Spaanse gebraden kip
Spaans: pollo asado
Catalaans: pollastre rostit
Spanjaarden houden van gebraden kip, het liefst van het spit. Maar wanneer je deze thuis wil maken, dan is mijn moeders recept een uitstekende alternatief. Wel moet je hier ruim de tijd voor nemen, want om haar gebraden kip te maken ben je minimaal een anderhalf uur mee bezig. Slow cooking to the max! Maar wel met een heerlijke resultaat aan het einde. Ik serveer mijn gebraden kip overigens altijd met aardappelpuree en salade.
Ingrediënten
Voor 4 personen:
- 8 kipdrumsticks
- 4 of 5 uien
- olijfolie
Voor de aardappelpuree:
- 500 g aardappelen
- 50 g ongezouten boter
- 50 g geraspte kaas
- 1 glaasje melk (op kamertemperatuur)
Recept: Pollo asado
1. Doe wat olijfolie in een pan en laat het warm worden alvorens je de kippenpootjes in de pan doet. Laat ze goudbruin worden op midden hoog vuur en keer ze regelmatig om.
2. Snij ondertussen de uien in ringen, schil de aardappelen en snij ze in blokken.
3. Zet de kip apart als deze goudbruin is geworden en bak de uien direct in dezelfde pan. Zet het vuur iets zachter en laat ze karameliseren. Keer regelmatig de uien zodat ze niet aanbranden. Het karameliseren kan tot wel 30-45 minuten duren. Tegen het einde kun je de kippenpootjes opnieuw in de pan doen zodat ze gemengd worden met de gekarameliseerde uien.
4. Doe ondertussen de aardappelen in een pan met water en breng het aan de kook. Laat de aardappelen uitlekken als ze gaar zijn en doe ze terug in de pan met een beetje boter, melk en geraspte kaas naar wens. Prak alles met een vork totdat het een puree wordt. Zet apart en houdt het warm door een deksel erop te zetten.
5. Serveer de puree met de kip en de gekarameliseerde ui, met eventueel een salade en stokbrood erbij.
Tip!

Hier vind je meer recepten uit de Spaanse keuken. Probeer bijvoorbeeld de botifarra catalana (Catalaanse worsten) of gambas al horno (knoflookgarnalen uit de oven). Que aprofiti! (Eet smakelijk!).
Boeken over de Spaanse keuken
Leer alles over de Spaanse keuken met een van de onderstaande kookboeken.