De beste tips van een local!

Nieuwe OV-tarieven in Barcelona voor 2020

Toegevoegd op in Reizen
Nieuwe OV-tarieven 2020 Barcelona
Inhoudsopgave

In 2020 zullen er een aantal veranderingen komen in het OV-systeem van Barcelona. Zo wordt de bekende T-10 omgedoopt tot T-casual en wordt het iets duurder, van €10,20 naar €11,35. De gemeente wil met deze nieuwe maatregelen het vaak reizen met het OV belonen door lagere kosten, terwijl het incidenteel gebruik van het OV duurder wordt. Hieronder een overzicht van alle veranderingen in het OV in Barcelona dit jaar.

Nieuwe OV-kaarten 2020

Komend jaar zullen een aantal nieuwe OV-kaarten in Barcelona verschijnen. Het meest opmerkelijk van alle verandering is de verdwijning van de T-10, de eenvoudige tienrittenkaart die je met meerdere mensen kon gebruiken voor in de metro en alle overige OV in Barcelona. Deze mag je voortaan niet meer delen, wordt duurder en krijgt een nieuwe naam, T-Casual.

Bij deze een overzicht van alle nieuwe OV-kaarten:

 • T-Casual: in plaats van de tienrittenkaart T-10 en niet meer te delen;
 • T-Usual: in plaats van de maandkaart T-Mes en T-50/30;
 • T-Familiar: een nieuwe 8-rittenkaart voor 30 dagen die je met vier personen kunt delen;
 • T-Grup: een nieuwe kaart voor groepen, waarmee je 70 ritten in 30 dagen kunt maken.

Nieuwe OV-tarieven 2020

Ook de prijzen van de OV-kaarten zullen dit jaar veranderen en in de meeste gevallen duurder worden. Afhankelijk van de kaart die je kiest, zien de nieuwe tarieven er als volgt eruit:

OV-kaartInhoudOude prijsNieuwe prijs
Billet senzillEnkeltje€2,20€2,40
T-diaDagkaart€8,60€10,50
T-Familiar8-rittenkaart binnen 30 dagen (mag gedeeld worden)-€10,-
T-Casual10-rittenkaart (kan niet gedeeld worden)€10,20€11,35
T-UsualPersoonlijke OV-kaart voor onbeperkt reizen binnen 30 dagen€54,-€40,-
T-JovePersoonlijke OV-kaart voor jongeren onder 25 jaar voor onbeperkt reizen binnen 90 dagen€105,-€80,-
T-GrupOV-kaart voor groepen voor 70 ritten binnen 30 dagen-€79,45

Let op: bovenstaande prijzen zijn voor een OV-kaart die geldig is in zone 1 (dat is, heel Barcelona). Reis je buiten Barcelona, dan kan het zijn dat je een kaart nodig hebt voor zone 2 tot zone 6. Lees hier meer over de verschillende zones.

Wanneer gaan de nieuwe tarieven in?

De nieuwe tarieven zijn per 1 januari 2020 van toepassing. De nieuwe OV-kaarten zijn dan online en bij alle kaartenautomaten in de metro te koop.

OV-kaarten die gekocht zijn in 2019 kunnen gebruikt worden tot en met 29 februari 2020. Je kunt er ook voor kiezen om het aantal ongebruikte ritten in geld om te wisselen bij een TMB informatiepunt (de informatiebalies in de metro). Heb je ongebruikte OV-kaarten uit 2019, dan kun je deze daar ook laten vervangen vóór 29 februari 2020.


Welke kaart moet je nu kiezen?

Welke OV-kaart het meest gunstige voor je is, blijft nog wel afhankelijk van je situatie, hoe vaak je van plan bent om met het OV te reizen en of je hier wel of niet woont. In de meeste gevallen blijft de T-Casual een prima oplossing voor wie maar af een toe de metro, bus, tram of stadstrein pakt. Daarmee betaal je €1,135 per rit. Wie vaker met het OV reist en in Barcelona woont, kan beter de T-Usual kopen of de T-Jove, indien diegene jonger dan 25 jaar is.

Hou ook in gedachten dat er voor toeristen nog wel andere OV-kaarten bestaan, zoals de Hola BCN! Travelcard en de Barcelona Card, waarmee je onbeperkt met het OV mag reizen.

Bekijk hier een overzicht met alle OV-kaarten in Barcelona.

2 reacties

 1. Ed
  2 jaren geleden

  Beste Marta, wij gebruiken altijd de T-10. Hoezo kan de nieuwe T-Casual niet meer gedeeld worden? Bedoelen ze dat je niet binnen een paar seconde de volgende reiziger af kunt stempelen? Hartelijke groet, Ed

  1. Marta
   2 jaren geleden

   Hoi Ed,

   Ja, het betekent dat je niet meer dezelfde kaart achter elkaar kunt gebruiken / stempelen.

   Saludos, Marta

Laat een reactie achter


Inhoudsopgave