🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Spaanse recepten Reageer
Home » Blog » Recept: Pa amb tomàquet

Recept: Pa amb tomàquet

Met tomaat ingewreven brood

Spaans: Pan con tomate
Catalaans: Pa amb tomàquet

Met tomaat ingewreven brood, hoe zoiets eenvoudigs en zonder poespas zo onmisbaar is geworden voor de Catalanen is een van de grote raadsels van de Catalaanse keuken. Pa amb tomàquet kent iedereen in Catalonië en is inmiddels uitgegroeid tot een symbool van nationale identiteit.

Pa amb tomàquet is vaak het eerste wat op tafel gezet wordt in een restaurant en wordt vaak als tapa genuttigd samen met wat serrano ham, verschillende soorten kaas of droge worst. Het is zelfs heel gewoon dat gasten in restaurants een mandje geroosterd brood, een schaal tomaten en een fles olie voorgezet krijgen om vervolgens zelf aan de slag te gaan. Maar Catalanen eten ook graag een broodje tomaat belegd met kaas of vleeswaren als lunch of tussendoortje.

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • 1 grote ciabatta (in Catalonië gebruiken we het liefst pa de pagès)
  • 4 tenen knoflook (desgewenst)
  • 4 kleine rijpe tomaten
  • Extra vergine olijfolie
  • Zout

Tip: heb je geen knoflook thuis? Geen probleem, pa amb tomàquet kan ook prima zonder knoflook.

Recept: Pa amb tomàquet

  1. Steek de barbecue aan of verwarm de grill voor op hoogste stand. Halveer de tomaten en knoflook.
  2. Snijd de ciabatta in 2 of 3 stukken en snijd ze vervolgens horizontaal doormidden. Leg de sneetjes op het rooster of bakplaat. Rooster of grill ze circa 2 minuten per kant, tot ze aan beide kanten mooi goudbruin zijn.
  3. Wrijf de sneetjes brood in met knoflook terwijl ze nog warm zijn. Vervolgens wrijf je ze in met de tomaten totdat er alleen het tomatenvel overblijft. Breng het op smaak met zout en besprenkel het met olijfolie. Een andere optie is om de tomaten eerst te raspen en de daaruit komende mengsel op het brood in te smeren om vervolgens met wat zout en olijfolie te besprenkelen.
  4. Stapel de sneetjes brood op een schaal of in een ondiepe kom en dien op. Lekker met Spaanse vleeswaren en kaas.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie