🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Spaanse recepten Reageer
Home » Blog » Recept: Paella met zeevruchten

Recept: Paella met zeevruchten

Spaanse paella met zeevruchten

Spaans: paella de marisco, paella marinera
Catalaans: paella de marisc

Een typische zondag maaltijd bij ons thuis is paella. Dit lekkere gerecht, zeer bekend in de Spaanse keuken, komt oorspronkelijk uit de regio van Valencia en kent inmiddels vele variaties: met of zonder vlees, met alleen groenten of juist vis… maar persoonlijk vind ik de paella met zeevruchten de allerlekkerste!

Zoals vaak in de Spaanse keuken het geval is, heb je voor dit recept de allerbeste ingrediënten nodig. Het liefst een zelfgemaakte visbouillonverse vis en uiteraard, paella rijst van het soort Bomba. Ook handig om te hebben bij dit recept is een mortero (een vijzel met een stamper) en het liefst een paellapan (al volstaat een grote koekenpan of hapjespan ook prima). Zodoende kun je de lekkerste paella volgens mijn moeders recept maken!

Benieuwd hoe je een authentieke Spaanse paella met zeevruchten moet maken, lees dan verder!

Ingrediënten

Voor 4 personen:

 • 300 g paella rijst (Bomba rijst)
 • 4 garnalen, langoustines of scampi (ter decoratie)
 • 2 tomaten (of 1 groot tomaat)
 • 1 inktvis (calamar of sepia)
 • 1 handvol verse kokkels en mosselen
 • 1 ui (of 1/2 grote ui)
 • 1 teentje knoflook
 • 1 citroen
 • 0,10 g saffraandraadjes
 • Extra vierge olijfolie
 • Zout

Voor de visbouillon (fumet):

 • 400 g gambas gekookt (met hoofd)
 • 1,5 l water
 • 1 wortel
 • 1 ui of prei
 • Extra vierge olijfolie
 • Zout

Recept: paella de marisco

 1. Maak de garnalen voor de bouillon schoon. Zet de hoofden apart van het lichaam en haal met een mes het buitenvelletje van het lichaam van de garnaal en zijn pootjes eraf. Controleer of de ingewanden schoon zijn en zet apart.
 2. Giet een laagje olijfolie in een grote kookpan en als deze warm is doe de garnalen hoofden erin. Roer en druk de garnalen hoofden met een houten pollepel.
 3. Snijd de wortel en ui in grove stukken. Voeg 1,5 liter water aan de pan en doe de groenten erbij. Voeg een snufje zout toe en dek af met een deksel.
 4. Laat de bouillon 35 minuten koken en verwijder indien nodig het schuim dat zich op het oppervlakte van de bouillon vormt met een pollepel. Zeef de bouillon boven een andere soeppan en houd het warm voor gebruik.
 5. Maak terwijl de bouillon aan het koken is de rest van de vis schoon en droog. Doe een druppel water in een pan, verhit deze op hoog vuur en voeg als het heet is geworden de kokkels en/of mosselen toe, dek de pan af en laat even staan ​​tot ze opengaan. Haal ze van het vuur en laat afkoelen.
 6. Schil en snijd de ui en tomaten in kleine stukjes en hak de inktvisbuis in stukken of ringen.
 7. Doe een scheutje olie in een paella- of koekenpan en bak de apart gehouden garnalen en decoratiegarnalen kort en op hoog vuur. Als ze goudbruin zijn, haal je ze eruit en voeg je de inktvis toe aan dezelfde pan zodat deze ook bruin wordt. Haal de inktvis uit de pan en zet apart.
 8. Voeg opnieuw olie toe aan de koekenpan, zet het vuur lager en bak de ui bruin. Beweeg af en toe. Zet het vuur iets hoger en voeg de gesneden tomaten toe aan de pan als de ui al een beetje goudbruin is geworden. Zet het vuur lager zodra het tomatenwater is verdampt. Dek af met een deksel en laat de tomaat op laag vuur garen.
 9. Snijd de knoflook doormidden, verwijder het midden van de knoflook en doe deze samen met de saffraandraadjes en een snufje zout in een vijzel. Voeg een theelepel bouillon toe aan de vijzel en plet met de stamper tot ze goed fijngemalen zijn.
 10. Verwijder indien gewenst de schelpen van de kokkels en mosselen. Gooi degenen die dicht zijn gebleven weg. Voeg de vis toe aan de pan met de tomaat, inclusief het vocht uit de schelpen, en roer alles door elkaar. Houd de decoratiegarnalen apart om aan het einde de paella te decoreren. Voeg de rijst aan de pan (ongeveer een hand per persoon) en roer alles goed door elkaar. Voeg tot slot de warme bouillon toe aan de pan, dat het dubbele van de rijst moet zijn zodat alles onder de bouillon zit. Doe een scheutje bouillon in de vijzel en voeg de saffraan en knoflookmengsel toe aan de pan met de decoratiegarnalen.
 11. Laat het 15 minuten op middelhoog vuur koken (de tijd hangt af van het soort rijst), roer voorzichtig om de decoratiegarnalen niet te verplaatsen en zet het vuur tegen het einde lager als er nog maar weinig bouillon over is en dek het af. Laat het even rusten als het klaar is en serveer met een paar stukjes citroen.

Variatietip: je kunt aan deze paella desgewenst ook andere groenten toevoegen zoals paprika, erwtjes of snijbonen.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie