🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Spaanse recepten Reageer
Home » Blog » Recept: Gazpacho

Recept: Gazpacho

Koude tomatensoep

Spaans: Gazpacho
Catalaans: Gaspatxo

Gazpacho is een van de populairste zomergerechten in Spanje. Deze koude tomatensoep smaakt heerlijk verfrissend op een zomerse dag en staat vaak als starter op de menukaart van vele Spaanse restaurants. Zoals het vaak gebeurt met vele recepten, kent de gazpacho vele variaties, al is de Andalusische variant, de Gazpacho Andaluz, de bekendste. Nog een lekkere Spaanse koude soep voor de zomer is de salmorejo.

Ingrediënten

Voor 4 – 6 personen:

  • 1 kilo rijpe tomaten
  • 1 groene paprika
  • 1 komkommer (in Nederland 1/2 komkommer)
  • 1/2 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sneetje witbrood (ongeveer 50 g) (optioneel)
  • 4 el extra vierge olijfolie
  • 2 el sherryazijn of rode wijnazijn
  • 1 tl zout
  • Suiker

Om op te dienen (desgewenst):


TIP! Mijn perfecte trip naar Barcelona?

Wil je zelf geen uren en dagen zoeken en vergelijken? Check dan mijn onderstaande tips voor de perfecte trip naar Barcelona. Zie het als jouw boodschappenlijstje voor een bezoek aan Barcelona.

🛩️ Vliegen is vaak voordelig bij VuelingCheck hier de vluchten.

🛏️ Ik zou slapen bij Hotel H10 CasanovaBoek hier dit hotel.

🚍 Met de Aerobús ben je snel in het centrum van BarcelonaBestel hier vast je tickets.

🎫 Met de BCN Essentials kaart bezoek je de Sagrada Família, Park Güell én heb je je OV ticketBestel hier je kaarten.

🙋‍♀️ Ga lekker op pad met mijn digitale stadsgidsBestel hier mijn gids.


  • IJsblokjes
  • Rode, groene of gele paprika
  • Komkommer
  • Hardgekookt ei
  • Croutons
  • Versgemalen zwarte peper

Recept: Spaanse Gazpacho

  1. Pel en haal de zaden van de tomaten, paprika en komkommer eruit. Snij ze samen met de ui in stukken. Drenk het brood een paar minuten in water tot het zacht is.
  2. Doe de tomaten, paprika, komkommer, ui, knoflook, brood, sherryazijn en olie in een keukenmachine en pureer ze tot je de massa fijn genoeg vindt. Giet het mengsel in een schaal en zet het vervolgens minstens 4 uur in de koelkast. Proef en voeg zo nodig nog wat extra azijn, suiker of zout toe (vooral nadat de soep uit de koelkast komt).
  3. Schep de gazpacho in kommen en voeg er desgewenst 1 of 2 ijsblokjes aan toe. Om het gerecht nog feestelijker te maken kun je deze serveren met verschillende garneringen in aparte kommetjes zoals stukjes paprika, komkommer, hardgekookt ei of broodblokjes in knoflookolie gebakken. Laat iedereen vervolgens zelf zijn gazpacho garneren.

Variatietip: door alle groenten te pellen wordt je gazpacho gladder, maar dat hoeft niet als je daar geen tijd of zin in hebt. Heb je een rode paprika over, dan kun je deze ook toevoegen aan de blender.

Word lid van de nieuwsbrief!

Ontvang exclusieve tips en blijf op de hoogte van alles wat Barcelona te bieden heeft door je aan te melden voor mijn nieuwsbrief. Meld je nu aan en ontvang direct een gratis mini-gids met mijn persoonlijke topaanbevelingen voor een onvergetelijk bezoek aan Barcelona.

Meld je hier aan 👇

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie