De beste tips van een local!

Crema catalana

Crema Catalana recept
Inhoudsopgave

Catalaanse gebrande room of crème brûlée

Spaans: Crema catalana
Catalaans: Crema catalana

Crema catalana is een bekend Spaans toetje uit de regio Catalonië. Volgens sommigen is crema catalana de voorloper van de Franse crème brûlée. Op alle Catalaanse restaurants zal je de crema catalana in het menu tegenkomen. Een andere optie is om deze thuis te bereiden, bijvoorbeeld met het onderstaande recept.

Ingrediënten

Voor 6 personen:
- 1 liter melk
- 130 g kristalsuiker
- schil van 1 citroen (dun afgesneden)
- 8 eierdooiers
- 1,5 - 2 eetlepels aardappelmeel of maïzena


Recept: Crema catalana

1. Doe de melk in een pan met 4 eetlepels suiker en de citroenschil en breng alles aan de kook. Klop de dooiers intussen met de rest van het suiker en het aardappelmeel glad. Voeg vervolgens de hete melk al roerend een beetje bij beetje door.

2. Giet het mengsel weer in de pan op een laag vuur. Blijf 5 minuten roeren totdat de crème dik en glad is (let op, het mag niet koken).

3. Zeef de crème en giet het in een diepe schaal of in kleine schaaltjes. Laat eerst afkoelen en zet het daarna minstens 1 uur in de koelkast.

4. Voor het opdienen dien je de crème met suiker te bestrooien en deze vervolgens met een brander karameliseren.

Tip!

Hier vind je meer recepten uit de Spaanse keuken. Probeer bijvoorbeeld mijn panellets (Catalaanse koekjes voor Allerheiligen) of de mona de Pascua (chocoladetaart voor Pasen). Que aprofiti! (Eet smakelijk!).

Boeken over de Spaanse keuken

Leer alles over de Spaanse keuken met een van de onderstaande kookboeken.

Inhoudsopgave