🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Verhalen Reageer
Home » Blog » De vloek van Teatre Liceu

De vloek van Teatre Liceu

De vloek van Teatre Liceu in Barcelona
Volgens een legende zou het Gran Teatre del Liceu vervloekt zijn

Al wandelend over de Ramblas, kom je het imposante operagebouw van Barcelona tegen: het Gran Teatre del Liceu (of gewoonweg het Teatre Liceu). Een ware culturele institutie en een icoon voor Barcelona, waar de grootste operaconcerten en artiesten te zien zijn. Maar wat vele bezoekers misschien niet weten is dat El Liceu vervloekt is, althans dat is wat kwade tongen beweren…

De eerste brand

Op 4 april 1847 werd het nieuwe theater “Liceo Filarmónico” plechtig ingewijd. Het theatergebouw zat op de plek waar het voormalige klooster van de Trinitariërs had gestaan: te midden van de Ramblas, en was het ontwerp van de architect Miquel Garriga i Roca. In dit theater werden allerlei feesten en voorstellingen gehouden, meestal met een liberale toon, wat direct concurreerde met het nabijgelegen Teatre Principal.

Volgens het verhaal was het tijdens een carnavalsfeest in 1861 dat de feestgangers onder het mom van “tijdens carnaval mag alles”, en wellicht aangemoedigd door de anonimiteit van de maskers, zich misdroegen en het theater in brand zetten.

Volgens de legende zou er tussen de as een papiertje gevonden zijn met een zeer verontrustende boodschap:

“Soy un búho y voy a solas, si lo volvéis a levantar, lo volveré a quemar” (“Ik ben een uil en ben alleen, als jullie het weer opbouwen, zal ik het weer verbranden”).

Deze gebeurtenis staat bekend als el diluvio del fuego (de zonvloed van vuur) en gebeurde volgens sommigen omdat de feestjes in het theater van Liceu iets te losjes zouden zijn. De begraven trinitaire monniken van het oude klooster zouden niet tegen deze heidense excessen kunnen en daarom moest het theater gestraft worden.

De wateroverstroming

Slechts de façade van het theater op de Ramblas, de ingang en de Spiegelzaal overleefden de vurige vlammen van 1861. Ondanks de waarschuwingen van de ‘uil’, begon men gelijk met de reconstructie van het theatergebouw.

En toen gebeurde het: een stortvloed van water daalde in 1862 over de Ramblas en de bouwers zagen zich noodgedwongen om het werk voor een paar dagen neer te leggen. Deze gebeurtenis kreeg als bijnaam el diluvio del agua (de vloed van water) en zorgde weer voor onrust onder de meest bijgelovige Barcelonezen.

Een bomaanslag

Het nieuwe Teatre Liceu werd iets meer elitair en trok vooral de bourgeoisie van Barcelona, die dol was op de opera. In een tijdgeest waarin politiek geweld en anarchistische aanslagen veel voorkwamen, besloot de anarchist Santiago Salvador twee Orsini bommen te gooien op het (rijke) publiek van El Liceu. Dat was op 7 november 1893.

Slechts één van de bommen ontplofte, de tweede bleef hangen op de rok van een vrouw (of werd gedempt door een dood lichaam; de berichten zijn niet duidelijk hierover), maar dat was genoeg om 22 doden en 35 gewonden te maken. In alle chaos lukte het Salvador om ongezien te ontsnappen, maar jaren daarna werd hij alsnog gepakt en veroordeeld tot de garrote vil (de wurgpaal).

De grote brand

Na de schrik werd het theater Liceu opnieuw geopend en functioneerde zonder al te grote verrassingen, totdat op 31 januari 1994 het vuur er weer meester van werd. Het was tijdens een onderhoudsbeurt dat er een vonk op het gordijn van de concertzaal kwam, waarna het vuur zich snel door de zaal verspreidde en alles in vuur en vlam zette. Men kon de rookwolk van mijlenver zien, precies waar de ‘uil’ al voor gewaarschuwd had.

En toch werd het Teatre Liceu opnieuw opgebouwd. Dit keer groter, moderner en een stuk veiliger, vooral wat betreft brandgevaren. Want je wilt natuurlijk niet dat de ‘uil’ ons weer komt bezoeken…

[su_box title=”Tip: boek nu je tour rond het Gran Teatre del Liceu” style=”soft” box_color=”#eb5d3a” radius=”1″]
Nieuwsgierig geraakt over de geschiedenis en het verhaal van Teatre Liceu? Boek nu je tickets voor een rondleiding en ontdek alle geheimen en de meest imposante zalen van dit beroemde operagebouw in Barcelona.

[button size=”medium” url=”https://www.barcelonametmarta.nl/bezienswaardigheden-barcelona/gebouwen/gran-teatre-liceu” text=”Meer info & tickets >” color=”orange” ]
[/su_box]

 • Praktische informatie:
  Wat: het Gran Teatre del Liceu bezoeken
  Waar: La Rambla, 51-59
  Metro: Liceu (L3)
  Wanneer: express tour iedere dag van 14:00u tot 18:00 uur (op zaterdag en zondag elk uur van 9:30 tot 12:30 uur en van 15:00 tot 18:00 uur). Begeleiden tour van maandag tot en met vrijdag om 9:30, 10:30, 11:30 en 12:30 uur.
  Prijs: vanaf € 9,- (met audiogids) of € 16,- (met gids). Korting voor kinderen en gepensioneerde.
  Let op: foto’s en opnames zijn toegestaan behalve op het podium.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie