De beste tips van een local!

Coca de vidre

Coca de vidre recept
Inhoudsopgave

Zoete krokante koek met pijnboompitten

Spaans: coca de vidrio
Catalaans: coca de vidre

De coca de vidre is een dun velletje deeg dat bedekt is met gekarameliseerde suiker dat breekt als glas wanneer je het eet, vandaar zijn naam "koek van glas". Deze wordt vaak besprenkeld met pijnboompitten, wat de koek nog lekkerder maakt.

Wist je dat?

Coca is één van de beroemdste gerechten in Catalonië. Coques zijn er in tal van vormen, zowel zoet als hartig, van de populaire coca de recapte, belegd met geroosterde groenten, tot de zoete coca de vidre. Vooral rond de tijd van Sant Joan zijn de coques de Sant Joan in alle etalages van de bakkers te vinden.

Ingrediënten

Voor 2 coques (10-12 personen):
- 250 g bloem type 0,0
- 150 ml water
- olijfolie
- pijnboompitten
- suiker
- anijslikeur


Recept: Coca de vidre

1. Meng in een kom de bloem en 2 eetlepels olijfolie en voeg het water langzaam toe om er deeg van te maken. Kneed met je handen totdat je een glad balletje krijgt. Blijft het deeg aan je handen plakken, dan heb je meer bloem nodig. Laat het balletje deeg 30 minuten rusten in een kom onder een natte doek.

2. Warm de oven voor op 200 °C. Maak het aanrecht schoon, strooi wat bloem eroverheen en plaats de helft van het deeg erop. Druk het deeg zo plat mogelijk met behulp van een roller en plaats vervolgens op een met bakpapier bedekte bakplaat.

3. Besprenkel wat olijfolie over het deeg met behulp van een bakkwast, strooi er een laagje suiker op en druk het met je handen in het deeg. Voeg daarna de pijnboompitten aan de koek. Herhaal hetzelfde procedure voor de andere helft van het deeg en plaats op een tweede bakplaat of werk zonodig in rondes.

4. Zet het deeg voor 25-30 minuten in de oven of totdat de koek goudbruin is geworden. Haal het uit de oven en besprenkel met behulp van een eetlepel wat anijslikeur eroverheen. Zet het onmiddellijk weer in de oven voor ongeveer 1 minuut en je coca is klaar.

Variatietip: doe wat amandelschaafsel in plaats van de pijnboompitten of laat de anijslikeur achterwege voor wie dat niet lust of niet mag.

Tip!

Hier vind je meer recepten uit de Spaanse keuken. Probeer bijvoorbeeld mijn panellets recept (Catalaanse koekjes voor Allerheiligen) of de churros (gefrituurde reepjes deeg). Que aprofiti! (Eet smakelijk!).

Boeken over de Spaanse keuken

Leer alles over de Spaanse keuken met een van de onderstaande kookboeken.

Inhoudsopgave