🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Wonen Reageer
Home » Blog » Catalonië bezuinigt in ziekenhuizen

Catalonië bezuinigt in ziekenhuizen

In het kader van het Catalaanse pakket van maatregelen tegen de crisis, is de bezuinigingen in ziekenhuizen een van de belangrijkste en meest controversiële punten.

In een land waar men door de overheid verzekerd is voor ziektekosten en waar hele lange wachtlijsten bestaan voor operaties en andere aandoeningen bij de publieke ziekenhuizen, worden deze maatregelen niet goed ontvangen. En vooral de patiënten worden de dupe hiervan.

Wat zijn de gevolgen van de bezuiniging?

Bijvoorbeeld, kleine opvangpunten in dorpen waar altijd een dokter beschikbaar was geweest worden ze nu verwijdert en de patiënten worden naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gestuurd. Dit kan allemaal prima en logisch lijken maar wat als je een oude man van 89 bent en je kan niet meer zelf bewegen, laat staan auto rijden? Dan lijkt mij niet zo handig om de hele dag te nemen om naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te gaan.

Andere effecten van deze maatregelen is het sluiting van operatiekamers. Deze hebben duizenden euro’s gekost en zijn uitgerust met de allernieuwste technologie. Maar heb je heel dringend een operatie nodig? Dat is spijtig, je moet gewoon op de wachtlijst wachten, want ze zitten nu deels dicht en er zijn niet genoeg bedden. Alleen in het ziekenhuis van de Vall d’Hebron in Barcelona zullen maar liefst 5000 chirurgische operaties per jaar worden overgelaten.

Tot oktober zal de regering ook nog eens één op de vier ziekenhuisbedden sluiten. Dat betekent dat patiënten wie nog niet helemaal genezen zijn worden waarschijnlijk toch naar huis gestuurd omdat er dus niet genoeg bedden zijn.

Door de reorganisatie van de eerste hulp in Catalonië worden ’s nachts veel opvangcentra gesloten. Vandaag stond nog in de krant “Gezondheidsdienst sluit 12 nachtdiensten af in Camp de Tarragona, een in Badalona en nog een in Montgat”. In totaal zijn er 46 opvangcentra in Catalonië waar nachtdiensten worden gesloten. Het doel hiervan is onnodige verplaatsingen te vermijden en de patiënten via de telefoon helpen. Klinkt heel logisch en de overheid bespaart er zeker geld mee maar wacht af tot dat je een dag een dokter nodig hebt midden in de nacht en niemand komt om je helpen!

Al met al, wordt het een grote chaos in de Catalaanse ziekenhuizen. De medische sector is vanzelfsprekend al maanden bezig met protesten tegen de Catalaanse regering maar de bezuinigen gaan toch door. Als je nu jezelf vraag waarom gebeurt dit in Catalonië en niet in de rest van Spanje dan heb ik helaas geen antwoord voor je. Alleen wel een tip: wordt niet ziek als je in Catalonië op vakantie bent en als je daar woont misschien is het wel handig om toch jezelf te verzekeren bij een privé zorgverzekeraar.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie