Spaanse muffins
Spaans: magdalenas
Catalaans: magdalenes
De Spaanse variatie van de muffin of cupcake is de magdalena. Een lekker cakeje die men in Spanje als ontbijt of tussendoortje neemt. Hoewel de magdalenas verkrijgbaar zijn bij iedere Spaanse bakker en supermarkt, kun je ze ook heel makkelijk thuis maken en ze smaken net zo goed!
Ingrediënten
Voor ongeveer 12-14 muffins:
- 210 g tarwebloem
- 170 g suiker
- 3 eieren
- 170 ml zonnebloemolie
- 80 ml melk
- 8 g bakpoeder
- 5 g baksoda
- 1 tl vanille aroma
- snufje zout
- een beetje suiker om te versieren
Recept: Magdalenas
1. Doe de eieren, de suiker, de zout en de vanille aroma in een grote kom en klop tot een luchtige mix met behulp van een handmixer.
2. Als alles gemengd is voeg je de melk en de zonnebloemolie langzaam toe terwijl je blijft mixen met de handmixer.
3. Daarna zeef je de bloem, bakpoeder en baking soda boven het mengsel. Meng alles goed bij elkaar met een garde. Dek de kom met vershoudfolie en laat het minstens een half uur in de koelkast rusten.
4. Verhit de oven tot 225 graden celcius en vul ongeveer 12 papieren caisses in een muffinblik met het beslag. Vul de vormpjes goed tot aan de rand. Besprenkel wat suiker eroverheen en bak de magdalenas in de oven op 200 graden in 15 minuten gaar. Laat even afkoelen voordat je ze gaat eten. Luchtdicht verpakt zijn ze 3-4 dagen houdbaar.
Variatietip: probeer eens om de magdalenas te maken met chocolate chips, citroenschil of kaneel.
Tip!

Hier vind je meer recepten uit de Spaanse keuken. Probeer bijvoorbeeld mijn rosquillas recept (Spaanse donuts) of de panellets (Catalaanse koekjes voor Allerheiligen). Que aprofiti! (Eet smakelijk!).
Boeken over de Spaanse keuken
Leer alles over de Spaanse keuken met een van de onderstaande kookboeken.