Geroosterde groenten
Spaans: escalivada
Catalaans: escalivada
Escalivada is een van de meest bekende Catalaanse gerechten die je vaak als salade of bijgerecht in menige restaurants in Barcelona kunt treffen. Deze geroosterde groenten maken ook deel van andere typische Catalaanse gerechten, zoals de coca de recapte, en zijn heerlijk om te eten op een stukje knapperig stokbrood. De basis is erg simpel: aubergine en paprika die langzaam geroosterd worden op de barbecue of in de oven en op smaak gebracht worden met knoflook, olijfolie, wijnazijn en zout.
Wist je dat?
“Escalivar” is Catalaans voor “boven houtskool” roosteren en dit recept wordt al eeuwenlang gemaakt in Catalonië!
Ingrediënten
Voor 4 personen:
- 2 rode paprika’s
- 2 aubergines
- 1 bol knoflook
- 1 stokbrood
- Olijfolie extra vierge
- Rode wijnazijn
- Zout
Recept: Escalivada
- Verwarm de oven voor op 175-180 ºC en leg op een bakplaat de paprika’s, aubergines en de bol knoflook. De aubergine kun je het beste over de lengte en door de helft snijden maar heel kan ook. Besprenkel alles met een beetje olijfolie en zet het gedurende 1 uur in de oven. Keer de groente tussendoor een paar keer zodat alle kanten goed bruin worden. De groenten zijn klaar wanneer de buitenkant van de paprika’s zwart of bijna verbrand is.
- Snij ondertussen de stokbrood in vier grote stukken, halveer ze over de lengte en besprenkel met wat olijfolie. Leg de stokbroodhelften op een hete grillpan en laat ze knapperig worden aan de binnenkant.
- Als de groenten iets afgekoeld zijn, pers de teentjes knoflook uit en snij ze in kleine stukjes. Haal de zwarte buitenkant en de zaadjes van de paprika’s eruit en snij het vlees in repen of blokjes. Haal het vlees van de aubergines eruit en snij in reepjes of blokjes. Doe alles in een kom en besprenkel het mengsel met ongeveer 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel rode wijnazijn en een snufje zout en roer alles goed door elkaar.
- Leg de reepjes geroosterde groenten op de sneetjes brood en serveer als hapje of maaltijd.
Variatietip: probeer eens om een paar ansjovis over de toast te verdelen of vervang de knoflook voor een paar uien. Je kunt de geroosterde groenten met de dressing en wat zwarte olijven als salade serveren of opdienen met gekookte pasta, feta kaas en zwarte olijven. Probeer ook eens om een coca de recapte (Catalaanse pizza) met escalivada te maken!