De beste tips van een local!

Crema catalana

Crema Catalana recept
Inhoudsopgave

Catalaanse gebrande room of crème brûlée

Spaans: Crema catalana
Catalaans: Crema catalana

Crema catalana is een bekend Spaans toetje uit de regio Catalonië. Volgens sommigen is crema catalana de voorloper van de Franse crème brûlée. Het verschil met de Franse crème brûlée zit er in dat deze met room en vanille en vaak au bain marie gemaakt wordt, terwijl er voor de Catalaanse versie melk, een kaneelstokje en een pan op het vuur volstaat. Op alle Catalaanse restaurants zal je de crema catalana in het menu tegenkomen. Een andere optie is om deze thuis te bereiden, bijvoorbeeld met het onderstaande recept.

Ingrediënten

Voor 4 personen:
- 500 ml melk
- 4 eidooiers
- 60 gr suiker plus 1-2 el om te karameliseren
- 15 gr maizena
- De huid van een halve citroen
- 1 kaneelstokje
- 4 tapas bakjes

Variatietip: naast citroen kun je ook de huid van een halve sinaasappel gebruiken om de crema catalana nog lekkerder te maken.


Recept: Crema catalana

1. Haal het schil van de citroen eraf, maar wel alleen het meest oppervlakkige deel. Het witte gedeelte is bitter en dat hebben we dus niet nodig.

2. Doe de schillen, kaneelstokje en de melk in een pan op middelhoog vuur. Haal de pan van het vuur net voordat het begint te koken, dat is, als er kleine belletjes aan het oppervlakte ontstaat.

3. Doe de eidooiers samen met de suiker en de maizena in een kom en klop alles door elkaar met een garde totdat het een vrij homogeen mengsel wordt. Neem een zeef en giet de melk uit de pan beetje bij beetje erdoorheen terwijl je blijft roeren. De schillen en het kaneelstokje kun je dan weggooien.

4. Giet het mengsel terug in de pan, zet het op laag vuur en blijft roeren totdat het dikker wordt. Haal meteen van het vuur af.

5. Pak opnieuw een zeef en giet het mengsel erdoor direct in de tapas bakjes waarin je het gaat serveren. De bovenkant maak je vervolgens glad door het gladstrijken met de achterkant van een lepel. Zet de kommetjes in de koelkast en laat ze tussen 4 uur tot wel een nacht opstijven.

6. Strooi er vlak voor het serveren een paar lepels suiker overheen en karameliseer de suiker met behulp van een brander. Heb je geen brander, dan kun je de schaaltjes met de crema catalana voor het serveren in de oven op de grillstand eventjes in doen tot de suiker lichtbruin wordt. Hou dan wel rekening mee dat de schaaltjes ovenbestendig zijn. De crema catalana is dan klaar om opgediend te worden.

Tip!

Hier vind je meer recepten uit de Spaanse keuken. Probeer bijvoorbeeld mijn panellets (Catalaanse koekjes voor Allerheiligen) of de mona de Pascua (chocoladetaart voor Pasen). Que aprofiti! (Eet smakelijk!).

Boeken over de Spaanse keuken

Leer alles over de Spaanse keuken met een van de onderstaande kookboeken.

Inhoudsopgave