🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Wonen Reageer
Home » Blog » Hoe herken je een echte Barcelonees?

Hoe herken je een echte Barcelonees?

Barcelona behoort tot een van de meest bezochte steden van Spanje en is vaak een plek waar men graag naar toe wil verhuizen. Niet alleen vanwege de gunstige ligging en het klimaat, maar ook vanwege de financiële kansen en de aantrekkelijke internationale markt. Wanneer je in Barcelona op bezoek bent of een tijdje woont, kun je je weleens afvragen hoe je nou een echte Barcelonees moet onderscheiden van een toerist of passant. Naast de zichtbare verschillen in kleding, houding of huidskleur, zijn er een aantal signalen die duidelijk aangeven of je met een echte Barcelonees te maken hebt of niet. Benieuwd naar de tekenen waarmee je een echte Barcelonees kunt herkennen en of je er zelf ook eentje bent, lees dan verder!

Een echte Barcelonees…

1. Beweegt zich probleemloos door Barcelona

Een echte Barcelonees kent de weg goed in Barcelona en zal je dus als toerist nooit naar de weg vragen. Ze oriënteren zich door de stad met de coördinaten ‘zee – bergen’ en ‘Besòs – Llobregat’. Een echte Barcelonees neemt daarnaast graag het OV (of de scooter indien ze er over een beschikken): ze weten dat dit het meest efficiënt, goedkoop en snelle vervoersmiddel is. Vooral de metro kent geen geheimen voor de locals: ze weten welke lijnen ze moeten nemen voor iedere gelegenheid, en belangrijker, welke lijnen en overstappen ze beter kunnen vermijden omdat ze te lang zijn of een omweg maken.


2. Kent zijn barrio door en door

Barcelonezen zijn heel erg gehecht aan de wijk waar ze geboren en getogen zijn. Ze kennen de mensen, de plekken waar je lekker kunt eten en drinken en waar je boodschappen moet doen. Doordeweeks leven ze voornamelijk in hun eigen buurt en pas in hun vrije tijd bezoeken ze het centrum of andere plekken in de stad. De echte Barcelonees kent overigens ook de kenmerken en verschillen tussen de wijken van Barcelona: naar Gràcia ga je voor de hippe winkels en gezellige terrasjes, naar Sant Antoni voor de vermut, en naar Barceloneta voor een goede paella bijvoorbeeld.

3. Gaat nooit naar Las Ramblas

Tenzij het Sant Jordi is (zoals het volgens de traditie hoort) of omdat je vrienden op bezoek hebt. Buiten deze twee uitzonderingen, vermijd de echte Barcelonees zo lang het kan om door de Ramblas te lopen. Het is te druk, te chaotisch en al lang niet zo mooi en gezellig als vroeger (al helemaal niet ’s nachts).

4. Bezoekt de attracties alleen wanneer ze gratis zijn

De meeste Barcelonezen kennen de Sagrada Família en de Casa Milà wel, maar zijn nooit naar binnen geweest: te druk, te duur en te toeristisch vinden ze dat. Maar op dagen wanneer deze gratis te bezoeken zijn, dan is dit een heel ander verhaal en proberen vele inwoners om ze toch te bezoeken, maar dan wel gratis. Want tja, ‘la pela és la pela’, zeggen ze hier (Nederlanders zijn niet de enige die goed op de centjes letten).

5. Is tweetalig opgevoed

In een multiculturele en kosmopolitische stad zoals Barcelona worden Barcelonezen al van kindsafhaan meertalig opgevoed. Thuis spreek je Catalaans of Spaans terwijl je op school beide talen verder leert samen met Engels en vaak ook nog eens Frans. Hierdoor kan een echte Barcelonees moeiteloos schakelen tussen Catalaans en Spaans in een gesprek en heeft als hij het nog goed heeft onthouden, ook noties van andere vreemde talen.

6. Gaat niet eten bij toeristische plekken

Een echte Barcelonees zal nooit gaan eten aan de bars op de Ramblas of in de fast food ketens rondom de Sagrada Família. Ze weten immers dat de echte goede restaurants verscholen liggen in de zijstraten, met menu kaarten zonder plaatjes en alleen in het Spaans.

7. Viert ieder jaar Sant Jordi

En La Mercè, Santa Eulàlia, Sant Joan, Driekoningen… Kortom, alle belangrijke feestdagen staan omcirkelt in de agenda van een echte Barcelonees, want een jaar zonder een boek en een roos voor Sant Jordi is een jaar niet geleefd.

8. Houdt van panellets

En ze vinden het jammer dat ze alleen verkocht worden tijdens Allerheiligen. Ook de coca voor Sant Joan is een must. Een echte Barcelonees kan zijn leven eigenlijk nauwelijks bevatten zonder de gofres (verse wafels) van Gelateria Giovanni in Portaferrissa, de horchata (amandelmelk) van Sirvent of de churros con chocolate van de granjas (ouderwets café) in Carrer Petritxol.

9. Weet waar de beste stranden liggen

En dat is niet altijd in Barcelona zelf. Barcelonezen zoeken namelijk graag de rust op en bezoeken vaak juist stranden die buiten Barcelona liggen, zoals die in Castelldefels en Gavà ten zuiden of El Maresme ten noorden.

Bekijk hier de beste stranden in Barcelona en omgeving.

10. Zegt: deu, merci, Barna en BCN

Barcelonezen hebben hun eigen manier om te praten, zo is het heel erg normaal om afscheid te nemen met een ‘deu’ in plaats van adéu of adiós, zegt men ‘merci’ vaak om iemand te bedanken, en hebben ze als koosnaam voor Barcelona ‘Barna’. Willen Barcelonezen Barcelona afkorten, dan gebruiken ze de letters BCN of zeggen ze Barna, maar ze zullen nooit met ‘Barça’ aan de stad refereren. Dat is namelijk de afkorting van het voetbalclub FC Barcelona.

11. Barça is zijn religie

En Messi zijn God. Voor de echte Barcelonees is FC Barcelona uiteraard més que un club (meer dan een club) en de Canaletes fontein is het bedevaartsoord bij alle sportieve overwinningen van de club. Een Barça-Madrid zal de echte Barcelonees voor geen goud missen, al is hij aan de andere kant van de wereld.


12. Heeft altijd iets te klagen

Al is dat over de schaarse parkeergelegenheid, het massatoerisme, stakingen in het OV, drukte op de weg of het weer. Maar ondertussen hebben ze ook geleerd om met deze problemen om te gaan en vinden ze dit zelfs een gedeelte van de charme van wonen in Barcelona. De echte Barcelonees doet daarnaast ook vaak mee aan demonstraties. Al is dat voor je vakbond, tegen de corruptie, de overheid of voor de vrede op aarde. Locals manifesteren hun mening graag vooraan het gemeentehuis en bij het Plaça Catalunya. Als student maak je vaak studenten protesten en op 1 mei, de dag van de arbeid, en op 11 september, de dag van Catalonië, gaat men traditiegewijs de straat op.

13. Eet op Spaanse tijden

Een echte Barcelonees zal nooit eerder dan 21:00 of 22:00 uur bij een restaurant aanschuiven en ’s middags neemt hij altijd het lunchmenu in het restaurant samen met collega’s: een 3-gangen menu met drankje voor een schappelijke prijs in goed gezelschap.

Lees hier meer over eten in Spanje.

14. Gaat niet uit als het regent

De wereld vergaat als het ware op een regenachtige dag: je weet dat je langer onderweg zal zijn en als het sneeuwt, dan is het maar beter om niet eens buiten te gaan omdat Barcelona hier niet op voorbereid is. De echte Barcelonees zal zijn afspraken buiten de deur bij regen annuleren en wachten op mooi weer.

15. Is vooral trots op zijn stad

En wanneer de echte Barcelonees gevraagd wordt waar hij vandaan komt, antwoord hij triomfantelijk “I’m from Barcelona!”. Geen Spanje of Catalonië, maar Barcelona. Want laten we eerlijk zijn… waar kun je nou beter wonen dan in deze prachtige stad? Barcelona heeft als grote stad werkelijk alles wat je zou wensen (strand, bergen, cultuur, feest, lekker eten, oneindige winkels), maar dan op een behapbare schaal. Barcelonezen zijn trots op zijn stad, de voetbalclub en de lokale gastronomie. En indien er familie of vrienden op bezoek zijn, dan laten ze deze ook met trots zien.

Lees hier meer over wonen in Barcelona.

Doe de check! Je bent een echte Barcelonees als…

Woon je al een tijdje in Barcelona en ben je benieuwd of je jezelf inmiddels ook een echte Barcelonees mag noemen, controleer of je overal vinkjes kunt zetten!

1. Ken je de metrolijnen van Barcelona uit je hoofd en weet je vaak zonder te kijken welke lijn en metrostation je moet hebben?
2. Ben je voornamelijk in je barrio te vinden en ken je al je lokale hotspots?
3. Vind je het verschrikkelijk druk bij de Ramblas en vermijd je deze straat ten koste van alles?
4. Bezoek je musea alleen wanneer ze gratis zijn?
5. Hoor je inmiddels het verschil tussen Catalaans en Spaans en kun je al een gesprek voeren in beide talen?
6. Ga je naar restaurants waar de obers geen Engels spreken, ver van de toeristische attracties, waar alleen de locals zitten?
7. Weet je wat de belangrijkste feestdagen zijn en wat erbij hoort?
8. Haal je altijd voor Allerheiligen een zakje panellets en koop je een coca voor Sant Joan?
9. Ben je al jaren niet meer gaan baden in La Barceloneta omdat je het te toeristisch vindt geworden?
10. Leg je aan iedereen altijd uit die Barcelona afkort met Barça hoe het echt zit met de benamingen?
11. Volg je alle Barça wedstrijden en mis je nooit een Barça-Madrid?
12. Klaag je ook al over het massatoerisme of het drukke verkeer maar tegelijkertijd ben je er aan gewend?
13. Ben je helemaal gewend aan de Spaanse etenstijden en kun je prima leven zonder je boterham ’s middags?
14. Blijf je thuis als het regent en zeg je al je afspraken dan af?
15. Ben je trots dat je inwoner van Barcelona mag noemen?

Dan kunnen we concluderen dat jij ook een echte Barcelonees bent geworden! Enhorabona!

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie