De beste tips van een local!

Romeinse villa gevonden tijdens de verbouwing van de AVE

Toegevoegd op in Wonen
Inhoudsopgave

Een historische ontdekking heeft plaatsgevonden tijdens de uitvoering van de bouw van de toekomstige megastation voor de hogesnelheidstrein AVE in La Sagrera. Een bulldozer heeft op de hoogte van El Pont del Treball iets gevonden wat zou de Romeinse villa van de Sagrera voor de IV-V eeuwen kunnen zijn.

Sommige bewoners van La Sagrera vroegen zich af waarom ze plotseling de bouwwerkzaamheden op het toekomstige megastation van de AVE hadden gestopt. De bulldozers en grote machines stopten om plaats te maken voor de fijngevoeligheid van borstels en bezems. Er verschenen meer dan 50 experts. Wat hebben ze gevonden?

Hoewel zij nog niet in staat zijn om een bepaalde datum tot ontdekkingen zetten, hebben de 600 jaar van de Romeinse kolonisatie vele Romeinse archeologische resten in de stad achter gelaten. En niet alleen in het centrum van de stad. Barcino (zoals de stad bekend stond in de Romeinse-tijdperk) was een belangrijke stad, maar had ook veel leven buiten de muren, vooral in de landbouw.

De archeologische resten van een Romeinse villa dat werd ontdekt in de Sagrera is een Romeinse villa voor de IV-V eeuwen, zoals gerapporteerd vrijdag door de gemeenteraad. De villa, gelegen in het gebied van El Pont del Treball, beslaat van een oppervlakte van 1.100 vierkante meter en had een koud dompelbad en een caldarium. Na de ontdekking is dit 'la Villa de la Sagrera' genoemd.

Op dit moment zijn ze aan het uitvoeren van graafwerkzaamheden, inventaris en de interpretatie van de resten aan het doen met een geschatte kosten van 750.000 euro, waarbij zeven archeologen en 58 hulptroepen. De opdrachtnemers voor de werkzaamheden zoals ADIF werken aan het uitvoeren van landmetingen en bieden ondersteunend personeel voor het veldwerk en de nodige machines.

De overblijfselen zouden geen invloed hebben op de passage van de hogesnelheidstrein dat gebouwd wordt. Het gebruikelijke protocol scheidt meestal de stukken, sorteert ze en brengt ze naar het Historisch Museum van Barcelona (Museu d'Història de Barcelona), maar dat zal afhangen van het oordeel van de experts in de komende dagen. Barcino keert altijd terug, soms om te blijven. Volgens deskundigen moeten de overblijfselen zoals een architecturaal mozaïek in waarde worden behouden. Aan de andere kant wil de bewonersvereniging van De Sagrera dat de gevonden overblijfselen worden weergegeven in de Torre del Fang.

In La Sagrera is een megastation gepland voor de hogesnelheidstrein AVE die vanaf 2012 tussen Barcelona en Frankrijk moet rijden.

Bekijk hieronder een video met beelden van de Romeinse villa en de gevonden ruïnes en het verhaal van een buurtbewoner (in het Catalaans).

Video bron: El Periódico via YouTube

Geen reacties gevonden. Plaats als eerste een reactie.

Laat een reactie achter


Inhoudsopgave