Koude tomatensoep
Spaans: Salmorejo
Catalaans: Salmorejo
Een verwant gerecht van de bekende Spaanse gazpacho is de salmorejo; eveneens een koude tomatensoep, maar in dit geval, met een pittige bite. Heerlijk als voorafje of lichte maaltijd op een zomerse dag. Het traditionele recept voor salmorejo komt uit Cordoba (vandaar zijn officiële naam “salmorejo cordobés”) en bevat onder meer brood, maar die gebruikt mijn moeder eigenlijk nooit, dus in mijn recept heb ik het ook achter gelaten.
Ingrediënten
Voor 4 personen:
- 1 kilo rijpe tomaten
- 4 eieren
- 1 teentje knoflook
- plakjes serranoham
- olijfolie extra vierge
- zout
Recept: Salmorejo
1. Terwijl de eieren koken, snij de tomaten door midden en haal de zaden eruit. Laat ze eventjes in een vergiet uitlekken en doe ze in een diepe kom (of keukenmachine), samen met een teentje knoflook, wat zout en de olijfolie. Mix alles goed door elkaar met behulp van een staafmixer en zet in de koelkast.
2. Snij wat serranoham in kleine stukjes en zet voor 30-40 seconden in de magnetron. De serranoham wordt dat hard en knapperig, wat ideaal is voor dit recept.
3. Laat de eieren afkoelen onder koude kraanwater, peel ze en snij ze in kleine blokjes of rasp ze met een fijne rasp.
4. Serveer de koude tomatensoep in kommen of diepe borden met een beetje serranoham en de stukjes gekookte eieren. Lekker met een sneetje stokbrood erbij.
Tip!

Hier vind je meer recepten uit de Spaanse keuken. Probeer bijvoorbeeld mijn empanadas (gevulde bladerdeeghapjes) of de gambas al horno (knoflookgarnalen uit de oven). Que aprofiti! (Eet smakelijk!).
Boeken over de Spaanse keuken
Leer alles over de Spaanse keuken met een van de onderstaande kookboeken.