De beste tips van een local!

Ensalada de arroz

Ensalada de arroz Spaanse rijstsalade recept
Inhoudsopgave

Rijstsalade

Spaans: ensalada de arroz
Catalaans: amanida d'arròs

Deze koude rijstsalade maken we heel vaak thuis, vooral op zomerse dagen als lunch. Het is heel makkelijk en snel te bereiden, met een handvol ingrediënten die we toch altijd op voorraad thuis hebben. 

Ingrediënten

Voor 4 personen:
- 200 g witte rijst
- 4 eieren
- 1 wortel, in blokjes gesneden
- 2 handen vol bevroren doperwten
- 1 blik tonijn in olijfolie (optioneel)
- 50 g Manchego kaas
- groene olijven (ontpit)

Voor de dressing:
- 4 el yoghurt
- 2 el mayonaise

Tip: je kunt de doperwten vervangen door snijbonen of sperziebonen. Ook de tonijn uit blik kan achterwege gelaten indien gewenst. Je kunt de dressing vervangen voor extra vierge olijfolie voor een gezondere versie van het recept.


Recept: Spaanse rijstsalade

1. Zet twee pannen met water op en breng die aan de kook. Doe de eieren in een van de pannen, en de rijst, gesneden wortel en bevroren doperwten in de andere. Laat alles gaar koken.

2. Ondertussen snij de kaas in blokjes, laat de tonijn uitlekken en bereid de dressing, door de mayonaise in een kommetje met de yoghurt te mengen.

3. Laat de eieren schrikken in koud water, pel ze en snijd ze in kleine stukken. Doe ze vervolgens in een grote kom samen met de kaas en tonijn.

4. Giet de rijst en de groenten af als ze gekookt zijn en laat ze afkoelen door ze met water af te spoelen. Doe ze vervolgens in de grote kom en meng samen de rest van de ingrediënten, inclusief de olijven.

5. De rijstsalade dient koud (op kamertemperatuur) opgediend te worden, doe de dressing apart in een kommetje zodat ieder naar wens kan schenken.

Tip!

Hier vind je meer recepten uit de Spaanse keuken. Probeer bijvoorbeeld mijn ensaladilla rusa (Russische salade op z'n Spaans) of arroz con pollo (kip met rijst). Que aprofiti! (Eet smakelijk!).

Boeken over de Spaanse keuken

Leer alles over de Spaanse keuken met een van de onderstaande kookboeken.

Inhoudsopgave