De beste tips van een local!

OV-kaarten in Barcelona

OV-kaarten Barcelona
Inhoudsopgave

Om je makkelijk en snel door Barcelona te verplaatsen kun je het beste gebruik maken van het openbaar vervoer. Het ov in Barcelona is zeer modern, schoon, goedkoop en vooral goed geregeld. Met een van de grootste metronetwerken, hybride bussen en moderne trams die door de stad reizen, kun je overal in de stad komen. Maar om gebruik te kunnen maken van dit fijne openbaarvervoersysteem dien je wel eerst een ov-kaart te hebben gekocht. Op deze pagina leg ik je uit welke soorten ov-kaarten er in Barcelona zijn en welke je moet nemen als je op stedentrip gaat of in Barcelona woont.

Advertentie

Tickets voor de metro en het ov in Barcelona

Als je voor het eerst naar Barcelona komt, kan in eerste instantie het uitgebreide openbaarvervoersysteem in Barcelona ingewikkeld en intimiderend lijken. Het goede nieuws is dat men in Barcelona met een geïntegreerd kaartsysteem werkt, waardoor je van zowel de metro, trams, bussen als zone 1 van de stads- en regionale treinen gebruik kunt maken met dezelfde ov-kaart. Let wel op: de hop-on-hop-off bussen en de Aerobús (de shuttlebussen naar het vliegveld), zijn niet in de standaard ov-kaarten inbegrepen.

De prijs die je voor een rit met het openbaar vervoer in Barcelona betaalt, is onder andere afhankelijk van je eindbestemming (of je binnen Barcelona blijft, de zogenaamde zone 1) en het soort ov-kaart die je gebruikt.

Ov-reizigers kunnen kiezen uit verschillende soorten reistickets. Welke ov-kaart het voordeligst voor jou is, is afhankelijk van hoeveel je van plan bent om met het openbaar vervoer te reizen, en of je hier tijdelijk of permanent woont.

Als toerist ben je vaak het voordeligst uit met een ov-toeristenkaart voor 2, 3, 4 of 5 dagen zoals Hola Barcelona Travel Card. Zo kun je zoveel gebruik maken van het openbaar vervoer in Barcelona als je wilt zonder extra kosten. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte ov-kaarten in Barcelona en de bijhorende tarieven.

Kaartjes openbaar vervoer in Barcelona
Kaartjes openbaar vervoer in Barcelona
Tip!

Het kan best spannend zijn om het openbaarvervoersysteem in een nieuwe stad uit te pluizen. Daarom leg ik je hier precies uit hoe openbaar vervoer in Barcelona werkt.

Hola Barcelona Travel Card

De Hola Barcelona Travelcard (voorheen Hola BCN! Travelcard) is hét vervoersbewijs voor toeristen die meerdere dagen in Barcelona verblijven en veel gebruik maken van het ov. Met deze ov-pas heb je onbeperkt toegang tot al het openbaar vervoer in Barcelona gedurende 2, 3, 4 of 5 dagen. Deze kaart is echter alleen geldig als je binnen Barcelona blijft (zone 1) en kan ook gebruikt worden om met de metro of de trein van en naar het vliegveld van Barcelona te reizen. Prijzen van deze kaarten variëren tussen de €16,30 en €38,-, afhankelijk van de periode die je kiest. Omgerekend is dat €7,6 per dag (op basis van een 5-dagen-ticket).

 • Kosten: vanaf €7,6 per dag.
 • Looptijd: van 2 (24 uur) tot 5 dagen (120 uur).
 • Geldigheid: op al het ov in Barcelona (zone 1), inclusief traject van en naar Barcelona Airport.
 • Te koop: online, verkoopautomaat op elk metrostation, VVV Barcelona.

Lees hier meer over de Hola Barcelona Travelcard en bestel je tickets direct.

Koop alvast je Hola Barcelona Travelcard!

Bestel nu je Hola Barcelona Travelcard om voordelig met het openbaar vervoer in Barcelona te reizen.

Barcelona Card

De Barcelona Card is een toeristenpas waarmee je niet alleen gratis toegang krijgt tot het openbaar vervoer in Barcelona, maar ook gratis toegang en kortingen op vele musea, attracties en bezienswaardigheden. Ook het vervoer van en naar het vliegveld zit inbegrepen in deze kaart (met de metro en trein). Prijzen van €20,- tot €61,-, afhankelijk van de periode die je kiest. Omgerekend is dat €12,2 per dag (op basis van een 5-dagen-ticket).

 • Kosten: €12,2 per dag.
 • Looptijd: van 2 (24 uur) tot 5 dagen (120 uur).
 • Geldigheid: op alle OV in Barcelona (zone 1), inclusief traject van en naar Barcelona Airport.
 • Te koop: online, VVV Barcelona.

Lees hier meer over de Barcelona Card en bestel je tickets direct.

T-Casual (tienrittenkaart)

De T-Casual (voorheen T-10) is een tienrittenkaart die zoals de naam al aangeeft, je recht geeft op 10 ritten met het ov. De rit mag maximaal 75 minuten duren en als je tussendoor over moet stappen naar een ander vervoersmiddel (bijvoorbeeld van de metro naar de bus), hoef je niet extra te betalen. Je kunt het met andere mensen delen als jullie het kaartje op verschillende momenten van de dag gebruiken. De T-Casual kost €11,35 en is veruit de goedkoopste optie als je maar sporadisch met het ov reist: omgerekend is dat €1,13 per rit.

 • Kosten: €1,13 per traject.
 • Looptijd: 10 ritten van 75 minuten.
 • Geldigheid: op alle OV in Barcelona en omgeving (beschikbaar voor meerdere zones) behalve het traject met de metro van en naar Barcelona Airport.
 • Te koop: verkoopautomaat op elke metrostation (behalve kaartautomaten op de metrostations van de luchthaven), TMB App, informatiebalie Punt TMB.

Bitllet Aeroport (airport ticket)

Om van en naar het vliegveld te reizen met de metro heb je een speciaal ticket nodig: de Bitllet Aeroport (tenzij je gebruik maakt van de Hola BCN! Travelcard, Barcelona Card, T-Dia, T-Usual, T-Jove, T-16, T-Trimestre of Tarjeta Rosa; dan wordt dit metrotraject gewoon vergoed). Deze vliegveld-metrokaart geeft je recht op een enkeltje van het vliegveld (Terminal 1 of Terminal 2) naar een van de andere metrostations in Barcelona, of andersom.

 • Kosten: €5,15 per traject.
 • Looptijd: 1 rit van of naar Barcelona Airport.
 • Geldigheid: metroreis met begin of eindpunt Barcelona Airport (Aeroport T1 of Aeroport T2).
 • Te koop: verkoopautomaat op elke metrostation, TMB App.

Andere OV-kaarten en abonnementen

 • T-Dia (Dagkaart): met deze kaart krijgt je gedurende een dag (24 uur vanaf de eerste validatie) volledige toegang tot al het openbaar vervoer in Barcelona. Kosten: €10,50.
 • Bitllet Senzill (enkeltje): dit kaartje is geldig voor één rit met de metro (behalve voor metrostations Aeroport T1 en Aeroport T2 op lijn L9 Sud), bus of de kabelbaan van Montjuïc. Alleen aan te raden als je maar heel sporadisch gebruik maakt van het openbaar vervoer. Kosten: €2,40.
 • T-Usual (maandkaart): deze persoonsgebonden ov-kaart geeft je onbeperkt toegang tot al het openbaar vervoer van Barcelona gedurende een maand (30 dagen). Kosten: €40,-.
 • T-Jove (studentenkaart): jongeren onder de 25 jaar oud kunnen gebruikmaken van deze persoonlijke ov-kaart om 90 dagen lang onbeperkt te reizen op alle operatoren in het geïntegreerde vervoerssysteem. Kosten: €80,-.
 • T-Grup (groepskaart): deze ov-kaart geeft je recht op 70 ritten in 30 dagen en kan door meerdere personen gebruikt worden. Niet geldig voor het traject met de metro naar Barcelona Airport. Kosten: €79,45.

Alle bovengenoemde ov-kaarten zijn geldig op het geheel geïntegreerde vervoerssysteem van Barcelona (metro, bussen, trams en zone 1 van stadstreinen Ferrocarrils en zone 1 van de regionale treinen Rodalies).

Alle genoemde prijzen zijn voor ov-kaarten binnen zone 1 (dat eigenlijk heel Barcelona en zelfs sommige naburige steden omvat). Sommige van deze kaarten, zoals de T-Casual, T-Dia, T-Usual zijn voor meerdere zones verkrijgbaar. Kortom, hoe verder je reist, hoe meer je moet betalen. Lees hier meer over de verschillende zones in Barcelona.

Als inwoner van Barcelona kun je ook recht hebben op kortingen en speciale abonnementen zoals de Tarjeta Rosa (voor 60-plussers en mindervaliden), FM/FN (voor eenoudergezinnen of grote gezinnen) en de T-16 (voor kinderen tussen 4 en 16 jaar oud). Zie meer informatie over de persoonsgebonden ov-kaarten en speciale ov-abonnementen op de officiële TMB-pagina.

Ov-kaarten voor het vliegveld

Wie zo goedkoop mogelijk van en naar het vliegveld van Barcelona wil reizen, kan het beste gebruikmaken van het openbaar vervoer. Barcelona's luchthaven in El Prat is goed verbonden met de stad door middel van de metro (lijn L9 Sud), de trein (R2 Nord) en de bus (buslijn 46).

Er zijn echter wel een aantal zaken waarmee je rekening moet houden afhankelijk van het soort kaartje waarmee je wilt reizen.

 • Reizen met een standaard ov-kaart (T-Casual of enkeltje): de standaard ov-kaarten (€1,13 per traject met een T-Casual) zijn alleen geldig voor de treinen (vanuit Terminal 2) en buslijn 46 (met halte op Terminal 1 en Terminal 2). Met deze kaartjes kun je tevens gebruikmaken van de nachtbussen. Kaarthouders van T-Dia, T-Usual, T-Jove, T-16 en Tarjeta Rosa kunnen tevens met de metro naar het vliegveld van Barcelona reizen (en andersom).
 • Reizen met een airport ticket (Bitllet Aeroport): de Bitllet Aeroport is het vervoersbewijs die je nodig hebt om met de metro van of naar het vliegveld van Barcelona te reizen. Met deze speciale metrokaart mag je in- of uitstappen bij de metrostations Aeroport T1 en Aeroport T2.
 • Reizen met een ov-toeristenpas (Hola Barcelona Travelcard of Barcelona Card): beschik je van een ov-toeristenkaart, dan kun je gebruikmaken van alle vervoersopties (de metro, bus en trein), om naar Barcelona vanuit de luchthaven te reizen.

Een andere manier om van en naar het vliegveld van Barcelona te reizen is door gebruik te maken van de airport shuttlebussen van Aerobús, die je direct naar het stadscentrum brengen. Voor deze dienst gelden echter andere tarieven en dien je aparte tickets te kopen (€5,90 enkeltje).

Koop alvast je Hola Barcelona Travelcard!

Bestel nu je Hola Barcelona Travelcard om voordelig met het openbaar vervoer in Barcelona te reizen.

Barcelona ov-kaarten kopen

De meeste standaard ov-kaarten zijn gewoon bij de kaartautomaten in de metro te koop, of bij de informatiebalies van TMB, oftewel het Punt TMB. De toeristenpassen koop je het beste van tevoren online (zo profiteer je vaak van extra korting en kun je ze al bij aankomst gelijk gebruiken). Voor de persoonsgebonden ov-kaarten dien je je ID-nummer (van je paspoort, of je NIE-nummer als je resident in Spanje bent) aan te geven. 

Onderstaande tickets kun je direct online bestellen (klik op de link om verder te gaan met je aankoop):

Wist je dat?

Vanaf 2021 wordt er verwacht dat Barcelona de overstap maakt naar een elektronisch OV-chipkaartsysteem waarbij men per ritbasis betaalt en verschillende abonnementen kan aanschaffen met zijn persoonlijke OV-kaart, de zogenoemde T-Mobilitat.

Lees hier meer over:

Tip!


Onmisbaar tijdens een stedentrip naar Barcelona! Alles wat je moet weten bij je bezoek aan Barcelona, met de unieke tips van een local, zit in mijn eigen reisgids.

Nu tijdelijk voor € 17,95!

Wat krijg je allemaal?
✓ Meer dan 200 pagina’s boordevol inspiratie
✓ Alle toeristische must-sees
Hidden gems die je niet mag missen
✓ Persoonlijke tips van een local
✓ Hotspots waar je blij van wordt
✓ Praktische informatie om op pad te gaan
✓ Handige plattegronden per wijk

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.000 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Inhoudsopgave
Gratis Barcelona mini-gids

Ga je binnenkort naar Barcelona? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de gratis mini gids met 20 pagina's vol tips en prachtige foto's.

X Sluiten

Nee, dank je