De beste tips van een local!

Aioli

Inhoudsopgave

Aioli knoflookmayonaise

Spaans: alioli, ajoaceite, ajonesa
Catalaans: allioli

Naast de romesco saus, is de aioli (Catalaanse knoflooksaus), ook wel aïoli en allioli genoemd, een van de meest befaamde sauzen uit Catalonië. Aanvankelijk werd deze saus met slechts twee ingrediënten gemaakt, knoflook (all) en olijfolie (oli), vandaar zijn naam "allioli" (knoflook en olie), die gestampt werden in een vijzel tot dar ze een saus werden. Tegenwoordig zijn er meerdere variëteiten van het originele recept te vinden, en door het gebruik van een staafmixer wordt het een stuk makkelijker om dit recept te maken.

Ingrediënten

- 1 ei op kamertemperatuur, gesplitst
- 2-3 teentjes knoflook, gepeld
- sap van 1 citroen
- 1 glas zonnebloemolie
- snufje zout


Recept: Catalaanse Allioli

1. Doe de eidooier in een mengbeker en voeg wat zout, de knoflook en citroensap toe. Schenk daarna de olie erdoor.

2. Zet een staafmixer onderin de mengbeker en meng alle ingrediënten (behalve de olie die bovenin drijft) goed door elkaar op de hoogste stand. Dit duurt slechts enkele seconden maar het is belangrijk om de staafmixer niet te bewegen.

3. Daarna kun je de olie met de rest van het mengsel mengen door de staafmixer te bewegen. Blijf kloppen tot alle olie is opgenomen en de knoflookmayonaise dik en romig is geworden. Voor extra smaak kun je wat saffraandraadjes geweekt in kokendheet water aan het einde toevoegen. Serveer de saus in een kom.

Goed om te weten: de allioli kun je maximaal één dag in de koelkast bewaren.

Tip!

De allioli is lekker bij gerechten zoals fideuà (soort paella), bunyols (kabeljauwfritters) en patatas bravas (pikante aardappelen). Bekijk hier meer recepten uit de Spaanse keuken. Que aprofiti! (Eet smakelijk!).

Boeken over de Spaanse keuken

Leer alles over de Spaanse keuken met een van de onderstaande kookboeken.

Inhoudsopgave