De beste tips van een local!

Wijken in Barcelona

Wijken in Barcelona
Inhoudsopgave

Barcelona bestaat uit 10 verschillende districten, genaamd ‘districtes’. Elk district is onderverdeeld in meerdere wijken of buurten (‘barris’) en heeft zijn eigen geschiedenis en karakter. Van echte volksbuurten tot aan de meest chique contreien. In totaal zijn er in Barcelona 73 verschillende wijken. Naast de bekende Gotische wijk, El Born of La Barceloneta, is er dus nog veel meer te zien in Barcelona! Hieronder vind je een overzicht van alle wijken in Barcelona, met de bijhorende districten, belangrijkste bezienswaardigheden en metrostations.

Alle wijken en districten in Barcelona

Barcelona ligt ingeklemd tussen de Collserola-heuvels en de Middellandse Zee en de rivieren Besòs en Llobregat. Het oude stadscentrum ligt aan de kant van de zee, terwijl de rest van de stad met de tijd is gegroeid op wat bekend stond als de "pla de Barcelona" (de vlakte van Barcelona). De oude dorpen die vroeger in de buurt van Barcelona lagen, werden met de tijd opgeslokt en zijn nu onderdeel van de stad Barcelona. Een kaart van de verschillende wijken in Barcelona vind je onder de pagina.

Verreweg de meeste toeristen die naar Barcelona komen, bezoeken de wijken in Ciutat Vella (vanwege het oude stadscentrum) en Eixample (om de modernistische gebouwen en de Sagrada Família te zien), en in mindere mate Gràcia (voor het Park Güell), Sants-Montjuïc (vanwege de Montjuïcberg), Les Corts (om het stadion van FC Barcelona te zien) en Sant Martí (voor het strand en het hippe Poblenou).

Over het algemeen worden de buitenwijken van Barcelona minder bezocht door toeristen, maar dat betekent niet dat er niets te zien en te doen is. Integendeel, in plekken zoals Sant AndreuHorta-Guinardó en Sarrià-Sant Gervasi beleef je het echte Barcelonagevoel en ben je vaak de enige toerist.

Neem daarom eens de tijd om de minder bekende buurten van Barcelona en zijn verborgen parels te leren kennen!

Een overzicht van de leukste en meest interessante bezienswaardigheden per district vind je hieronder.

Tip!

De meeste bekende bezienswaardigheden bevinden zich in het oude centrum en het modernistische Eixample. Dit is dan ook de reden waarom het aan te raden is om een hotel te boeken in de buurt van Plaça Catalunya of in de nabijheid van Passeig de Gràcia. Vanaf deze locatie kun je makkelijk Barcelona verder verkennen; te voet of met de metro, toeristische bus of een van de vele andere vervoersopties. Bekijk hier de leukste wijken om te overnachten in Barcelona.

Ciutat Vella

Het oude stadscentrum
De binnenstad van Barcelona bevindt zich in Ciutat Vella. El Gòtic (Gotische wijk) bevat de oudste gebouwen van Barcelona en vele Romeinse ruïnes en Middeleeuwse gebouwen. El Born is het deel waar de stad groeide tijdens de Middeleeuwen en is nu een van de meest geliefde wijken in Barcelona, vol authentieke boetiekjes, kunst galeries en leuke restaurants. El Raval, het oude Barrio Chino, groeide buiten de stadsmuren in de tijden van de industriële revolutie. De wijk is nu een prachtige mix van culturen en heeft zijn slechte imago van 'rosse buurt' van Barcelona weten te veranderen tot een van de meest interessante en veelzijdige buurten van Barcelona. Het deel van Ciutat Vella dat bij het strand ligt heet La Barceloneta en werd later in de 18e eeuw aangelegd om woonruimte voor de buurtbewoners van La Ribera te geven, die gedwongen moesten verhuizen vanwege de bouw van de citadel van Barcelona. La Barceloneta werd daarna de visserswijk van Barcelona en is tegenwoordig zeer geliefd door zijn zandstrand en de vele leuke restaurants en clubs aan zee.
Ciutat Vella staat vooral bekend wegens zijn smalle straten, oude kerken en intieme pleinen. Het was een zeer dichtbevolkt gebied en dat maakte het noodzakelijk om de stad buiten de muren uit te breidden. Na lange tijd verwaarloosheid, vooral in het gebied van El Raval, is Ciutat Vella tegenwoordig helemaal opgeknapt en zeer geliefd bij toeristen en expats.

Wijken in Ciutat Vella: La Barceloneta | El Barri Gòtic | El Raval | Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera

Hotels in Ciutat Vella

Metro
Catalunya (L1 en L3)
Liceu (L3)
Urquinaona (L1 en L4)
Jaume I (L4)
Drassanes (L3)
Sant Antoni (L2)
Barceloneta (L4)

Eixample

De blokkenwijk
Geboren uit het project Cerdà in de 19e eeuw om Barcelona uit te breidden, l'Eixample is een planmatig opgezet wijk waar straten in gelijkvormige, achthoekige blokken georganiseerd zijn, alleen gekruist door een lange, diagonale avenue, de Avinguda Diagonal. Oneindig veel gebouwen met appartementen en kantoorruimte zijn hier te vinden. Maar ook architectonische parels van de voorgaande eeuw in Modernisme-stijl zoals de gebouwen van Gaudí. L'Eixample wordt aan de chique Passeig de Gràcia in twee delen verdeeld, de Eixample Dreta (rechts, richting de rivier Besòs) en Eixample Esquerra (links, richting de rivier Llobregat).
L'Eixample is tegenwoordig uitgegroeid tot een wijk voor de hogere middenklasse, zeer geschikt voor families maar ook voor vrijgezellen en studenten, vol met leuke restaurantjes en winkels en voorzien van alle gemakken. Het stukje van de wijk dat als Sant Antoni bekend staat wordt nu gezien als de meest hippe plek van Barcelona.

Wijken in l'Eixample: L'antiga Esquerra De L'eixample | La Nova Esquerra De L'eixample | Dreta De L'eixample | El Fort Pienc | Sagrada Família | Sant Antoni

Hotels in l'Eixample

Metro
Sagrada Família (L2 en L5)
Verdaguer (L4 en L5)
Girona (L4)
Passeig de Gràcia (L2, L3 en L4)
Monumental (L2)
Universitat (L1 en L2)

Bezienswaardigheden
Sagrada Família
Universiteit
Mercat de Sant Antoni
Carrer del Parlament
Passeig de Gràcia
Casa Milà (la Pedrera)
Casa Batlló
Casa Amatller
Casa Lleó Morera
Avinguda Diagonal
Casa de les Punxes
Escola Industrial
Hospital Clínic
Carrer Enric Granados
La Monumental
Passeig de Sant Joan
Ronda de Sant Antoni
Avinguda de Gaudí
Las Arenas
Parc de Joan Miró
Antiga Fàbrica Damm

Gràcia

Bohémienne wijk
Gràcia is een zeer aangename wijk waar je nog een idee kunt krijgen over hoe een Catalaans dorp er uitzag in de vorige eeuw. Door de groei van Barcelona als stad werd het oude dorp Vila de Gràcia aan Barcelona toegevoegd.
Tegenwoordig is Gràcia en hele hippe wijk, met liefde voor kunst en alles wat alternatief is. Ondanks de familiale sfeer wonen hier veel studenten, jongeren en expats. Zitten op een terras op een van de vele pleinen van Gràcia is relaxt en genieten. Omdat Gràcia een zeer geliefde buurt is, liggen de prijzen van de huizen hier hoger dan gemiddeld.

Wijken in Gràcia: La Vila De Gràcia | Camp D'en Grassot i Gràcia Nova | La Salut | El Coll | Vallcarca i Els Penitents

Hotels in Gràcia

Metro
Fontana (L3)
Joanic (L4)

Bezienswaardigheden
Park Güell
Casa Vicens
Plaça de la Vila
Travessera de Gràcia
Carrer Gran de Gràcia
Plaça de la Virreina
Plaça del Sol
Carrer Verdi
Parc de la Creueta del Coll

Sants-Montjuïc

Olympisch stadsheuvel
Sants was (net als in het geval van Gràcia) een onafhankelijk dorp tot dat de stad groeide en Sants aan Barcelona werd toegevoegd. Het dorpsgevoel leeft nog steeds in de wijk en is terug te zien o.a. bij de drukke winkelstraat Carrer de Sants. Op de berg van Montjuïc, waar de Olympische Spelen van 1992 plaatsvonden, zijn talloze interessante gebouwen en dingen om te doen: van sporten tot aan cultureel uitjes. Bij de beroemde Font Màgica wordt iedere weekend een show met water, licht en muziek gegeven. Bij de gebouwen van de Fira de Barcelona worden daarnaast vele beurzen georganiseerd. Het industriegebied Zona Franca bevindt zich ook in deze wijk en is goed te zien vanaf het Kasteel van Montjuïc.
Het stukje tussen de Avinguda de Paral.lel en Montjuïc, voorheen een vrij industrieel gebied, staat bekend als Poble Sec en is door de vele restaurants en gezellige terrasjes en plek dat stijgt in populariteit. Ben je jong en op zoek naar wat nieuws en alternatief, dan ben je hier aan het juiste adres!

Wijken in Sants-Montjuïc: El Poble-sec | Hostafrancs | La Bordeta | La Font de la Guatlla | La Marina de Port | La Marina del Prat Vermell | Sants | Sants-Badal

Hotels in Sants-Montjuïc

Metro
Espanya (L1 en L3)
Sants Estació (L3 en L5)
Plaça de Sants (L1 en L5)
Poble Sec (L3)

Sant Martí

Industriële erfgoed
Oorspronkelijk was Sant Martí het industriële gebied bij uitsteek van Barcelona. Tegenwoordig zijn de vele fabrieken verdwenen of omgetoverd tot nieuwe en hippe gebouwen, wat zorgt voor een leuke mix tussen traditioneel en modern. Tijdens de Olympische Spelen werd aan het strand van Barcelona gewerkt. Zo verrezen onder andere in het Port Olímpic de twee hoge torens Mapfre. Een heel nieuw deel van de stad werd in de laatste jaren (her)gebouwd tussen Glòries en de rivier Besòs. Dit komt door het 22@ Plan. Onder andere hebben we nu hier de Fòrum, de Torre Glòries en het nieuwe winkelcentrum Diagonal Mar.
Sant Martí werd van oorsprong bewoond door arbeiders en arme mensen, maar door de aanpak van nieuwbouw en de nabijheid van het strand is de waarde van de huizen hier gestegen. Toch blijft het een gekke mix van oude industriële gebouwen met gloednieuwe kantoorpanden. Bepaalde gebieden zijn in dat op zich minder doorontwikkeld en zou ik dus niet aanraden om naartoe te gaan (zoals bij de Barri de a Mina, waar veel armoede heerst en dus minder veilig is). Aan de andere kant, het stukje van Poblenou bruist nu van het leven en stijgt enorm in populariteit tussen de locals.

Wijken in Sant Martí: El Besòs i El Maresme | El Clot | El Camp De L'arpa Del Clot | Diagonal Mar-Front Marítim Del Poblenou | El Parc i La Llacuna Del Poblenou | El Poblenou | Provençals Del Poblenou | Sant Martí De Provençals | La Verneda i La Pau | La Vila Olímpica Del Poblenou

Hotels in Sant Martí

Metro
Marina (L1)
Glòries (L1)
Poblenou (L4)
El Maresme Fòrum (L4)
Ciutadella Vila Olímpica (L4)

Bezienswaardigheden
Fòrum
Torre Glòries (Torre Agbar)
Disseny Hub Barcelona
Mercat dels Encants Vells
Vila Olímpica
Port Olímpic
Stranden van Barcelona
Torre Besòs
Palo Alto
Parc de Diagonal Mar
Rambla del Poblenou
Plaça de Prim
Parc del Centre del Poblenou
Can Ricart
La Escocesa
Ca l'Aranyó
Can Felipa
Parc del Clot

Sarrià-Sant Gervasi

Welgestelde wijk
De crème de la crème van Barcelona woont in Sarrià-Sant Gervasi. Deze wijk, dat zich iets buiten de stad bevindt, was in de vorige eeuw al gekozen door de welvarende families als plek om te gaan wonen. Aan de rand van de bergen bouwde men het sjieke, residentiële deel van Barcelona, met veel groene zones en parken. De villa's en luxe appartementencomplexen in La Bonanova spreken voor zich. Alleen in het gedeelte van het oude dorp van Sarrià, rondom het Carrer Major de Sarrià, kun je nog zien hoe Sarrià als zelfstandige dorp was, met veel leuke winkels en gebouwen nog in de oude en originele staat dat een charmerend sfeer geeft aan de wijk.
Zoals gezegd, wonen in Sarrià-Sant Gervasi veel vermogende Barcelonezen, mensen met een hogere sociale status en een dikke portemonnee: de prijs per vierkantenmeter ligt hier het hoogst van de stad. In dit gebied zijn dan ook de meeste privé scholen, privé universiteiten, privé sportscholen en privé ziekenhuizen te vinden.

Wijken in Sarrià-Sant Gervasi: El Putget i Farró | Sarrià | Sant Gervasi-La Bonanova | Sant Gervasi-Galvany | Les Tres Torres | Vallvidrera, El Tibidabo i Les Planes

Hotels in Sarrià-Sant Gervasi

Metro
Avinguda Tibidabo (L7)
Sarrià (L6)
Plaça Molina (L7)
La Bonanova (L6)

Bezienswaardigheden
Passeig de la Bonanova
Torre de Bellesguard
Avinguda de Pedralbes
Parc de l'Oreneta
Esglèsia del Sagrat Cor
Tibidaboberg
Tibidabo pretpark
Observatori Fabra
Plaça Doctor Andreu
CosmoCaixa wetenschapsmuseum
Plaça de Francesc Macià
Avinguda del Tibidabo
Plaça Molina
Parc del Turó del Putxet
Carrer Major de Sarrià
Jardins Muñoz Ramonet
Mercat de Galvany
Turó Parc
Vallvidrera
Natuurpark Collserola
Carretera de les Aigües
Torre de Collserola

Les Corts

Voetbalmekka
Les Corts is een zakendistrict gekenmerkt door de vele appartementen complexen en hoge gebouwen dat bewoond zijn door families uit de midden en hogere klasse. In Les Corts vind je het Mekka van voetbal: het stadion van FC Barcelona. Verder is Les Corts een leuke en nette buurt voor gezinnen met veel stadsparken zoals Parc de Pedralbes en Parc de Cervantes en twee winkelcentra, L'Illa Diagonal en Pedralbes Centre. In Les Corts vind je tevens de meeste faculteiten van de Universiteit van Barcelona. Les Corts kent ook een oud dorpsgezicht rondom de Plaça de la Concòrdia. Het stukje van Pedralbes onderscheid zich van de rest door zijn luxe residentiële uitstraling: hier wonen de meest vermogende Barcelonezen, in de meest exclusieve villa's omsloten door hekken en grote tuinen. Een voorbeeld van zo'n villa is het Palau Reial de Pedralbes.

Wijken in Les Corts: Les Corts | La Maternitat i Sant Ramon | Pedralbes

Hotels in Les Corts

Metro
Les Corts (L3)
Maria Cristina (L3)
Zona Universitària (L3)
Reina Elisenda (L6)

Bezienswaardigheden
FC Barcelona
Camp Nou
Museum FC Barcelona
Travessera de les Corts
Rambla del Brasil
Parc de Pedralbes
Palau de Pedralbes
Avinguda Diagonal
Illa Diagonal
Pedralbes Centre
Colònia Castells
Plaça de la Concòrdia
Parc de Cervantes
Finca Güell
Monestir de Pedralbes

Horta-Guinardó

Groene heuvels
Horta is een hele rustige en knusse wijk dat oorspronkelijk ook een zelfstandig dorp was. De rijke families uit Barcelona hadden hun zomerhuisjes in Horta en La Font d'en Fargues, iets dat nog steeds goed te zien is bij sommige villa's. Vooral het noordelijke gedeelte van Horta is heel rustig en leuk om te zien (van de Plaça Eivissa langs het Carrer d'Horta en Carrer Campoamor tot aan Passeig Universal): alleen maar schattige oude huizen en locals die hier wonen. Het stukje van Guinardó wordt gekenmerkt door zijn bergachtige omgeving en mooie uitkijkpunten. Ondanks dat de buurt vooral door families van de midden klasse bewoond is, kom je ook hier wel eens welvarende mensen tegen die de rust en de kwaliteitsvolle residentiële huizen en levensstijl van Horta op zoeken. Dit gebied biedt de rustige en vredige groene ruimte die in het centrum ontbreekt (bovendien is Horta een stuk goedkoper dan Sarrià-Sant Gervasi). Aan de andere kant, gedeelten van de wijk zoals El Carmel, dat uit barakken en andere schamele onderkomens is ontstaan, zijn mindere chique maar hebben nog steeds de charme van een volkswijk.

Wijken in Horta-Guinardó: El Baix Guinardó | El Guinardó | Can Baró | El Carmel | La Font D'en Fargues | Horta | La Clota | Montbau | Sant Genís Dels Agudells | La Teixonera | La Vall D'hebron

Hotels in Horta-Guinardó

Metro
Horta (L5)
Valldaura (L3)
Guinardó Hospital de Sant Pau (L4)

Bezienswaardigheden
Laberint d'Horta
Sculptuur Las Cerillas
Plaça Eivissa
Plaça de Bacardí
Carrer d'Horta
Can Mariner
Carrer Campoamor
Can Cortada
Can Travi Nou
Hospital de Sant Pau
Turó de la Rovira
Bunkers del Carmel
Parc del Guinardó
Turó del Carmel
Carrer d'Aiguafreda
Passeig Maragall

Nou Barris

Arbeiderswijk
Nou Barris groeide dankzij de vele migranten die in de jaren 1960 en 1970 uit andere Spaanse regio's naar Barcelona verhuisden op zoek naar werk. Het is een echte arbeiderswijk die nog steeds veel migranten trekt. Grote bezienswaardigheden of vele toeristen zal je hier niet tegenkomen. In sommige buurten (zoals Les Roquetes, Torre Baró en Trinitat Nova) heerst er nog altijd veel armoede; hierdoor kan het voor toeristen minder veilig zijn.

Wijken in Nou Barris: Can Peguera | Canyelles | Ciutat Meridiana | La Guineueta | Porta | Prosperitat | Les Roquetes | Torre Baró | La Trinitat Nova | El Turó De La Peira | Vallbona | Verdum | Vilapicina i La Torre Llobeta

Hotels in Nou Barris

Metro
Virrei Amat (L5)
Fabra i Puig (L1)
Llucmajor (L4)

Bezienswaardigheden
Via Júlia
Parc de Can Dragó
Parc Central de Nou Barris
Passeig d'Urrutia
Passeig Valldaura
Passeig de Fabra i Puig
Parc del Turó de la Peira
Casas Baratas Can Peguera
Heron City
Mirador Torre Baró
Casa de l'Aigua

Sant Andreu

Een echte volkswijk
Sant Andreu was een zelfstandig dorp tot dat het werd toegevoegd aan Barcelona. Het oude dorp is nog steeds te zien door de smalle straatjes en de kleine huisjes in het oude gedeelte, rondom Sant Andreu de Palomar, Plaça d'Orfila en Plaça del Mercadal. Daarnaast is er ook veel gebouwd om de nieuwe inwoners in de jaren 60 en 70 ruimte te geven. Hier stonden vroeger namelijk vele fabrieken, zoals de Fàbrica Fabra i Coats en de Fàbrica de la Pegaso, wat vele migranten aantrok. In Sant Andreu wonen nu vooral families van de midden klasse gemengd met nieuwe migranten. De gebieden van Trinitat Vella en Bon Pastor zijn wegens de armoede die er heerst minder aan te raden.

Wijken in Sant Andreu: Baró De Viver | Bon Pastor | El Congrés i Els Indians | Navas | Sant Andreu De Palomar | La Sagrera | Trinitat Vella

Hotels in Sant Andreu

Metro
Sant Andreu (L1)
Torras i Bages (L1)
La Sagrera (L1 en L5)

Bezienswaardigheden
La Maquinista
Rambla de l'Onze de Setembre
Rambla de Fabra i Puig
Carrer Gran de Sant Andreu
Parròquia de Sant Pacià
Plaça d'Orfila
Sant Andreu de Palomar
Plaça del Mercadal
Fabra i Coats
Plaça de Masadas
Parc de la Pegaso
Casas Baratas Bon Pastor en Baró del Viver

Mijn favoriete wijken in Barcelona

Mijn favoriete wijk in Barcelona is uiteraard de plek waar ik opgegroeid ben: Horta. Maar andere plekken in de stad vind ik net zo mooi: iedere wijk heeft namelijk z’n charme. Lopen door de oude straten van Barcelona in de Gotische wijk of El Born blijft altijd een genot. En in El Raval merk je pas hoe multicultureel deze stad is. Voor een goede dosis inspiratie en de leukste winkeltjes ga ik altijd naar Gràcia. In l’Eixample geniet ik vooral van al de modernistische gebouwen. En wanneer ik op zoek ben naar de chicste adressen, bezoek ik Sarrià-Sant Gervasi, de zogenoemde ‘zona alta’. Ook niet onbelangrijk is het strand, maar aangezien La Barceloneta erg toeristisch is geworden, ga ik liever bij Poblenou op het strand liggen, waar het vele malen rustiger is.

Lees meer:

Wist je dat?

De huidige verdeling en benaming van de wijken in Barcelona dateert uit 1984. De wijk met de meeste inwoners is de Eixample (met ruim 266.000 bewoners), terwijl Sants-Montjuïc de grootste oppervlakte heeft (meer dan 2.290 hectare). De duurste wijk om te wonen is Sarrià-Sant Gervasi (met een gemiddelde prijs per vierkante meter van €5.323), terwijl je in Nou Barris de goedkoopste huizen kunt vinden (met een gemiddelde prijs per vierkante meter van €2.458).

Kaart van Barcelona

Barcelona is een redelijk grote stad maar de meeste bezienswaardigheden liggen niet ver van elkaar, waardoor je veel te voet kunt bekijken. Als je hier voor het eerst komt en de weg nog niet goed kent, is het handig om altijd een stadsplattegrond bij de hand te hebben. Dankzij de nieuwe technologieën is het ook mogelijk om met je mobiel en applicaties als Google Maps op pad te gaan. Reis je liever met een stadskaart op zak, download dan hier een overzichtelijke stadsplattegrond van Barcelona.

Districten van Barcelona kaart

Hieronder vind je een kaart met de verschillende districten van Barcelona, genaamd districtes.

Bron kaart: Vinals / CC BY-SA

Wijken van Barcelona kaart

Hieronder vind je een kaart met de verschillende wijken van Barcelona, genaamd barris.

Wijken-Barcelona-kaart

Bron kaart: Ajuntament de Barcelona

Lees ook:

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.000 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Inhoudsopgave
Gratis Barcelona mini-gids

Ga je binnenkort naar Barcelona? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de gratis mini gids met 20 pagina's vol tips en prachtige foto's.

X Sluiten

Nee, dank je