🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Verhalen Reageer
Home » Blog » Colònia Castells, oude textielkolonie in Les Corts

Colònia Castells, oude textielkolonie in Les Corts

Colònia Castells in Les Corts Barcelona
Een van de laatste getuigenis van het industriële verleden van Les Corts

Tijdens een van mijn laatste wandelingen door Barcelona ontdekte ik de oude textielkolonie Colònia Castells. Een groep lage arbeidershuisjes die (helaas) gedoemd zijn om verwijderd te worden. Deze indrukwekkende plek, middenin de moderne wijk Les Corts, is een van de laatste getuigen van de forse industriële activiteit die voor velen jaren het gebied beheerste en als je je haast, dan zal je het ook nog eens met je eigen ogen kunnen zien.

De textielkolonie Colònia Castells

De textielkolonie Colònia Castells werd in 1923 gebouwd om de werknemers van de fabriek Manuel Castells (van vernissen en lakleer) te vestigen. De fabriek zelf zat aan de Travessera de les Corts, terwijl de kolonie geplaatst werd aan de rand van de wijk van Les Corts, tussen de straten Entença, Montnegre, Equador en Taquígraf Serra. Hier woonden in redelijke armoede de fabrieksarbeiders met hun gezinnen, de meeste afkomstig uit het zuiden van Spanje. Architectonisch gezien, waren dit zeer bescheiden huizen van een verdieping met een kleine tuin aan de voor- en achterkant, wat een landelijke sfeer aan de kolonie gaf.

Colònia Castells Passatge de Piera Barcelona
Ingang Colònia Castells via Carrer del Montnegre

Met het verstrijken van de tijd kwamen er nieuwe bewoners bij die ook hun huizen zelf gingen bouwen. De kolonie telde tijdens zijn bloeiperiode maar liefst 800 bewoners. Maar Barcelona groeide ook: Les Corts werd in de jaren ’70 bestempeld als de hoofdingang van de metropool Barcelona, een gebied waar bedrijfsleven en appartementen voor de hogere middenklasse zich zouden mengden met winkelcentra en luxe appartementen met privé stadstuinen. De huisjes, passages en rustige levenswijze die tot die tijd hier heersten, kwamen gauw in gevaar. Zo werd in de vroege jaren ’80 de Carrer Entença, tussen Avinguda Josep Tarradellas tot aan Travessera de Les Corts, verstedelijkt en moesten de eerste bewoners van de kolonie weg. In het begin van de 21ste eeuw verrezen in de omgeving tal van appartementencomplexen en werd het gebied van de historische Colònia Castells steeds kleiner.

Arbeidershuisjes Colònia Castells Passatge de Piera Barcelona
De pittoreske arbeidershuisjes van Colònia Castells

Van de pittoreske wijk is weinig meer te bekennen. Toen ik er was, kon ik slechts één volledige straat vinden die aan de Colònia Castells te relateren valt, de Passatge de Piera. Hier zie je een lange rij van eenvoudige huizen in wit geverfd of met tegels versierd, met een kleine tuin aan de voorkant en nog wat auto’s, motoren en fietsen vooraan geparkeerd. In de voortuinen staan gezellige terrasjes waar de bewoners (maar ook katten en honden) zich ontspannen. Een ware oase middenin de stad en een uniek plaatje dat in schril contrast is met zijn directe omgeving.

De toekomst van de overgebleven kolonie is nog steeds onzeker. In principe zijn er ook plannen om hier appartementencomplexen van te maken, al is de datum nog niet bekend. De bewoners zelf zijn natuurlijk in actie gekomen om er voor te zorgen dat de Colònia Castells blijft, maar of dat gaat lukken is een tweede vraag. Voor nu is het dus nog mogelijk om het laatste klein beetje van de Colònia Castells te bezoeken, al is het alleen omdat je nieuwsgierig bent naar hoe de arbeidershuizen er vroeger uit zagen.

  • Praktische informatie:
    Wat: Colònia Castells bezoeken
    Waar: Passatge de Piera
    Metro: Entença (L5) en Les Corts (L3)
    Prijs: gratis

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie