­čÖő­čĆ╗ÔÇŹÔÖÇ´ŞĆ ┬íOye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Reizen Reageer
Home ┬╗ Blog ┬╗ 21 leuke fietstochten door Barcelona

21 leuke fietstochten door Barcelona

Fietsen is ├ę├ęn van de leukste en snelste manieren om Barcelona te leren kennen, en voor de meeste Nederlanders de meest natuurlijke. Tegenwoordig beschikt Barcelona over vele kilometers fietspaden, vele straten zijn autoluw en je kunt overal fietsen huren, wat het fietsen in de stad alleen maar makkelijker maakt. Ben je ook van plan om in Barcelona een fietstocht te gaan maken en ben je op zoek naar een leuke route, bekijk dan hier een aantal van mijn suggesties en vergeet niet om mijn Barcelona Fietsgids te downloaden voor meer informatie.

Barcelona op de fiets

Barcelona wordt steeds meer een fietsstad. Je vindt er op veel plekken een fietspad en een fiets huren is ook makkelijk en goedkoop.

Barcelona is daarnaast een zalige plek om te gaan fietsen. Door het mooie weer, het grote netwerk aan fietspaden en alle leuke bezienswaardigheden die je tegen komt tijdens een fietstocht, is fietsen in Barcelona alles behalve een saaie onderneming.

Maar waar kun je goed fietsen in Barcelona? Wat zijn de leukste routes en waar moet je heen als je iets intensiever wilt fietsen of buiten de gebaande paden wilt?

In deze post deel ik met jou maar liefst 21 verschillende fietstochten die je naar de leukste plekken in (en rondom) de stad brengen. Zodoende heb je voldoende inspiratie tijdens je verblijf in Barcelona!

Fietspaden in Barcelona
Fietsen in Barcelona

De 21 leukste fietsroutes in en rond Barcelona

Wil je Barcelona op je gemak op de fiets verkennen en ben je op zoek naar de leukste fietsroutes, kijk dan hieronder naar mijn suggesties en begin alvast je route in te plannen.

1. De highlights fietsroute

Is het je eerste keer in Barcelona, dan moet je natuurlijk al de highlights gezien hebben!

De toeristische fietstocht door Barcelona neem je daarom van het centrum van Barcelona naar de Sagrada Fam├şlia om daarna via het Passeig de Gr├ácia en de Ramblas bij het het Columbus Monument, de haven en het strand van Barcelona te komen.

Aanrader is om je fietstocht af te sluiten bij een van de vele chiringuitos (strandbars) langs het strand.

 • Soort fietstocht: makkelijke fietstocht; geschikt voor elk niveau. Vooral verharde ondergrond. 
Pla├ža Reial Barcelona
Pla├ža Reial Barcelona

2. Het strand

Het strand van Barcelona beschikt over een hele mooie wandel- en fietspromenade. Je kunt prima van de ene kant van het strand van Barcelona tot aan de andere kant fietsen, om af te sluiten met een hapje of een drankje met prachtig uitzicht over de Middellandse zee.

Fietsen over de strandboulevard van Barcelona is ├ę├ęn van de aangenaamste en makkelijkste fietsroutes die de stad te bieden heeft. Je fiets hier over de fietspad die langs de strandboulevard loopt, met nauwelijks stoplichten of overstekende paden tegen.

Dit is dan ook d├ę meest geschikte route om te maken met jonge kinderen.

Aanrader is om een halte te doen bij Xiringuito Escribà, dat een van de beste adressen in de stad is voor een authentieke Spaanse paella. Ontdek hier meer over de beste restaurants om paella te eten in Barcelona.

 • Route beschrijving: W Hotel, visserswijk La Barceloneta, Parc de la Barceloneta, Port Ol├şmpic, Xiringuito Escrib├á, Museu de Ci├Ęncies Naturals de Barcelona, Parc del F├▓rum, Port F├▓rum en Platja del F├▓rum.
 • Soort fietstocht: makkelijke fietstocht; geschikt voor elk niveau. Vooral verharde ondergrond. 

3. Montjuïc

De Montjuïc fietsroute is een andere klassieker onder de toeristen die de stad bezoeken.

Deze prachtige berg biedt enkele van de mooiste uitzichten over Barcelona en herbergt daarnaast talloze attracties, zoals meerdere tuinen en musea, een kasteel met prachtig uitzicht en zelfs een heuse begraafplaats!

Door de hellingen om bovenop de berg te komen, is de Montjuïc fietsroute een wat intensiever fietstocht, waardoor het handig is om een elektrische fiets hiervoor te huren.

Aanrader is om een halte te doen bij Salts, een leuk barretje met terras die over Barcelona uitkijk.

 • Route beschrijving: Pla├ža Espanya, Font M├ágica, CaixaForum, Poble Espanyol, Avinguda de l’Estadi, Anella Ol├şmpica, Estadi Ol├şmpic Llu├şs Companys, Mir├│ Museum, Salts, Jardins de Joan Brossa, Jardins de Moss├Ęn Cinto Verdaguer, Passeig del Migdia, Botanische Tuin van Barcelona, La Caseta del Migdia, kasteel van Montju├»c, Jardins del Mirador en Jardins de Miramar.
 • Soort fietstocht: gemiddelde fietstocht; geschikt voor elk niveau, maar wel goede conditie vereist. Vooral verharde ondergrond en steile wegen. Handig om een elektrische fiets mee te nemen. 

4. Carretera de les Aig├╝es

Een van de meest geliefde fietstochten onder de locals is die van de Carretera de les Aig├╝es, een oude weg die over het Natuurpark Collserola loopt en prachtige uitzichten over Barcelona biedt.

De makkelijkste manier om deze te bereiken is door met de stadstrein FGC (dat inbegrepen is in je metrokaart) te reizen naar het station Carretera de les Aig├╝es, en vanaf daar, links of rechtsom gaan fietsen.

Een andere leuke route vanuit Barcelona leg ik je hieronder uit.

 • Route beschrijving: Avinguda del Tibidabo, Pla├ža del Doctor Andreu, Carretera de les Aig├╝es (richting Esplugues de Llobregat), Mirador de Sarri├á, Peu del Funicular, Sarri├á.
 • Soort fietstocht: gemiddelde fietstocht; geschikt voor elk niveau, maar wel goede conditie vereist. Combinatie van verharde en onverharde ondergrond, grindpaden en steile wegen. Handig om een elektrische fiets of mountainbike mee te nemen.
Carretera de les Aig├╝es Barcelona
Carretera de les Aig├╝es

5. Gràcia en Park Güell

Een bezoek aan Gaud├ş’s Park G├╝ell is prima te combineren met een fietstocht door Gr├ácia, dat een van de leukste en meest bohemienne wijken van Barcelona is. Je kunt hier heerlijk tussen de kleine straatjes fietsen en je ogen uitkijken met al die mooie winkels en gezellige caf├ęs.

Aanrader is om een halte te doen bij een van de vele pleintjes die Gràcia rijk aan is en wat lekkers nuttigen op het terras, bijvoorbeeld bij Nabucco Tiramisu.

 • Route beschrijving: Park G├╝ell, Travessera de Dalt, Carrer de Massens, Carrer de la Provid├Ęncia, Pla├ža del Diamant, Pla├ža de la Virreina, Pla├ža de la Revoluci├│, Pla├ža del Sol, Pla├ža de la Vila de Gr├ácia, Nabucco Tiramisu, Mercat de la Llibertat, Via Augusta en Casa Vicens.
 • Soort fietstocht: makkelijke fietstocht; geschikt voor elk niveau. Vooral verharde ondergrond. Handig om een elektrische fiets mee te nemen als je van het centrum naar Gr├ácia fietst.

6. Poblenou

Het hippe Poblenou, dat bekend staat om zijn mix van industri├źle panden met moderne wolkenkrabbers, is nog eens een zeer interessante gebied die je prima op de fiets kunt verkennen.

Mede door zijn ligging naast het strand en de brede en rechte straten, is el Poblenou uitermate geschikt om te gaan fietsen. Bovendien is dit een plek waar met name alleen de locals heen gaan.

Hier zit je goed wat betreft street art, moderne architectuur, industri├źle erfgod, toffe markten en hippe koffietentjes.

Aanrader is om een halte tijdens de tour te doen bij de bekende Orxateria El Tio Che voor een verfrissende horchata (aardamadelmelk) of een ijsje.

 • Route beschrijving: Gran Clariana, Mercat dels Encants Vells, Torre Gl├▓ries, Jardins de Ca l’Arany├│, Campus del Poblenou, Avinguda Diagonal, Parc Central del Poblenou, Carrer d’Espronceda, Platja de la Mar Bella, Rambla del Poblenou, Orxateria El Tio Che, Museu Can Framis, Parc del Clot.
 • Soort fietstocht: makkelijke fietstocht; geschikt voor elk niveau. Vooral verharde ondergrond. 
Parc del Centre del Poblenou - Wandeltour El Poblenou
Parc del Centre del Poblenou

7. Camp Nou

Het stadion van FC Barcelona, het Camp Nou, is natuurlijk ook op de fiets bereikbaar en een echte must voor de voetbalfans!

Vanuit het centrum duurt dat ongeveer 20 minuten. Je fiets dan over de Eixample, de blokkenwijk van Barcelona waar de meeste gebouwen in Modernista-stijl zijn gebouwd.

Wil je bij Camp Nou binnen kijken, dan dien je tickets voor de Camp Nou Experience Tour te kopen.

 • Route beschrijving: Pla├ža Catalunya, Carrer de la Diputaci├│, oude stierenvechtarena Las Arenas, Carrer de Num├áncia, Sants Estaci├│, Jardins de Can Cui├ás, Jardins de Magal├ş, Travessera de les Corts, Jardins de la Maternitat en Camp Nou.
 • Soort fietstocht: makkelijke fietstocht; geschikt voor elk niveau. Vooral verharde ondergrond. 
Camp Nou in Barcelona
Camp Nou in Barcelona

8. Passeig de Gràcia

Een van de meest iconische straten van Barcelona waar je over kunt fietsen is die van Passeig de Gr├ácia. Deze staat ook bekend staat als de Catalaanse Champs Elys├ęes vanwege de prachtige architectuur en de vele dure modewinkels die er zijn.

Leuk als je hier komt fietsen is om een tussenstop te maken bij El Nacional.

Aan het einde van het Passeig de Gràcia kom je de beroemde promenade van Las Ramblas, waar je ook doorheen kunt fietsen richting de zee.

 • Route beschrijving: Palau Robert, Casa Mil├á, Casa Batll├│, Casa Amatller, Casa Lle├│ i Morera, El Nacional, Pla├ža Catalunya, Las Ramblas.
 • Soort fietstocht: makkelijke fietstocht; geschikt voor elk niveau. Vooral verharde ondergrond. 
Passeig de Gràcia - Eixample - Barcelona
Passeig de Gràcia

9. Avinguda Diagonal

De Avinguda de la Diagonal is een lange weg van 11 km die Barcelona diagonaal doorsnijdt. Mijn advies is dus om deze helemaal te fietsen en zo van het ene punt naar het andere in de stad te komen!

 • Route beschrijving: Parc de Cervantes, Parc de Pedralbes, winkelcentrum l’Illa, Pla├ža de Francesc Maci├á, Casa Sayrach, Jard├ş del Palau Robert, Palau del Bar├│ de Quadras, Casa de les Punxes, Pla├ža de les Gl├▓ries Catalanes, Torre Gl├▓ries, winkelcentrum Westfield Gl├▓ries, Parc Central del Poblenou, Parc Diagonal Mar, winkelcentrum Diagonal Mar en F├▓rum.
 • Soort fietstocht: makkelijke fietstocht; geschikt voor elk niveau. Vooral verharde ondergrond. 
La Gran Clariana - Pla├ža de les Gl├▓ries Catalanes Barcelona
La Gran Clariana

10. Gran Via de les Corts Catalanes

De Gran Via de les Corts Catalanes is een van de andere grote verkeersaders die Barcelona doorkruist, maar dan van noord naar zuid, en ook daar zit er een fietspad waar je doorheen makkelijk kunt fietsen, terwijl je de stad aanschouwt.

 • Route beschrijving: Hospital de Bellvitge, Hotel Porta Fira, winkelcentrum Gran Via 2, Ciutat de la Just├şcia de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat, Can Batll├│, Pla├ža d’Espanya, oude stierenvechtarena Las Arenas, Universitat, Pla├ža de Tetuan, Pla├ža de les Gl├▓ries Catalanes, Parc Fluvial del Bes├▓s.
 • Soort fietstocht: makkelijke fietstocht; geschikt voor elk niveau. Vooral verharde ondergrond. 

11. Carrer Sardenya en Sagrada Fam├şlia

Een hele makkelijke fietsroute, want is bergafwaarts en helemaal rechtdoor, is die wel van Carrer Sardenya.

Deze route neem je van El Guinard├│, een van de wijken waar de locals wonen, naar de Olympische haven en het strand in een mum van tijd, en daar tussen kom je Barcelona’s meest beroemde gebouw tegen: de Sagrada Fam├şlia.

 • Route beschrijving: Ronda del Guinard├│, Mercat de l’Estrella, Jardins Baix Guinard├│, Sagrada Fam├şlia, oude stierenvechtarena La Monumental, Parc dels Til.lers, Universitat Pompeu Fabra en Vila Ol├şmpica.
 • Soort fietstocht: makkelijke fietstocht; geschikt voor elk niveau. Vooral verharde ondergrond. 

12. Passeig de Sant Joan

Een fijne plek om doorheen te fietsen, zeker voor de food liefhebber, is het Passeig de Sant Joan. Tussen alle mooie en grote gebouwen vind je hier talloze restaurants en terrasjes waar je een pauze in kunt lazen tijdens het fietsen.

De makkelijkste route in dit geval is om te fietsen van Gràcia richting het Parc de la Ciutadella. Daar tussen komen we allerlei interessante bezienswaardigheden, zoals het Casa Macaya, de bibliotheek Biblioteca Pública Arús en het Arc de Triomf of Triomfboog.

 • Route beschrijving: Pla├ža d’en Joanic, Travessera de Gr├ácia, Passeig de Sant Joan, Casa Macaya, Parr├▓quia de Sant Francesc de Sales, Pla├ža de Tetuan, Biblioteca P├║blica Ar├║s, Arc de Triomf en Parc de la Ciutadella.
 • Soort fietstocht: makkelijke fietstocht; geschikt voor elk niveau. Vooral verharde ondergrond. 
Fort Pienc - Eixample Barcelona
Passeig de Sant Joan

13. Parc Fluvial del Bes├▓s

Het stadspark Parc Fluvial del Besòs, gelegen langs de Besòs-rivier, tussen Barcelona en Sant Adrià del Besòs, is al jaren een populaire plek onder de locals om te komen sporten, fietsen of gewoon wandelen.

Extra fijn voor de fietsers is de 5 km lang verhard fietspad die langs de rivier en de strook gras is geplaatst en waar je doorheen lekker kunt fietsen.

Wil je iets intensiever gaan fietsen, dan kun je deze fietspad volgen tot aan Granollers (zie ook mijn fietstocht van Barcelona naar Granollers).

 • Route beschrijving: F├▓rum, Parc del Litoral, Parc de la Ribera, Parc Fluvial del Bes├▓s, Can Zam, Pont Vell de Santa Coloma, Can Zam Nord.
 • Soort fietstocht: makkelijke fietstocht; geschikt voor elk niveau. Vooral verharde ondergrond. 

14. Tibidaboberg

Een van de mooiste (en zwarste) fietsroutes die de fietsliefhebber kan maken in Barcelona is die naar de Tibidaboberg.

Deze fietstocht is vrij pittig omdat je bergopwaarts moet, maar eenmaal op de top van de Tibidabo kom je tot adem en geniet je van een verbluffend uitzicht over de stad. Afdalen van de berg is daarna een fluitje van een cent.

Geen wonder dat er veel wielrenners hierheen in het weekend samen bijeen komen fietsen!

 • Route beschrijving: Metrohalte Penitents (L3), Carretera de l’Arrabassada (richting Tibidabo), Tibidabo, Temple Expiatori del Sagrat Cor, Cam├ş de Vallvidriera al Tibidabo, Torre de Collserola, Carretera de Sarri├á a Vallvidriera, Mirador de Sarri├á en Peu del Funicular.
 • Soort fietstocht: zware fietstocht; geschikt voor een ervaren fietser. Goede conditie vereist. Vooral verharde ondergrond.

15. Fietstocht van Barcelona naar Molins de Rei

Wie toe is aan een beetje uitdaging kan de fietsroute naar de Tibidaboberg verlengen met nog een fietstocht richting Molins de Rei, een stad dat aan de andere kant van de Collserola-heuvels ligt.

Het leuke van deze route is dat je onderweg bij een van de vele masies die als restaurant dienen kunt stoppen en iets van de lokale keuken proeven.

Eenmaal bij Molins de Rei kun je in de trein instappen om terug naar Barcelona te reizen.

 • Route beschrijving: Metrohalte Penitents (L3), Carretera de l’Arrabassada (richting Tibidabo), Tibidabo, Temple Expiatori del Sagrat Cor, Cam├ş de Vallvidriera al Tibidabo, Torre de Collserola, Vallvidriera en Molins de Rei.
 • Soort fietstocht: zware fietstocht; geschikt voor een ervaren fietser. Goede conditie vereist. Vooral verharde ondergrond.
Collserola heuvels Barcelona
Collserola heuvels

16. Fietstocht van Barcelona naar Esplugues de Llobregat

Een mooie fietstocht die je buiten de gebaande paden brengt is die van Barcelona naar het nabij gelegen Esplugues del Llobregat.

Interessante bezienswaardigheden in Esplugues zijn de Bateria Antia├Ęria de Sant Pere M├ártir, het Museu Can Tintur├ę en het Museu de Cer├ámica ÔÇťLa RajoletaÔÇŁ (gelegen in een oude fabriek).

 • Route beschrijving: Avinguda Diagonal, Parc de Cervantes, fietspad langs de snelwegen B-20 en B-23, Avinguda dels Pa├»sos Catalans, Ajuntament d’Esplugues, Jardins de Can Tintur├ę, Museu de Cer├ámica ÔÇťLa RajoletaÔÇŁ en Pla├ža del Pare Miquel d’Esplugues.
 • Soort fietstocht: makkelijke fietstocht; geschikt voor elk niveau. Vooral verharde ondergrond. 

17. Fietstocht van Barcelona naar El Prat

Het natuurpark in de rivierdelta van El Llobregat is een geliefde plek onder de Barcelonezen voor een dagexcursie, hetzij wandelend of op de fiets. Hier geniet je van de rust, de natuur, en kun je zelfs allemaal dieren zoals schappen en vliegtuigen spotten.

 • Route beschrijving: Pla├ža d’Espanya, Gran Via de les Corts Catalanes (richting El Prat), Can Batll├│, Hotel Porta Fira, Avinguda d’Am├Ęrica, Parc de Bellvitge, Hospital Universitari de Bellvitge, Pont El Llobregat, Ronda de Llevant, Parc del Riu Llobregat, Carrer 6 en Mirador del Sem├áfor.
 • Soort fietstocht: makkelijke fietstocht; geschikt voor elk niveau. Vooral verharde ondergrond. 
Parc del Riu Llobregat
Parc del Riu Llobregat

18. Fietstocht van Barcelona naar Castelldefels

Zoek je een nog langere fietstocht om te doen in de omgeving van Barcelona, dan kun je er voor kiezen om van Barcelona naar Castelldefels te gaan fietsen.

Deze route neem je onder meer langs de stadjes van Sant Boi del Llobregat, Viladecans en Gavà en eindigt bij de kustplaats Castelldefels.

In Castelldefels kun je eventueel de trein nemen om terug naar Barcelona te gaan.

 • Route beschrijving: Pla├ža d’Espanya, Gran Via de les Corts Catalanes (richting El Prat), Can Batll├│, Hotel Porta Fira, Avinguda d’Am├Ęrica, Parc de Bellvitge, Hospital Universitari de Bellvitge, Cam├ş Ribera, Termes Romaes de Sant Boi, Sant Boi del Llobregat, Viladecans The Style Outlets, Parc del Calamot, Avinguda de la Constituci├│, Castell de Castelldefels, Avinguda de la Pineda, Carrer 11, Passeig Mar├ştim de Castelldefels en Pla├ža de les Palmeres.
 • Soort fietstocht: makkelijke fietstocht; geschikt voor elk niveau, maar wel goede conditie vereist. Vooral verharde ondergrond.

19. Fietstocht van Barcelona naar Badalona

Badalona is een van de voorsteden van Barcelona en kent een mooie centrum en strandboulevard. En het mooie is dat je prima hierheen kunt gaan fietsen vanuit Barcelona!

 • Route beschrijving: Gl├▓ries, Avinguda Diagonal, Avinguda d’Eduard Maristany, Les Tres Xemeneies, Port esportiu de Badalona, Passeig Mar├ştim de Badalona, F├ábrica An├şs del Mono, Avinguda Sant Ignasi de Loiola, Pla├ža de Pompeu Fabra, Avinguda de Mart├ş Pujol, Platja de Badalona en Rambla de Badalona.
 • Soort fietstocht: makkelijke fietstocht; geschikt voor elk niveau. Vooral verharde ondergrond. 
Strand Badalona
Strand Badalona

20. Fietstocht van Barcelona naar Granollers

De rivierbedding van de Bes├▓s-rivier is al jaren een geliefde plek voor fietsers. Daar loopt een fietspad die je van Barcelona naar Granollers brengt.

Het fietspad begint bij het stadspark Parc Fluvial del Bes├▓s. Daarna loopt deze het binnenland verder in en verandert in een onverharde weg die de Bes├▓s-rivier volgt.

Het parcours breng je langs andere steden zoals Montcada i Reixac, Mollet del Vall├Ęs, Montmel├│ en tot slot Granollers.

Het is wel handig als je over een mountainbike beschikt om deze route te doen.

Eenmaal in Granollers kun je de trein nemen om terug te gaan naar Barcelona.

 • Route beschrijving: F├▓rum, Parc Fluvial del Bes├▓s, Can Zam, Pont Vell de Santa Coloma, Can Zam Nord, Pont de la Ribera de Montcada, Mollet del Vall├Ęs, Montmel├│ en Granollers.
 • Soort fietstocht: gemiddelde fietstocht; geschikt voor elk niveau, maar wel goede conditie vereist. Deels verhaard en onverharde ondergrond. Handig om een mountainbike te nemen.

21. Fietstocht van Barcelona naar Matar├│

Nog een lange fietstocht die je kunt doen in de buurt van Barcelona en langs de kust, is die van Barcelona naar Matar├│.

Deze route neem je onder meer langs Badalona, Montgat, El Masnou, Premià de Mar en Vilassar de Mar en eindigt bij Mataró.

In Matar├│ kun je eventueel de trein nemen om terug naar Barcelona te gaan.

 • Route beschrijving: F├▓rum, Avinguda d’Eduard Maristany, Les Tres Xemeneies, Passeig Mar├ştim de Badalona, Platja de Montgat, Platja del Masnou, Platja d’Ocata, Platja Premi├á, Vilassar de Mar, N-II, Passeig de Marina, Cam├ş Ral de la Merc├Ę en Pla├ža Santa Anna (Matar├│).
 • Soort fietstocht: makkelijke fietstocht; geschikt voor elk niveau, maar wel goede conditie vereist. Vooral verharde ondergrond.
Matar├│ - Leukste wijken om te wonen in Barcelona
Matar├│

Deze waren voor nu mijn tips wat betreft de leukste fietsroutes in en rondom Barcelona. Heb jij nog een leuke route die hier ontbreekt? Laat dan een reactie in de comments!

Ik ÔÖą van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

­čÖő­čĆ╗ÔÇŹÔÖÇ´ŞĆ ┬íOye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie