De beste tips van een local!

Pisto

Pisto manchego
Inhoudsopgave

Spaanse groenteschotel

Spaans: Pisto manchego
Catalaans: Pisto mantxec

Deze ouderwetse maar overheerlijke Spaanse groenteschotel is perfect als bijgerecht bij vlees- en rijstgerechten of als volledige maaltijd als je het met gebakken eieren serveert. De bijnaam van 'manchego' geeft aan dat dit recept afkomstig is uit de regio van La Mancha. De authentieke pisto manchego bevat groene en rode paprika's, tomaten en courgettes, maar het recept kent inmiddels vele varianten afhankelijk van de locatie, het seizoen, de beschikbare groentes en de lokale smaak. Onderstaand recept maak ik thuis altijd en het is keer op keer een succes!

Ingrediënten

Voor 2-4 porties:
- 1 middelgrote aardappel (of twee kleine aardappels)
- 1 grote ui
- 1 courgette
- 1 groene paprika
- 1 rode paprika
- 1 aubergine
- 1 blik tomaten in blokjes
- 1 pak Heinz tomato frito (of twee als je geen blik tomatenblokjes hebt)
- 2 of 4 eieren (één per persoon)
- olijfolie
- zout

Let op: het is belangrijk om de volgorde van de ingrediënten te volgen, omdat elke groente zijn eigen tijd nodig heeft om te koken. Als je de volgorde niet volgt, dan kunnen de groenten rauw of verbrand worden. Bij het snijden van de groenten let op dat het formaat van de blokjes gelijkmatig blijft.


Recept: Pisto manchego

1. Schil en snijd de aardappelen in blokjes. Giet ze vervolgens in een pan met de olijfolie op middelhoog vuur. Terwijl de aardappelen aan het bakken zijn, snij de uien en voeg het bij de aardappelen in de pan. Snij de courgette in blokjes en doe ze in de pan. Daarna volgt de paprika; snij in blokjes en voeg ze toe in de pan. Als laatste snij je de aubergine in blokjes en meng het met de rest van de groenten in de pan. Voeg wat zout toe naar smaak, roer het mengsel en zet het vuur zacht.

2. Laat alle ingrediënten koken. Als je ziet dat ze allemaal gaar zijn, voeg het blikje met tomatenblokjes toe. Laat het 20 minuten sudderen en roer af en toe om aanbranden te voorkomen.

3. Bak ondertussen de eieren met een scheut goede olijfolie in een aparte pan.

4. Voeg de Heinz tomato frito toe aan de groenteschotel en laat het een paar minuten intrekken.

5. Serveer de groenten op het bord en het gebakken ei erop. Wanneer je de eidooier snijdt moet deze vloeibaar zijn. Serveren doe je wanneer het gerecht nog warm is. Ook erg lekker met een stokbrood erbij.

Variatietip: voor een nóg gezondere versie gebruik je een teentje knoflook samen bij de ui en vier gerijpte tomaten, gepureerd met de staafmixer, in plaats van de tomatenblokjes en de Heinz Tomato saus.

Tip!

Hier vind je meer recepten uit de Spaanse keuken. Probeer bijvoorbeeld mijn tortilla de patatas (Spaanse tortilla) of de gambas al horno (gamba's uit de oven). Que aprofiti! (Eet smakelijk!).

Boeken over de Spaanse keuken

Leer alles over de Spaanse keuken met een van de onderstaande kookboeken.

Inhoudsopgave