Spinazie kaaskroketjes
Spaans: Croquetas de espinacas
Catalaans: Croquetes d'espinacs
Een lekkere en vegetarische variant van de Spaanse hamkroketten zijn deze croquetas de espinacas of spinaziekroketten. Lekker als avondmaaltijd met wat frietjes en salade erbij of op de plank bij een tapasavond.
Ingrediënten
Voor circa 12 croquetas:
- 175 gr verse spinazie
- 50 gr parmezaanse kaas
- 30 gr bloem
- 30 gr boter
- 300 ml melk
- paneermeel
- 2 eieren
- plantaardige olie voor het frituren
- olijfolie
- nootmuskaat
- zwarte peper
- zout
Recept: Croquetas de espinacas
1. Doe een scheutje olijfolie in een koekenpan en verwarm het op laag vuur. Voeg de spinazie in delen toe in de pan en laat deze langzaam slinken. Voeg pas weer spinazie toe als het vorige gedeelte geslonken is. Laat het spinaziemengsel als het klaar is goed uitlekken in een zeef. Druk met een lepel totdat alle vocht is uitgeperst en snij het spinaziemengsel vervolgens in kleine stukjes.
2. Laat de boter op een zacht vuur smelten in een steelpan. Voeg de bloem toe terwijl je roert met een houten pollepel. Voeg daarna de melk beetje voor beetje toe en vervang de pollepel voor een garde. Roer het geheel totdat er een gladde saus ontstaat en laat het een paar minuten zachtjes borrelen terwijl je af en toe roert. Breng de saus op smaak met wat peper, zout en nootmuskaat.
3. Rasp de parmezaanse kaas en meng in de pan met de saus. Voeg daarna de spinazie toe en meng alles goed door elkaar. Schenk het mengsel over in een diepe schaal of vershouddoos en laat het afkoelen. Dek het af met vershoudfolie en laat het mengsel minimaal 3 uur in de koelkast stollen.
4. Doe flink wat paneermeel in een bord en klop de eieren los in een kom. Vorm het mengsel tot kroketten met behulp van je handen en een lepel. In deze stap is het handig als je je handen even nat maakt, anders blijft het deeg zo aan je handen kleven. Haal de kroketten vervolgens eerst door de paneermeel, daarna het ei en rol ze weer door de paneermeel tot ze er gelijkmatig mee bedekt zijn.
5. Giet een flinke laag olie in een diepe koekenpan of steelpan en verhit op middelhoog vuur tot de olie heet is. Doe een paar kroketten tegelijk in de olie en laat ze een aantal minuten bakken. Draai de kroketten regelmatig om tot ze goudbruin zijn. Schep ze met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Dien ze meteen op.
Ik gebruik hier geen frituurpan, maar dat is zeker een optie om de croquetas aan het einde te frituren.
Variatietip: probeer eens deze croquetas de espinacas met andere soorten kaas te maken zoals zachte geitenkaas, manchegokaas of blauwe kaas.
Pin dit recept!
Tip!

Hier vind je meer recepten uit de Spaanse keuken. Probeer bijvoorbeeld mijn croquetas de jamón y pollo (Spaanse kip-hamkroketten) of buñuelos de bacalo (kabeljauwfritters). Que aprofiti! (Eet smakelijk!).
Boeken over de Spaanse keuken
Leer alles over de Spaanse keuken met een van de onderstaande kookboeken.