🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Reizen Reageer
Home » Blog » Barcelona tips voor 2020

Barcelona tips voor 2020

Er zijn weinig steden zo veelzijdig als Barcelona, waar altijd wel iets nieuws gaande is. Met het nieuwe jaar in zicht, leek het me een goed moment om de leukste tips en de nieuwste aanwinsten van Barcelona op een rijtje te zetten, mocht je van plan zijn om Barcelona in 2020 te bezoeken. Benieuwd naar mijn bucketlist voor 2020 en de reden waarom je dit jaar naar Barcelona moet? Lees dan verder!

1. Robert de Niro’s hotel in Barcelona

Het Gran Hotel Torre Catalunya naast het treinstation Sants heeft plaats gemaakt voor een nieuw luxe hotel, genaamd Nobu. Het Hotel Nobu Barcelona is het nieuwe avontuur van de Hollywood-acteur Robert de Niro, die samen met zijn zakenpartners meerdere hotels onder het Nobu-merk heeft, onder andere in Las Vegas, Londen, Ibiza en Marbella.

Het iconische gebouw Torre Catalunya is door de architectuurstudio Rockwell Group omgetoverd tot een gloednieuw vijfsterren hotel. Het hotel beschikt over 259 stijlvolle kamers en suites verdeeld over 23 verdiepingen, naast een spa, een fitnessruimte en de bar Kozara, dat een menu biedt op basis van tapas waarin de Japanse en Catalaanse keuken worden gecombineerd. Maar de echte ster is zonder twijfel het panorama restaurant Nobu Barcelona, van de sterrenchef Nobu Matsuhisa, dat zich op de 23e verdieping bevindt en een spectaculair 360 graden uitzicht op Barcelona biedt.


2. Urban art bij Plaça Urquinaona 

Onlangs heeft een beroemde street art kunstenaar Barcelona bezocht en zijn stempel achter gelaten op een wel heel bijzondere manier. Het gaat hier om de Franse street art kunstenaar Ememem, die in een gat op de vloer van Plaça Urquinaona (op de hoek met Carrer de Fontanella met Via Laietana), gevuld heeft met kleurrijke tegels en de boodschap: “Aquí yace un bache. 2017-2019” (“Hier ligt een gat. 2017-2019”).

Hij maakt hiermee een directe referentie tot de politieke impasse die er in Spanje zich voordoet sinds het (door Spanje verboden) Catalaans onafhankelijkheidsreferendum van 2017 plaatsvond. Na dit referendum volgde een zeer turbulente tijd, met als hoogtepunt het daadwerkelijk uitroepen van de Catalaanse Republiek op 27 oktober 2017, de vlucht van de Catalaanse premier Carles Puigdemont naar België en de opsluiting en veroordeling van meerdere Catalaanse politici en activisten tot zware celstraffen op 14 oktober 2019, met als gevolg meerdere demonstraties en rellen in Barcelona die tot de vernietiging van het straatmeubiliar leidden, zoals deze gaten op de stoep goed laten zien.

Maar de versierde stoeptegel op Plaça d’Urquinaona is niet het enige werk die Ememem, die zich heeft specialiseert in het gatenvullen van steden, in Barcelona heeft achtergelaten. Een vergelijkbare mozaïek is ook te zien bij de Ronda de Sant Antoni, tussen de straten Villarroel en Riera Alta.

Lees hier meer over waarom Catalonië onafhankelijk wil zijn.

3. Gaudí’s waterval

Het Museu de les Aigües d’Agbar in Cornellà heeft sinds 2019 een reproductie staan van de waterval die Gaudí ontwierp voor het Casa Vicens in Barcelona. De waterval die ooit de tuin van de familie Vicens sierde ging in 1945 verloren, evenals het spectaculaire paviljoen van de put, die de bron van Santa Rita beschermde. Deze is nu volgens de originele ontwerpplannen opnieuw gemaakt en geplaatst bij het watermuseum van Cornellà, een naburige stad van Barcelona. Om de waterval te kunnen bezichtigen dien je tickets voor een rondleiding bij het watermuseum aan te schaffen.

Lees hier meer over het Casa Vicens, Gaudí’s eerste huis in Barcelona.

4. De nieuwe Avinguda Meridiana

Het stuk van de Avinguda Meridiana tussen het Plaça de Glòries en Carrer Mallorca werd afgelopen jaar onder de handen genomen en heeft een mooie metamorfose mee gemaakt. Dit stuk van de Avinguda Meridiana is nu een groene strook geworden waar auto’s plaats hebben gemaakt voor voetgangers, fietsers en vooral veel planten en bomen. Een totale oppervlakte van ongeveer 43.000 vierkante meter en een lengte van 800 meter waar je nu heerlijk doorheen kunt wandelen, fietsen of hardlopen.

5. Moderne kinderspeeltuinen

Ook de kinderspeeltuinen hebben een make over gekregen afgelopen jaar. Vele speeltuinen in Barcelona zoals die van het Parc de la Pegaso, Jardins de la Indústria, Avinguda Meridiana en Parc Central de Nou Barris hebben nieuwe gave speel- en klimtoestellen gekregen, zoals een gigantische walvis of octopus, waarin kinderen kunnen klimmen, glijden en spelen.

Ook leuk voor de kinderen zijn de gigantische glijbanen en de andere speeltoestellen die geplaatst zijn in het nieuwe Parc de les Glòries. Een 20.400 vierkante meter groen oppervlak ontworpen om de biodiversiteit van de stad te bevorderen. Het park wordt gedomineerd door de Gran Clariana, een grote grasveld van 1,1 hectare, maar biedt ook voldoende speelruimte voor de kids, een honden uitlaatplaats en een mooie wandelpromenade.

Lees hier meer tips over Barcelona met kinderen.

6. Five Guys in Barcelona

De bekende Amerikaanse burgerketen Five Guys is al een paar jaar te vinden in Barcelona, maar hun allernieuwste vestiging, in het epicentrum van de stad, is dan wel de moeite waard om te noemen. Op het Plaça de Catalunya, bij het winkelcentrum El Triangle, zit nu de nieuwste en allergrootste vestiging van Five Guys in Spanje. Met stip dé plek voor de burgerliefhebbers. Wist je overigens dat dit de favoriete burger is van oud-president Obama?

7. Grootste Primark winkel

In 2020 zal de grootste Primark winkel van Barcelona openen. De bekende low budget modeketen uit Ierland heeft onlangs het oude gebouw van El Corte Inglés op het Plaça Catalunya (op de hoek met de Ramblas, naast het emblematische Hard Rock Café Barcelona) gekocht en zal daar hun derde en grootste winkel in Barcelona openen. Hiermee wordt het centrum van Barcelona nóg aantrekkelijker voor de koopjesjagers, die nu naar de winkelcentra L’Illa Diagonal en Diagonal Mar moesten gaan om bij Primark te kunnen shoppen.

Lees hier meer over winkelen in Barcelona.

8. Nieuwe kabelbaan Cuca de la Llum

Als het een beetje me zit, zullen we eind 2020 weer naar de Tibidabo pretpark kunnen gaan op de leukste manier, met de kabelspoorweg trein. De Funicular del Tibidabo, die bijna 120 jaar was, wordt vervangen door een modernere kabelspoorweg, La Cuca de la Llum, die op groene energie en sneller rijdt en nóg meer ramen heeft, waardoor de ervaring om naar de Tibidaboberg te gaan op deze kabelbaan tien keer zo geweldig wordt. Verwachte openingsdatum: herfst 2020.

Lees hier meer over La Cuca de la Llum.


9. Vernieuwing Moll de la Fusta

In 2020 zal de wandelpromenade langs de oude haven van Barcelona, de Moll de la Fusta, er heel anders uitzien. Met een overdekte passage van 12.000 vierkante meter, meer dan 7.000 vierkante meter om te schaatsen en een geweldige tuin met een petanque, hoopt de gemeente de buurtbewoners te stimuleren om de ietwat vergeten Moll de la Fusta te bezoeken. Deze nieuwe ruimte heeft de naam La Balconada gekregen en zal in de loop van 2020 open gaan.

10. De nieuwe Mercat de Sant Andreu

Eind 2020 wordt er verwacht dat de markt van Sant Andreu, een van de buitenwijken in Barcelona, opnieuw open zal gaan. De plek waar vroeger de markt zat, de opgesloten (en tevens beeldschone) plein Plaça del Mercadal, zal dan weer shinen met zijn gloednieuwe markthal. Een markt die zich zal kernmerken door de open ruimtes en het gebruik van glas in plaats van stenen of beton.

Lees hier meer over de wijk Sant Andreu en plan nu je bezoek.

Benieuwd naar meer tips? Lees hier mijn bucketlist uit 2019.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie