🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Wonen Reageer
Home » Blog » Statiegeld in Spanje

Statiegeld in Spanje

Tot nu toe bestond het concept van herbruikbare betaalde drankverpakkingen in Spanje nog niet. Wel is er veel belangstelling geweest om recycling te vergemakkelijken.

Vooral in grote steden zoals in Barcelona kun je heel makkelijk je afval organiseren, want de gemeente geeft huishouders verschillende prullenbakken waar de afval wordt gescheiden afhankelijk van zijn inhoud: glas, plastic, papier en karton. Bovendien kunnen Barcelonezen hun organisch afval ook apart weggooien. Op bijna iedere hoek van de straat vind je verschillende containers, iedere met zijn kleur en voor een bepaalde bestemming: groen voor glas, geel voor plastic, blauw voor papier en karton, bruin voor organisch afval en grijs voor overige afval.

Toch is niet iedereen hiermee bezig en misschien een nieuwe maatregel zoals de betaalde drankverpakkingen in zo een periode van crisis zou wel kunnen helpen.

Een nieuwe maatregel zoals verwacht in Europa

Het probleem van huishoudelijk afval in Spanje, vooral kunststoffen, heeft alarmerende niveaus bereikt en begint het nodig te worden om iets te doen, kondigt de regering. Spanjaarden produceren te veel afval en deze wordt nog niet gescheiden, hergebruik of recycling zoals het wenselijk zou zijn.

De regering heeft een wetsvoorstel naar het Congres gestuurd om een eerder gebruikt systeem in ere te herstellen, waarbij de winkelier een deel van de geretourneerde flessen dient te vergoeden.

De uitbreiding van de methode in een eerste fase zal gaan voor alle drankverpakkingen, dat wil zeggen, glazen flessen, blikjes, dozen en plastic PET (polyethyleentereftalaat recycling). Deze schepen worden dan belast tegen een tarief dat de consument kan terug vorderen wanneer de verpakking wordt terug gebracht en geplaatst in een machine bij de handel. Milieuactivisten wijzen erop dat, in Spanje, het bedrag terug is 0,25 euro.

Het systeem van statiegeld-en retoursysteem (SDDR) zoals wij kennen in Nederland is al actief in Duitsland, en zes andere Europese landen.

Waanner begint het systeem van statiegeld-en retoursysteem in Spanje?

Hoewel de wetgeving de deur open zal laten om systemen van statiegeld-en retoursysteem te ontwikkelen, “de regering voorziet niet een onmiddellijke implementatie”, aldus Jesús Huertas, algemeen directeur van kwaliteit en beoordeling van het Ministerie van Milieu. De nieuwe methode zal een tijd met de bestaande groen en geel constainers bestaan.

Alvorens een beslissing zal de regering een consensus zoeken met de voedingsindustrie en de distributie-sector.

Voor die tijd hebben wij altijd nog de verschillende kleur containers in Barcelona en de campagne van de gemeente over ‘BCN Neta’ (‘houd Barcelona schoon’) dat herinnert alle Barcelonezen dat iedere kleine bijdrage helpt.

Meer over recyling in Barcelona? Lees dan hier een uitgebreide beschrijving over alle mogelijkheden en regels.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie