De beste tips van een local!

Parkeren in Barcelona

Parkeren in Barcelona
Inhoudsopgave

Wanneer je met de auto naar Barcelona komt is het natuurlijk handig om te weten waar je wel en niet mag parkeren. In het centrum van Barcelona zijn de parkeerplaatsen schaars en vele straten zijn autovrij, waardoor het aan te raden is om je auto bij een parkeergarage te plaatsen en je verder te voet te verplaatsen. Veel goedkoper is het om de auto te parkeren op één van de parkeerplaatsen aan de rand van de stad en je weg verder te vervolgen met het openbaar vervoer. Als je langer in Barcelona verblijft, dan is het aan te raden om voor een hotel met parkeerplaats te kiezen. Voor handige tips waar je auto te parkeren, op straat of in een parkeergarage, lees verder!

Tip: reserveer online je parkeerplek
Wil je parkeren in de buurt van een bepaalde bezienswaardigheid, zoals de Sagrada Família, Las Ramblas of het Camp Nou? Maak dan gebruik van de online zoekmachine en prijsvergelijker Parclick voor het meest complete overzicht. Zet de naam of het adres van waar je naartoe wilt gaan in de zoekbalk en kies een datum en tijd. Op deze eenvoudige manier krijg je een duidelijk overzicht van alle parkeergarages in de buurt en hun tarieven. Je kunt vervolgens zeer eenvoudig je parkeerplek alvast online boeken.

Boek nu

Waar kun je parkeren in Barcelona?

In principe kun je overal in Barcelona parkeren, waar dat volgens bordjes is toegestaan. Het is alleen vaak moeilijk om vrije parkeerplekken te vinden in Barcelona en het is belangrijk om de parkeerregels te kennen. Let dan goed op de volgende regels:

 • Gele lijn (prohibit aparcar / prohibido aparcar): op straten met een gele lijn is het altijd verboden om te parkeren.
 • Groene lijn (àrea verda / área verde): op gebieden met een groene lijn is het verschillend. Je moet dan opletten op het bord aan het begin van de straat. Met de vermelding 'àrea residents' kunnen alleen buurtbewoners met vergunning parkeren en met 'àrea preferent' mag je maximaal 1 uur parkeren. Bij àrea preferent mag je parkeren van maandag t/m vrijdag of zaterdag van 8 uur ’s ochtends tot 8 uur ’s avonds. De kosten zijn ongeveer €3 per uur.
 • Blauwe lijn (àrea blava / área azul): een blauwe lijn betekent dat je kunt parkeren van maandag t/m vrijdag tussen 9:00 en 14:00 en tussen 16:00-20:00 voor een paar uurtjes. Aan de hand van de zone mag je meer of minder uren parkeren en zijn de tarieven anders. Maar voor jouw informatie: 1 uur parkeren in de àrea blava kost ongeveer €2.
 • Laden en lossen (zona de càrrega i descàrrega / zona de carga y descarga): vracht- en bestelwagens en voertuigen met 2 zitplaatsen mogen gedurende 30 minuten laden en lossen op de aangegeven gebieden (vaak getekend met een gele zig-zag streep) van maandag t/m vrijdag tussen 8 uur 's ochtends en 8 uur 's avonds.

Welk tarief, tijdstippen en maximale tijd die je mag parkeren in de blauwe en groene zone kunnen per district anders zijn. Let er dus altijd goed op wat er op de informatie borden staat. Voor meer informatie over de parkeerregels kijk op Area Verda.

Parkeergarages in Barcelona

Als je naar Barcelona komt met de auto, is het verstandig vooraf te kijken naar de verschillende parkeermogelijkheden. In en om het centrum van Barcelona is (gratis of betaald) parkeren op straat altijd een uitdaging. Ik zou er daarom voor kiezen om een hotel met garage te boeken of de auto in een beveiligde parkeergarage te laten staan. Je verkleint hiermee het risico dat je auto wordt opengebroken en je bent vaak goedkoper uit. Er zijn verschillende publieke parkeergarages verspreid door de hele stad waar je kunt parkeren. Deze zijn vaak handig omdat je langer je auto kunt parkeren. Nadeel is wel de prijs. Vooral diegene in het centrum kunnen vrij prijzig zijn. Parkeergarages zijn daarentegen goed beveiligd, openen 24 uur per dag en 365 dagen per jaar.

Voor een goed overzicht van de verschillende parkeergarages in de stad en hun prijzen, kun je gebruikmaken van sites zoals Parclick. Via Parclick kun je tevens je parkeerplek in Barcelona zeer eenvoudig online van tevoren reserveren. Hieronder vind je een overzicht van alle parkeer mogelijkheden en de bijhorende tarieven.

B:SM

In Barcelona worden de publieke parkeerplaatsen beheerd door het bedrijf B:SM. De B:SM garages zijn meestal te vinden op populaire plekken waardoor de prijs ook iets hoger ligt, rond de €3 per uur en €40 voor 24 uur. Deze zijn te herkennen aan de borden waar B:SM op staat. Bekijk hieronder het overzicht van alle parkeergarages aangesloten bij B:SM.

Parkeergarages in Barcelona

Een aantal handige parkeeradressen:

Saba

Saba is een privé bedrijf met verschillende parkeergarages verspreid door Barcelona en op het vliegveld van Barcelona. Je kunt betalen per minuut (tarieven starten vanaf €0,05), maar ze bieden ook verschillende abonnementen, zoals 6 uur voor €99. Bekijk hieronder het overzicht van alle parkeergarages van Saba.

Parkeergarages Barcelona Saba

Een aantal handige parkeeradressen:

Tip: voordelig parkeren in Barcelona voor maar €8 per dag
De goedkoopste optie! Boek hier alvast je parkeerplaats bij Parking Viajeros vanaf €8 per dag. Deze parkeergarage ligt zeer dicht bij Carrer de Sants, een van de belangrijkste winkelstraten van Barcelona. Deze parkeergarage is beveiligd, opent 24 uur per dag en 365 dagen per jaar, en ligt vlakbij de metrohalte Badal (L5). Ook fijn: je mag met je auto zo vaak in en uit als je wilt zonder extra kosten.

Boek nu

Gratis parkeren in Barcelona

Naast beperkt parkeren in blauwe en groene zones, kent Barcelona ook onbeperkt gratis parkeren in de wijken buiten het centrum. Als je geld wilt besparen is het aan te raden om hier je auto te parkeren en met de metro je verder naar het centrum verplaatsen. Gebieden zoals Zona Universitària, Vall d'Hebron, Horta, Nou Barris of andere wijken aan de rand van de stad hebben vaak gratis parkeergebieden en zijn goed verbonden met de metro. Als je geen gekleurde streep ziet maar wel andere auto's die er geparkeerd zijn, dan weet je dat je daar gratis kunt parkeren.

Bij sommige winkelcentra mag je ook gratis parkeren, zoals bij Diagonal Mar (3 uur gratis), Les Glòries (2 uur gratis) en La Maquinista (onbeperkt gratis).

Op sommige plaatsen mag je daarnaast ook ’s avonds en in het weekend gratis parkeren. Als je aan het begin van de straat een bord ziet staan met 'Prohibido aparcar de lunes a viernes de 7 a 21h' dan mag je gratis parkeren op zaterdag, zondag en iedere dag na 21:00 uur tot 7:00 uur 's ochtends.

Een aantal handige gratis parkeeradressen:

 • Gratis parkeren bij Camp Nou: wanneer FC Barcelona niet speelt en gedurende de tijden wanneer het museum open is mag je gratis parkeren bij Camp Nou. Ingang zit bij Carrer Arístides Maillol, poort nummer 14.
 • Gratis parkeren bij Montjuïc: in de buurt van de Jardí Botànic (Carrer Doctor i Font Quer, 2) kun je gratis parkeren.
 • Gratis parkeren bij Vall d'Hebrón: bijvoorbeeld bij Carrer de Natzaret, Carrer de Samària, Avinguda de Martí Codolar en Carrer de Coll i Alentorn. Daarna neem je de metro bij Montbau (L3) of Mundet (L3).
 • Gratis parkeren bij Zona Universitària: bijvoorbeeld bij Avinguda Dr. Marañón, Carrer dels Cavallers en Avinguda de Xile. Daarna neem je de metro bij Zona Universitària (L3).

Parkeertips Barcelona

 • Buiten de parkeergarages hangen altijd borden waar je kunt lezen of deze vol zijn: de groene letters 'LLIURE' betekenen dat er nog parkeerplaatsen zijn, en met de rode letters 'COMPLET' weet je dat de parking vol zit.
 • Je mag bijna overal gratis parkeren op zaterdag en zondag.
 • Laat geen waardevolle spullen achter in de auto en al helemaal niet in het zicht van mogelijke dieven.
 • Kom je van buiten de stad, dan is het is altijd goedkoper om aan de rand van de stad de auto te parkeren en je verder met het openbaar vervoer in de stad te verplaatsen.
 • Alle winkelcentra en de meeste overdekte markten beschikken over een parkeergarage, vaak gratis voor klanten.
 • Je mag niet parkeren bij taxi standplaatsen, laden en lossen gebieden, bushaltes of parkeerplaatsen gereserveerd voor mindervalide. Parkeer je auto ook niet voor een bordje met 'Gual Permanent'; deze markeert de ingangen waar men 24 uur per dag gebruik kan maken.
Inhoudsopgave