🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Wonen Reageer
Home » Blog » Werkloosheid in Spanje boven 20 procent

Werkloosheid in Spanje boven 20 procent

De werkloosheid in Spanje is in het laatste kwartaal gestegen tot 21,29% volgens een rapport van de Encuesta de Población Activa (EPA). Dat is het hoogste niveau sinds 1997, zo maakte het Spaanse statistiekbureau vrijdag bekend.

Met deze cijfers heeft de werkloosheid in Spanje een nieuw historische record gehaald met 4,9 mijlioen werklozen. Het totaa aantal werklozen is het hoogste sinds deze statistieken werden bijgehouden in 1976.

De werkloosheid is fors gestegen vooral in de regio’s van Navarra, Baleares, Aragón en Galicia. In Catalonië zijn op dit moment 727.600 werklozen.

Meer Spanjaarden woonachtig in het buitenland

Spanje heeft veruit het hoogste werkloosheidspercentage in de Eurozone, waar in november vorig jaar gemiddeld 10,1% van de beroepsbevolking geen baan had. Volgens uitzendburo Michael Page werden in 2010 40% minder banen aangeboden in Spanje ten opzichte van 2007. Een feit is dat bijna de helft van het totaal aantal werklozen in Spanje is langer dan een jaar werkloos en onder deze groep bevinden zich veel jongeren en immigranten.

Bovendien is het gemiddelde jaarsalaris in Spanje een van de laagste binnen de Europese Unie. Met 22.000 euro per jaar verdienen Spanjaarden gemiddeld 13.000 euro minder dan de rest van Europa. Het Europese gemiddelde ligt namelijk op 35.000 euro per jaar. Alleen Griekenland, Portugal en Polen staan onder Spanje volgens een rapport van Michael Page.

Met al dit in gedachten is het niet gek dat een stijging van 8,2% van Spanjaarden vorig jaar zijn geëmigreerd naar het buitenland, een fenomeen wat al eerder op deze site is besproken.

Volgens de gegevens van het Padrón de Españoles Residentes en el Extranjero (PERE) wonen de meeste Spanjaarden  op het continent Amerika, met name in Argentinië met 345.861 inwoners. Het Europese land met de meeste Spanjaarden is Frankrijk met 189.909 inwoners. In Nederland wonen volgens PERE 19.350 Spanjaarden en in België 45.485 Spanjaarden.

1 mei: Dag van de arbeid

De 1 mei vieringen zullen vandaag in Spanje grimmig zijn, iets wat vorig jaar ook al het geval was en wat waarschijnlijk de komende ook zal zijn. Verschillende vakbonden hebben diverse acties en protesten voor vandaag gepland. In totaal zijn er zo’n 80 demonstraties tegen de huidige regering en de situatie in Spanje.

Desondanks dat volgens de regering het ergste al voorbij is en dat in april een verbetering zal zijn, denken veel economen echter dat Premier Zapatero te optimistisch is. Zij verwachten dat de forse bezuinigingen die zijn regering moet doorvoeren de economische groei in de weg zullen staan. Daarnaast denkt de vereniging van grote uitzendbureaus (AGETT) dat het aantal langdurig werklozen de komende jaren zal blijven stijgen tot 2021.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie