanse taal van Spanje en de verschillende Zuid Amerikaanse landen. Ieder gebied heeft wel weer eigen woorden, zinnen en accenten die nergens anders gebruikt worden.

Spaanse accenten

Zelfs in Spanje zijn er grote verschillen te vinden tussen het Spaans van het noorden en het Spaans van het zuiden van Spanje. Aan de accenten kunnen Spanjaarden vaak de herkomst van iemand wel raden. Terwijl het meest pure Spaans in en rondom Salamanca, Valladolid en Madrid wordt gesproken, kernmerken de Andalusiërs zich door de “c” en de “z” als “s” uit te spreken (de seseo), de Aragonezen omdat ze altijd “co!” zeggen en “maño” tegen elkaar roepen en de Basken, Catalanen en Galiciërs vanwege hun aparte accent.

DELE-certificaat

Wie Spaans leert kan het fijn vinden om het officiële Diploma de Español como Lengua Extranjera (DELE) te halen. Het DELE-certificaat is een getuigschrift dat de student voldoende spreek- en schrijfvaardigheden heeft in het Spaans op zes verschillende niveaus (van A1 -basiskennis- tot C2 -als een native speaker-).

Het DELE-certificaat is niet alleen de officiële accreditatie van je niveau Spaans, maar is soms ook nodig om een baan in een Spaanstalig land te krijgen of om bij een Spaanse universiteit te leren. Bovendien moeten degenen die de Spaanse nationaliteit wensen te verkrijgen naast de CCSE (een kennistoets over de Spaanse grondwet en cultuur), ook het DELE-certificaat (niveau A2 of hoger) halen.

Om het DELE-certificaat te halen is het aan te raden om eerst een voorbereidingscursus te volgen. Dit kan bijvoorbeeld bij een aantal taalscholen in Barcelona gedaan worden (zie hieronder een overzicht). Om deel te nemen aan het DELE-examen dien je je van tevoren in te schrijven. Het DELE-examen vindt enkele malen per jaar bij de officiële examencentra plaats en wordt door taleninstituut Cervantes wereldwijd georganiseerd.

De Spaanse taal leren
De Spaanse taal leren

Spaans leren in Barcelona

De beste manier om Spaans te leren is natuurlijk via een taalcursus en een verblijf in het land waar Spaans gesproken wordt. Van alle Spaanse steden, is Barcelona één van de absolute favoriete bestemmingen qua taalreizen. En dat is niet voor niks: naast het brede aanbod in taalscholen, is Barcelona een van de mooiste en leukste steden om Spaans te leren.

Waarom Spaans leren in Barcelona?

Je kunt om meerdere reden interesse hebben om Spaans te leren in Barcelona. Bijvoorbeeld omdat je er woont en werkt, wegens zelfontplooiing en carrièrekansen, of gewoonweg uit persoonlijke interesse.

Het mooie aan Spaans leren in Barcelona is dat je tijdens je cursus Spaans de kans krijgt om in één van de mooiste steden uit Spanje te wonen, de lokale cultuur te leren kennen, en alles wat je op school leert, gelijk in de praktijk kunt brengen. Het leren van een vreemde taal gaat dan ook meestal een stuk sneller en gemakkelijker als je ter plaatse bent. Bovendien kun je als je de taal beheerst sneller deel maken van de gemeenschap, nieuwe mensen leren kennen en makkelijker integreren.

Omdat Barcelona veel expats en buitenlandse studenten trekt zal je bovendien niet de enige zijn die Spaans probeert te leren. Hierdoor voel je je minder eenzaam en kun je sneller in contact komen met mensen die dezelfde interesses hebben of zich in dezelfde situatie bevinden als jij.

Wel moet je rekening houden met het feit dat Barcelona een tweetalige stad is waar veel mensen Catalaans spreken. Ook straatnamen, informatieborden, kranten en menukaarten worden in het Catalaans vertaald. Dit kan soms voor enige verwarring zorgen bij nieuwe studenten. Maar zodra je de verschillen leert kennen en een paar woordjes in het Catalaans leert, zal dit geen belemmering zijn voor je verdere ontwikkeling in het Spaans. Bovendien spreekt en begrijpt iedere Catalaan ook wel Spaans en zijn ze net wat opener wanneer je ze in hun taal aanspreekt.

👉 Lees hier meer over de Catalaanse taal.

Taalreizen naar Barcelona

Taalreizen naar Spaanstalige landen zijn al jaren in opmars. Ofwel omdat men het leuk vindt om een nieuwe taal te leren of juist omdat ze hiermee een boost aan hun carrière willen geven. Ook wanneer je vroeger Spaans op school hebt gehad en je merkt dat je kennis begint in te zakken, is een taalreis naar Barcelona zeker interessant.

Tijdens zo’n taalreis volg je een intensieve cursus Spaans en word je ondergedompeld in de Spaanse cultuur samen met andere buitenlandse studenten. De meeste taalscholen Spaans kunnen indien nodig accommodaties voor hun studenten in Barcelona regelen, hetzij bij Spaanse gezinnen, in appartementen of in universitaire residenties. Je krijgt daarnaast voldoende ruimte om in je vrije tijd wat leuke dingen te doen en Barcelona beter te leren kennen.

Een taalreis naar Barcelona kun je zelf regelen door contact op te nemen met een taalschool in Barcelona (zie hieronder de verschillende opties) of via een taalreisorganisatie. Door te kiezen voor een taalreisorganisatie hoef je je geen zorgen te maken over de reis, de kwaliteit van de school of de accommodatie, want ze hebben hierin al veel ervaring en alles wordt voor je geregeld. Grote namen binnen deze sector zijn EF, Don Quijote en Enforex.

Taalscholen in Barcelona

Het aanbod aan taalscholen en taalcursussen in Barcelona is heel groot en divers. Wanneer je in Barcelona woont kun je proberen om je bij de Escola Oficial d’Idiomes Barcelona (EOIB) aan te melden. Deze openbare school biedt goedkope taalcursussen aan, maar om er een plek te bemachtigen moet je eerst ingeloot zijn. Wanneer je maar tijdelijk in Barcelona bent of als je niet ingeloot wordt voor de EOIB, dan zijn er alsnog genoeg andere talenscholen waar je Spaans kunt leren.

De meeste taalscholen Spaans in Barcelona bieden zowel parttime cursussen (vaak ’s avonds) als intensieve taalcursussen aan. Ook privélessen en conversatielessen horen tot de mogelijkheden. Door de hoge toestroom en verloop van studenten, kunnen nieuwe studenten in de meeste scholen iedere week of om de zoveel weken instromen. Soms is er voorafgaand een toets nodig om het niveau van de leerling te beoordelen.

Naast taalcursussen voor beginners en gevorderden, geven sommige scholen in Barcelona ook voorbereidingscursussen voor het DELE-certificaat (taaldiploma voor niet-Spaanstaligen) en het CCSE-examen (test om de Spaanse nationaliteit te verkrijgen).

Taalscholen in Barcelona
Taalscholen in Barcelona

Enkele taalscholen in Barcelona waaruit je kunt kiezen zijn:

  • International House Barcelona (Carrer Trafalgar, 14): groot talenschool in het centrum van Barcelona (vlakbij Plaça Urquinaona) voor zowel intensieve als parttime cursussen (van 4 uur per week), privéles, conversatieles, zomercursussen en DELE examencursus. Er worden ook andere talencursussen aangeboden naast sociale evenementen zoals de Friday Club waarin studenten elkaar ontmoeten.
  • Escuela Mediterráneo (Carrer de Santa Mónica,2): talenschool nabij de Ramblas en de haven voor avondcursussen, intensieve cursussen, conversatielessen, privélessen en officiële examens zoals de DELE en CCSE.
  • Speakeasy (Ronda Universitat, 7): taalschool in het centrum van Barcelona (vlakbij Universitat) voor taalcursussen Spaans in alle niveaus en veel opties (avondcursussen, intensieve en semi-intensieve cursussen, conversatielessen en privélessen). Ook voorbereidingscursus voor de DELE certificaat en de Spaanse universiteit.
  • BCN Languages (in Gràcia en l’Eixample): talenschool met meerdere vestigingen in Barcelona waarin meerdere talencurssusen aangeboden worden, onder andere Spaans.
  • Escuela Dime (Carrer Berna, 5 – 7 bjs): kleinschalige taalschool in Gràcia voor studenten Spaans en andere vreemde talen. 
  • Olé Languages (Carrer Mallorca 201): kleinschalige taalschool in l’Eixample voor avondcursussen, intensieve en semi-intensieve cursussen, conversatielessen en privélessen. De groepen zijn klein (maximum van 9 studenten per klas) waardoor je volop aandacht krijgt.
  • BCN Metropol (Carrer Pau Claris, 87, 1º1ª): kleinschalige taalschool in het centrum van Barcelona naast Plaça de Catalunya. Geschikt voor intensieve, semi-intensieve en avondcursussen. Ze organiseren regelmatig activiteiten en uitjes in en rondom Barcelona.
  • Versión Original (Gran Via de les Corts Catalanes, 636): kleinschalige talenschool in het centrum van Barcelona met intensieve, semi-intensieve en avondcursussen Spaans. Ze bieden tevens individuele lessen en DELE voorbereidingscursussen aan.
  • Lingua Schools Barcelona (Passatge Permanyer, 17): deze gerenommeerde taalschool gelegen in een prachtig oud huis in l’Eixample is gespecialiseerd in het geven van Spaanse les aan buitenlanders en biedt diverse intensieve en semi-intensieve taalcursussen aan, alsook voorbereidingscursussen voor de DELE en CCSE-examens. 

Prijzen taalscholen in Barcelona

De prijs van een cursus Spaans in Barcelona is van vele factoren afhankelijk: de soort cursus, hoe lang de cursus duurt, of er accommodatie bij zit, enzovoort. Als voorbeeld:

  • Een cursus Spaans van 4 uur per week voor 10-12 weken kost tussen de €200 en €300.
  • Een intensieve cursus Spaans van een week kost rond de €200 en voor twee weken betaal je gemiddeld €300-400. 
  • Een DELE examencursus van twee weken kost ruim €400.

Sommige taalscholen bereken daarnaast inschrijfkosten en je dient vaak allerlei boeken en lesmateriaal zelf aan te schaffen.

Tips om Spaans te leren in Barcelona

  • Taaluitwisseling: vele Spanjaarden doen graag mee aan een language exchange, waarbij ze iemand Spaans leren (door bijvoorbeeld veel gespreken te voeren), en ze Engels (of een andere vreemde taal) leren van de ander. Zo’n taalmaatje is een eenvoudige manier om je Spaans op peil te houden en in contact te komen met locals.
  • Taalevenementen voor expats: er worden ook meerdere evenementen gehouden waarbij expats Spanjaarden ontmoeten om onder andere de taal beter onder de knie te krijgen. Zo’n gezellige sociale gelegenheid is een uitstekende manier om nieuwe mensen te leren kennen en je Spaans te oefenen. Een goed voorbeeld is het terugkerende evenement in het café van Estació de França iedere vrijdag.
  • Praat en luister zo veel mogelijk Spaans: wie snel Spaans wilt leren kan het beste de hele dag door naar Spaans luisteren en Spaans spreken. Eenmaal in Barcelona is dat niet zo moeilijk om te doen, maar wees dus niet bang om fouten te maken en gebruik zoveel mogelijk Spaans: op de markt, bij de bakker om de hoek of om je bestelling in een restaurant te geven. Locals zullen het zeker waarderen en het blijft de beste manier om een taal snel te beheersen.
  • Zoek een nieuwe hobby: een uitstekende manier om Spaanstalige vrienden te maken en veel Spaans te oefenen in Barcelona is door deel te nemen aan een cursus yoga, schilderen, dansen, koken of zelfs breien. In veel centres cívics (buurthuizen) worden allerlei goedkope cursussen aangeboden waar je aan mee kunt doen.
  • Verwar geen Catalaans met Spaans: wellicht het enige nadeel van Spaans leren in Barcelona is dat er in de straten van Barcelona (en heel Catalonië) ook Catalaans gesproken wordt. Zelfs straatnaamborden zijn in het Catalaans. Dit kan natuurlijk voor enige verwarring zorgen bij een startende Spaans student, want hoe onderscheid je het Catalaans van het Spaans? Naast het feit dat het anders klinkt, zie je onder andere dat het Catalaans is aan de manier hoe accenten gebruikt worden (in het Spaans is het alleen á, é, í, ó, ú maar in het Catalaans kan het ook à, è en ò zijn) en of ze “ny” gebruiken (Catalaans) in plaats van “ñ” (Spaans), en de “ç” (Catalaans) in plaats van “z” (Spaans). Als voorbeeld: het “Plaza de Cataluña” heet in het Catalaans “Plaça de Catalunya”. 

👉 Zie hier meer Catalaanse en Spaanse woorden.

Spaans thuis leren

Tegenwoordig kun je op veel manieren ook thuis zelf Spaans leren: via apps, online cursussen, zelfstudieboeken en audioboeken… Ook privélessen of het volgen van een taalcursus in Nederland of België behoren tot de mogelijkheden.

Taalcursussen Spaans

Thuisstudie is een vrij eenvoudige manier om Spaans te leren vanaf niveau nul. Vele online cursussen kunnen je de nodige basiskennis in zowel schriftelijk als verbaal Spaans geven. En via apps zoals Duolingo wordt het leren van Spaans ook nog eens een plezierige bezigheid. Maak bijvoorbeeld gebruik van gratis tools zoals Aula de español en de app Fun Easy Learn Español om zo steeds nieuwe woorden en zinnen in het Spaans te leren. Het mooie aan deze cursussen is dat je de lessen waar en wanneer jij zelf wilt kunt volgen, al moet je wel gemotiveerd genoeg zijn om ze te voltooien.

Je kunt je ook aanmelden voor een cursus Spaans bij een taalschool of privéleraar in Nederland of België. Het Spaanse Instituut Cervantes is de meest gerenommeerde entiteit als het gaat om Spaans leren in het buitenland en biedt cursussen aan online en in steden als Utrecht, Amsterdam, Den Haag en Brussel. Het Instituut Cervantes organiseert tevens het DELE-examen, het officieel certificaat voor niet-Spaanstalige.

TV en radio

Online en via on-demand televisie zoals Netflix is het ook vrij eenvoudig om naar Spaanse programma’s en tv-series te kijken. De grootste tv-zenders in Spanje zijn RTVE (de landelijke publieke mediadienst en televisiezender) en de commerciële zenders TelecincoAntena3Cuatro en La Sexta. Veel van hun programma’s kun je live of via uitzending gemist online terugkijken.

Wanneer je Spaans aan het leren bent, is het vooral interessant om het journaal te kijken (dat in Spanje om 15:00 uur en 21:00 uur begint). Programma’s zoals Callejeros en Comando Actualidad zijn ook leuk om te zien, want daar gaan ze thema’s onderzoeken en gewone mensen interviewen of volgen. Programma’s als Big Brother (Gran Hermano), Expeditie Robinson (Supervivientes), Masterchef, The Voice (La Voz) en First Dates heb je ook in Spanje, naast allerlei roddelprogramma’s en telenovela’s.

Trouwens, wanneer je een film downloadt of als je een serie op Netflix kijkt, is het vaak mogelijk om ondertitelingen in het Nederlands aan te zetten. Op deze manier kun je al als startende Spaans student een film of serie in het Spaans kijken (en begrijpen). Je kunt ook films en series in het Engels die je al kent in het Spaans bekijken, door de Spaanse voice over aan te zetten. Dit is overigens de standaard manier hoe men tv in Spanje kijkt, alles in het Spaans vertaald.

Binnen de Spaanse radiozenders is er ook veel keuze, al blijven Cadena Dial en Los 40 Principales de bekendste voor muziek, en Cadena SerRNELa Cope en Onda Cero voor nieuws, interviews en live uitzendingen van voetbalwedstrijden. Ikzelf maak graag gebruik van Espana.fm om naar de Spaanse radio te luisteren. Daar vind je een fijn overzicht van de grootste radiozenders in Spanje en kun je live luisteren. Ook handig is de TuneIn Radio-app.

Kranten en tijdschriften

Spanje kent ook een keur aan kranten, regionale kranten en tijdschriften. In zowel Nederland als België is het mogelijk om Spaanse kranten bij de kiosk te kopen of deze in de bibliotheek te lezen. De meeste uitgevers zijn tegenwoordig ook online te vinden met veel gratis content; ideaal voor de Spaanse student die graag Spaans wil lezen en op de hoogte wil blijven van al het nieuws uit Spanje.

De meest gelezen kranten in Spanje zijn El PaísLa VanguardiaEl MundoABC en El Periódico, al blijven de sportkranten ASMarcaEl Mundo Deportivo en Sport de populairste. Voor lokaal nieuws uit Barcelona is het aan te raden om lokale media zoals La Vanguardia en El Periódico te raadplegen. Deze zijn zowel in het Spaans als in het Catalaans verkrijgbaar.

Spaanse kranten
Spaanse kranten

Muziek

Luister naar Spaanstalige muziek en ga op zoek naar een artiest of muziekstijl die je leuk vindt. Je kunt op meerdere manieren naar Spaanse muziek luisteren, bijvoorbeeld via de Spaanse radio, YouTube videos of Spotify. Ga op zoek naar de muziekteksten van je favoriete liedjes, ontdek wat ze betekenen en zing lekker mee!

Enkele bekende Spaanse artiesten zijn: Julio Iglesias, Rosalía, Alejandro Sanz, Pablo Alborán, David Bisbal, Joaquín Sabina, Jarabe de Palo, Manolo García, Rosario, La Oreja de Van Gogh, Estopa, Mecano, Radio Futura, Seguridad Social, Formula V en Camarón.

YouTube en social media

Tegenwoordig is het ook heel eenvoudig om via YouTube filmpjesInstagramTwitter en andere socialmediakanalen je kennis van de Spaanse taal op peil te houden en te vergroten.

Door accounts te volgen die speciaal gericht zijn op het leren van Spaans, zorg je op een zeer laagdrempelige manier dat je dagelijks in aanraking komt met de Spaanse taal. Leuk om allerlei Spaanse uitdrukkingen te leren is bijvoorbeeld de Instagram account van Spainsays, waarin allerlei gezegdes aan bod komen op een leuke manier.

Ook kun je allerlei Spaanse Youtubers en Instagrammers volgen en kijken wat ze allemaal doen (en zeggen) terwijl je je Spaans verbetert.

Podcasts

Audioboeken, en tegenwoordig vooral podcasts, zijn ook een geweldige manier om de uitspraak en de accentuering van de Spaanse taal te leren. Veel Spaanse podcasts vind je bij Ivoox en Spotify.

Vooral voor studenten Spaans is de Spanishpodcast zeer aan te bevelen, met allerlei transcripties, woordenlijsten en oefeningen.

Boeken

Zelfstudieboeken zijn een goede manier om met Spaans te beginnen of je kennis op peil te houden. Er zijn boeken voor alle niveaus en doelgroepen, van kinderen tot gevorderden, over de grammatica of werkwoorden, met audio of grammaticale oefeningen.

Een goede manier om met het lezen van Spaanstalige boeken te beginnen, is de boekenreeks “Leer y Aprender” waarin Spaanse klassiekers zoals Don Quichot in verschillende taalniveaus aangeboden worden met de bijhorende audio ter ondersteuning.

Als je het Spaans eenmaal goed beheerst, dan zijn romans in het Spaans een uitstekende manier om je Spaans te blijven oefenen. Grote Spaanstalige schrijvers zijn Mario Vargas Llosa, Camilo José Cela, Isabel Allende, Carlos Ruiz Zafón, Ildefonso Falcones, Albert Sánchez Piñol, Eduardo Mendoza, Almudena Grandes en María Dueñas.

Spaanstalige vrienden

Een goede manier om je Spaans te blijven oefenen is door vrienden te worden met Spanjaarden (of Zuid-Amerikanen) waarmee je regelmatig een woordje Spaans wisselt. Op veel plaatsen worden regelmatig taaluitwisselingen gedaan met onder andere Spanjaarden en via oproepen op social media kun je ook in contact komen met andere Spanjaarden die openstaan voor zo’n taaluitwisseling (je leert ze Nederlands of Engels en zij leren jou Spaans). Zo’n taalmaatje is bovendien de beste manier om goed kennis te maken met de Spaanse cultuur en al zijn eigenaardigheden. Denk hierbij aan Spaanstalige gezegden, scheldwoorden of grappen.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie