De beste tips van een local!

Buñuelos de bacalao

Buñuelos-de-bacalao-con-alioli
Inhoudsopgave

Kabeljauwfritters

Spaans: Buñuelos de bacalao
Catalaans: Bunyols de bacallà

Het zouten van de kabeljauw is een traditie die al eeuwen bestaat in Spanje en vooral in Catalonië is dit soort vis heel populair. Deze kun je nog steeds kopen bij de bacallaneries, speciaalzaken in de versmarkten waar gezouten kabeljauw verkocht wordt. Eenmaal thuis dien je deze 12-24 uur te weken en dan krijgt de kabeljauw een heerlijke zachte niet-zoute smaak. Voor mijn recept gebruik ik hier in Nederland de gewone kabeljauwhaasjes uit de supermarkt, die je niet hoeft te weken.

Ingrediënten

Voor 4 personen:
- 250 g gezouten kabeljauw of 2 verse kabeljauwhaasjes (deze hoef je dan niet te weken)
- 225 g aardappelen
- 3 eieren
- 3 sjalotjes
- 4 el melk
- 2 el verse peterselie
- plantaardige olie voor het bakken
- vers gemalen zwarte peper
- zout


Recept: Buñuelos de bacalao

1. Maak eerst de aardappelpuree. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van gelijke grootte. Kook de aardappelen in water tot ze gaar zijn, giet af en stamp ze fijn in een kom.

2. Ondertussen kun je de vis voorbereiden. Gebruik je gezouten kabeljauw: laat deze 12-24 uur van tevoren in koud water in de koelkast weken en ververs het water halverwege. Spoel de vis af en doe het in een pan met koud water en breng aan de kook. Haal de vis uit de pan, verwijder het vel en trek de vis met een vork in stukjes in een kom. Heb je een normale kabeljauwhaasje: maak het schoon onder de kraan, dep droog met een stukje keukenpapier, controleer dat er geen graten zijn en verkruimel de vis in de kom waar de aardappelpuree in zit.

3. Splits de eieren en hakt de sjalotjes en peterselie fijn. Voeg de melk, sjalotjes, peterselie, eidooiers, zout en peper in de kom. Klop het eiwit op en schep het door het vismengsel.

4. Maak de fritters van het vismengsel met behulp van een eetlepel en de hand. Haal met de lepel een stukje van de vismengsel en maak met de hand een platte schijf.

5. Vul een kookpan tot een derde met olie en verhit het. Bak de fritters in de pan tot ze goudbruin zijn. Keer halverwege. Laat ze uitlekken op keukenpapier en dien onmiddellijk op. Lekker met aioli, gebakken aardappelen of andere groenten zoals gebakken aubergine.

Tip!

Hier vind je meer recepten uit de Spaanse keuken. Probeer bijvoorbeeld mijn calçots al horno (calçots uit de oven) of de calamares a la romana (gefrituurde inktvisringen). Que aprofiti! (Eet smakelijk!).

Boeken over de Spaanse keuken

Leer alles over de Spaanse keuken met een van de onderstaande kookboeken.

Inhoudsopgave