De beste tips van een local!

Albóndigas con salsa de tomate

Albóndigas con salsa de tomate recept
Inhoudsopgave

Spaanse gehaktballetjes met tomatensaus

Spaans: albóndigas con salsa de tomate
Catalaans: mandonguilles amb salsa de tomàquet

Elk tapasbar in Spanje heeft een variant op deze gehaktballetjes. Gehaktballen vormen een vast onderdeel van de Spaanse keuken en kunnen gemaakt zijn van zowel rund-, lams- als varkensvlees. Server deze balletjes met cocktailprikkers als tapas bij een drankje of serveer de balletjes met gekookte rijst voor een stevige hap.

Ingrediënten

Voor ongeveer 10 gehaktballetjes:
- 300 g rundergehakt of half-om-half gehakt
- 1 grote ei (of twee kleine)
- 1 kleine ui
- 1 blik fijne tomatenpulp
- 4-5 eetlepels paneermeel
- handvol verse peterselie
- zout
- peper
- olijfolie
- suiker

Tip: tomatensaus zoals Heinz tomato frito kan ook gebruikt worden voor dit recept in plaats van de tomatenpulp. In dat geval hoef je de tomatensaus enkel op te warmen voor het opdienen.


Recept: Albóndigas con salsa de tomate

1. Snijd de ui en peterselie fijn en klopt het ei los in een kom. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan boven een matig vuur en fruit de uien een paar minuten zacht. Haal de pan van het vuur en laat het afkoelen.

2. Doe de uien met het ei, paneermeel, peterselie en gehakt in een grote kom. Besprenkel met wat zout en peper en meng het met je handen door elkaar.

3. Vorm met vochtige handen ongeveer 8-10 balletjes. Leg deze op een bord en zet ze minstens 20 minuten in de koelkast.

4. Verhit een scheut olie in een koekenpan en verwarm het op middelmatig vuur. Doe de tomatenpulp erin en laat het geheel op een laag vuur zacht koken. Breng het naar smaak met een theelepel fijn zout en een theelepel suiker. De tomatensaus is klaar als die een beetje ingedikt is.

5. Verhit wat olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag. Leg de gehaktballetjes in de pan, eerst op hoog vuur en daarna wat zachter, zodat ze bruin en krokant aan de buitenkant worden en vanbinnen gaar. Dien de gehaktballetjes op met de tomatensaus. Ze zijn het lekkerst als ze warm worden opgediend, maar op kamertemperatuur smaken ze ook goed.

Variatietip: voor een volledige maaltijd serveer je de gehaktballetjes met tomatensaus samen met witte rijst en een stukje stokbrood. Heerlijk!

Tip!

Hier vind je meer recepten uit de Spaanse keuken. Probeer bijvoorbeeld mijn Spaanse paella met zeevruchten of de arroz con pollo (rijstschotel met kip). Que aprofiti! (Eet smakelijk!).

Boeken over de Spaanse keuken

Leer alles over de Spaanse keuken met een van de onderstaande kookboeken.

Inhoudsopgave