De beste tips van een local!

Vegan linzenstoofpot

Estofado de lentejas con verduras Spaanse vegan linzenstoofpot recept
Inhoudsopgave

Spaanse vegan linzenstoofpot

Spaans: estofado de lentejas con verduras, lentejas viudas
Catalaans: estofat de llenties amb verdures, llenties viudes

Vooral in de winter zijn stoofpotjes een populair gerecht in Spanje. De Spaanse stoofpotjes staan bekend omdat ze erg vullend en stevig kunnen zijn, met ingrediënten als kikkererwten, aardappelen, chorizo en bloedworst. Maar deze vegan linzenstoofpot is alles behalve dat: dit smakelijke Spaanse stoofpot zit boordevol groente en is een eenvoudige manier om een gezonde avondmaaltijd op tafel te zetten.

Ingrediënten

Voor 4 personen:
- 400 g gedroogde groene of bruine linzen
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 1 wortel
- 1 groene paprika
- 1 rode paprika
- 1 tomaat
- 1 laurierblad
- 1 el Pimentón de la Vera (gerookte paprikapoeder zoet)


Recept: Estofado de lentejas con verduras

1. Snipper de ui en knoflook en snijd de rest van de groenten in blokjes en de wortel in plakjes. Spoel de linzen in een zeef onder de kraan en laat ze uitlekken.

2. Doe een scheutje olijfolie in een braadpan en warm het op. Fruit de ui en knoflook. Doe daarna de wortel, paprika's en tomatenblokjes in de pan en laat alles zacht koken gedurende 15-20 minuten. Roer de groente regelmatig om, zodat alles gaar wordt. Voeg aan het eind flink wat pimentón (gerookte paprikapoeder) toe en roer goed.

3. Doe de linzen en laurierblad in de pan meng alles door elkaar en voeg een flinke hoeveelheid water toe. Zet het vuur hoog en breng de linzen aan de kook om vervolgens het weer zacht te zetten.

4. Laat het zo’n 30 min. zachtjes koken of totdat het water een beetje verdampt is en de linzen gaar zijn. Breng op smaak met zout en dien meteen op met stokbrood erbij.

Variatietip: ook lekker in combinatie met rijst of aardappelen.

Tip!

Hier vind je meer recepten uit de Spaanse keuken. Probeer bijvoorbeeld mijn bacallà amb samfaina (kabeljauw met groenten) of deze arroz a la cubana (Cubaanse rijst). Que aprofiti! (Eet smakelijk!).

Boeken over de Spaanse keuken

Leer alles over de Spaanse keuken met een van de onderstaande kookboeken.

Inhoudsopgave