🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Cultuur Reageer
Home » Blog » Laatste Franco-symbool in Barcelona verwijderd

Laatste Franco-symbool in Barcelona verwijderd

De autoriteiten in Barcelona hebben onlangs het laatste symbool verwijderd dat nog herinnerde aan het regime van de fascistische dictator Francisco Franco.

Het ging om een standbeeld van een vrouw dat was opgericht te ere van de overwinning van Franco’s troepen in de Spaanse burgeroorlog (1936-1939): ‘Victoria’. Deze was te vinden tussen Passeig de Gràcia en Avinguda Diagonal.

“Er is aan die overwinning niets waar wij met trots aan kunnen terugdenken”, zei de burgemeester Jordi Hereu.

Volgens een wet die sinds 2007 van kracht is moeten in heel Spanje alle symbolen uit het Franco-tijdperk uit de openbare ruimte worden verwijderd.

Het Franco-tijdperk

Na de overwinning van General Franco in de Spaanse burgeroorlog, regeerde hij in Spanje van 1939 tot aan zijn dood op 20 november 1975 met ijzeren vuist. De Franco-dictatuur is een sombere periode waaraan nog vele Spanjaarden zich herinneren.

Onder zijn regime was het gebruik van de Catalaanse taal buiten de huiselijke kring en andere uitingen van de eigen cultuur verboden. Bovendien was vrijheid van meningsuiting verboden.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie