De beste tips van een local!

Tortas fritas

Tortas fritas recept
Inhoudsopgave

Gebakken deeg

Spaans: tortas fritas
Catalaans: coquetes fregides

Deze tortas fritas of gebakken deeg hebben een speciale betekenis voor mij, want ik ben ermee opgegroeid. Dit recept komt namelijk uit mijn vaders familie, die afkomstig is uit het zuiden van Spanje. Zijn moeder bakte dan ook vaak deze heerlijke tortas fritas uit Casares als middagsnack, maar ik vind ze juist heerlijk om als ontbijt te eten!

Ingrediënten

Voor 4 personen:
- 250 g bloem, het liefst type 00, plus extra om te bestuiven
- olijfolie of plantaardige olie om te frituren
- 1 glas water
- 1 zakje gist of levadura Royal
- snufje zout

Recept: Tortas fritas uit Casares

1. Begin het liefst de avond ervoor met het maken van het deeg. Meng de bloem, de gist en het zout door elkaar in een kom. Voeg wat lauw water langzamerhand toe en meng tot een zacht deeg ontstaat.

2. Keer het deeg op een licht bebloemd werkvlak en kneed voor ongeveer 10 minuten tot het deeg soepel en elastisch wordt en niet meer plakt. Als het deeg aan je handen blijft plakken, voeg dan wat extra bloem toe. Maak van het deeg een balletje en leg het weer in de kom. Dek af met een theedoek en zet het op een donkere plek of in de koelkast de hele nacht te rusten.

3. De ochtend erna kun je op een met bloem bestoven werkblad kleine balletjes uit het deeg glad maken met behulp van een glas of deegroller. Het deeg moet ongeveer zo dik als karton zijn. Ondertussen verhit je een goede laag olie van ongeveer 2 cm in een pan op middelhoog vuur.

4. Snij de dun vellen deeg in kleinere porties van ongeveer 5 cm en bak ze in slechts 3 a 4 minuten in de hete olie. Draai ze een keer tussendoor zodat ze van alle kanten goudbruin worden. Haal ze uit de pan met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Werk zonodig in rondjes totdat alle tortas gebakken zijn en serveer direct.

Tip!

Hier vind je meer recepten uit de Spaanse keuken. Probeer bijvoorbeeld mijn rosquillas (Spaanse donuts) of de bizcocho de limón (Spaanse sponscake). Que aprofiti! (Eet smakelijk!).

Boeken over de Spaanse keuken

Leer alles over de Spaanse keuken met een van de onderstaande kookboeken.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.000 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Inhoudsopgave
Gratis Barcelona mini-gids

Ga je binnenkort naar Barcelona? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de gratis mini gids met 20 pagina's vol tips en prachtige foto's.

X Sluiten

Nee, dank je