De beste tips van een local!

Bacallà amb samfaina

Bacallà amb samfaina
Inhoudsopgave

Kabeljauw met aubergine, paprika's, ui en tomaat

Spaans: Bacalao con samfaina
Catalaans: Bacallà amb samfaina

Bacallà amb samfaina is een door en door Catalaans gerecht: aan de ene kant heb je de zoutevis (een gezouten, meestal half gedroogde kabeljauw, die erg populair is in de Catalaanse keuken) en dan nog de 'samfaina' (een saus van aubergine, paprika, ui en tomaat). De lichtzoete smaken van de groenten combineren prachtig met de zoute smaak van de vis.

Ingrediënten

Voor 4 personen
- 500 g kabeljauw (4 kabeljauwhaasjes van ongeveer 125 g per stuk)
- 4 tomaten
- 1 aubergine
- 1 ui
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- bloem voor het bestuiven
- olijfolie
- zout
- peper

Tip: ik zelf gebruik bij dit gerecht een mooi kabeljauwhaasje van de vismarkt in plaats van zoutevis, die niet alleen een stuk moeilijker is om in Nederland te vinden, maar daarnaast vergt de zoutevis veel meer werk om klaar te maken. Wil je het recept voorbereiden met zoutevis dan dien je deze eerst te ontzouten door hem in een grote kom water te leggen en tussen de 1 of 2 dagen in de koelkast te zetten (afhankelijk van de dikte van de vis), waarbij je het water af en toe moet verversen.


Recept: Bacallà amb samfaina

1. Snijd de aubergine in kleine blokjes. Bestrooi vervolgens de aubergine met zout en laat ongeveer 1 uur in een vergiet boven een kom uitlekken. Spoel af en dep goed droog.

2. Ontvel de tomaten en verwijder desgewenst de zaadjes. Pureer de tomaten in een blender of keukenmachine.

3. Open de paprika's en verwijder de zaadjes. Snijd ze vervolgens in kleine blokjes. Snijd daarna de ui in kleine blokjes.

4. Verhit wat olijfolie in een grote koekenpan op matig vuur. Voeg de aubergine-, ui- en paprikablokjes toe en bak de groenten tot ze bijtgaar zijn. Schep er de gepureerde tomaten door en breng op smaak met versgemalen peper. Laat ongeveer 20 minuten sudderen tot de saus dik wordt. Schep af en toe om.

5. Maak de vis schoon onder de kraan en dept het droog. Snijd de vis in grote stukken en haal ze door de bloem. Verhit een paar lepels olijfolie in een koekenpan, leg er de stukken vis in en bak ze aan beide kanten bruin.

6. Schep de vis over in de pan met de saus. Zet op laag vuur, leg er een deksel op en laat nog eventjes koken tot de saus lekker rond de vis pruttelt. Verdeel de groenten over vier borden en leg de vis erbij. Eet het als het nog warm is. Lekker bij een Spaanse rode wijn en een vers stukje knapperig stokbrood.

Tip!

Hier vind je meer recepten uit de Spaanse keuken. Probeer bijvoorbeeld mijn calamares a la romana (gefrituurde inktvisringen) of gambas al horno (gamba's uit de oven). Que aprofiti! (Eet smakelijk!).

Boeken over de Spaanse keuken

Leer alles over de Spaanse keuken met een van de onderstaande kookboeken.

Inhoudsopgave