Spaanse groenteschotel
Spaans: Pisto manchego
Catalaans: Pisto mantxec
Deze ouderwetse maar overheerlijke Spaanse groenteschotel is perfect als bijgerecht bij vlees- en rijstgerechten of als volledige maaltijd als je het met gebakken eieren serveert. De bijnaam van 'manchego' geeft aan dat dit recept afkomstig is uit de regio van La Mancha. De authentieke pisto manchego bevat groene en rode paprika's, tomaten en courgettes, maar het recept kent inmiddels vele varianten afhankelijk van de locatie, het seizoen, de beschikbare groentes en de lokale smaak. Onderstaand recept maak ik thuis altijd en het is keer op keer een succes!
Ingrediënten
Voor 2-4 porties:
- 1 middelgrote aardappel (of twee kleine aardappels)
- 1 grote ui
- 1 courgette
- 1 groene paprika
- 1 rode paprika
- 1 aubergine
- 1 blik tomaten in blokjes
- 1 pak Heinz tomato frito (of twee als je geen blik tomatenblokjes hebt)
- 2 of 4 eieren (één per persoon)
- olijfolie
- zout
Let op: het is belangrijk om de volgorde van de ingrediënten te volgen, omdat elke groente zijn eigen tijd nodig heeft om te koken. Als je de volgorde niet volgt, dan kunnen de groenten rauw of verbrand worden. Bij het snijden van de groenten let op dat het formaat van de blokjes gelijkmatig blijft.
Recept: Pisto manchego
1. Schil en snijd de aardappelen in blokjes. Giet ze vervolgens in een pan met de olijfolie op middelhoog vuur. Snipper de ui en voeg bij de aardappelen in de pan. Snijd de courgette in blokjes en doe ze in de pan. Snijd de paprika in blokjes en voeg ze toe in de pan. Snijd de aubergine in blokjes en doe ze in de pan. Voeg wat zout toe naar smaak, roer alle groenten en laat ze bakken op zacht vuur.
2. Voeg het blikje met tomatenblokjes toe aan de groenten als deze gaar zijn en laat zo’n 20 minuten sudderen. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
3. Voeg de Heinz tomato frito toe aan de groenteschotel en laat het een paar minuten intrekken. Bak ondertussen de eieren met een goede scheut olijfolie in een aparte pan.
4. Serveer de groenten op het bord met het gebakken ei erop. Wanneer je de eidooier snijdt moet deze vloeibaar zijn. Serveren doe je wanneer het gerecht nog warm is. Lekker met stokbrood erbij.
Variatietip: voor een nóg gezondere versie gebruik je een teentje knoflook samen met een ui en vier gerijpte tomaten, gepureerd met een staafmixer, in plaats van de tomatenblokjes en de Heinz Tomato saus.
Tip!

Hier vind je meer recepten uit de Spaanse keuken. Probeer bijvoorbeeld mijn tortilla de patatas (Spaanse tortilla) of de gambas al horno (gamba's uit de oven). Que aprofiti! (Eet smakelijk!).
Boeken over de Spaanse keuken
Leer alles over de Spaanse keuken met een van de onderstaande kookboeken.