🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Wonen Reageer
Home » Blog » Nederlander in Barcelona: Sascia

Nederlander in Barcelona: Sascia

Heb je je weleens afgevraagd hoe het is om in Barcelona te wonen? Vandaag maken we kennis met Sascia, een Nederlander die sinds 2008 in Spanje woont. Eerst in Barcelona, daarna in Vilanova i la Geltrú. Benieuwd naar haar ervaring met de Spaanse mentaliteit, waarom ze Barcelona voor Vilanova i la Geltrú verruilde en haar favoriete adressen in Barcelona? Lees dan verder!

Hoe bevalt het leven in Barcelona?

“Hi, ik ben Sascia en woon sinds december 2018 in Spanje. Ik kwam vanuit Berlijn naar Barcelona met mijn Spaanse vriend, puur omdat het kon. We waren regelmatig in Spanje vanwege familiebezoek en begonnen te praten over een leven in Barcelona.

Einde 2018 betrokken we ons eerste appartement aan Carrer Parlament in de wijk Sant Antoni. Vanuit daar genoten we van de stad, en vond ik een baan als recruiter. Na ontslag genomen te hebben, begon ik aan een Spaanse talencursus, maar inmiddels was het januari 2020 en brak de pandemie uit.

Vreselijke periode, aangezien mijn moeder in april 2020 overleed, en ik naar Nederland moest om alles te regelen. Ondertussen was ik ook zwanger van onze kleine meid, dus het was hectisch.

Terug in Barna besloten we in juni 2020 dat we wilden verhuizen – Sant Antoni werd erg groeselig door de pandemie, vol junkies en daklozen en dat vonden we geen milieu meer voor ons. Laat staan met een kleine op komst. Dus we verhuisden naar een groter appartement met flinke patio vlakbij Gràcia.

Inmiddels wonen we niet meer in Barcelona. Ik heb vaak het gevoel alsof ik de enige ben die niet verliefd is op Barna, maar wij waren de continue haast, drukte en viezigheid van de grote stad zat. Barna is een van de dichtstbevolkte steden van Europa, en gooi daar nog een bak toeristen bovenop. Elke keer over koppen lopen, nee die tijd hebben we gehad.

Dat we naar Vilanova zijn verhuisd zegt wellicht iets ;).

Nee zonder dollen: Barcelona has been good to us, en ik ben dankbaar dat alles destijds op zijn plek viel en wij onze appartementen makkelijk vonden. Ons leven was er goed.

Ik was ook dusdanig onder de indruk van de prachtige architectuur dat ik in februari 2018 een Insta-page begon @barnabalconies (helaas het ww vergeten en Instagram werkt niet mee).

We hebben erg van de gastronomie genoten in onze straat, en ik vond het heerlijk dat ik, op mijn fiets, overal naartoe kon.

Mijn talenkennis was ook erg gewild in de stad waardoor ik makkelijk aan banen kwam in een totaal nieuw veld (recruitment). Verdiende het goed? Mwa, nee, maar ik heb er wel veel van geleerd en het was wat nieuws!

Die kans had ik in Berlijn (waar we eerste woonden) niet gekregen.

Sinds september 2022 wonen we in Vilanova i la Geltrú en dat hadden we echt nodig. Barna is nu 50 minuten treinen, maar we hebben rust, meer groen en het strand op 10 minuten afstand. We werden niet meer gelukkig van de overbevolkte stad. Soms heb je een tijd nodig om te beseffen wat je echt wilt.”

Vilanova i la Geltru - Tip van Sascia
Vilanova i la Geltrú

Welke dingen zijn er anders, of wat vind je nou juist fijn?

“Ha, de cultuurverschillen tussen Nederland/Duitsland en Spanje, daar kan ik een boek over schrijven. Daar schrijf ik ook veel over op mijn blog Modesk.nl.

Verschil met wat meiden die ik in Barna ontmoette, is dat ik samen ben met een Spanjaard en mijn schoonfamilie dus Spaans is. Ik krijg meer aspecten van de cultuur mee: klederdracht, de comparsas (carnaval) in februari, lokale feestdagen. Typische tradities die verder van je afstaan als je een half jaar of voor een bepaalde periode in Spanje bent.

Leg maar eens aan iemand uit dat kleine kindjes rond Kerstmis een boomstam (Caga Tió) te eten geven, en vervolgens een stok pakken om er tegenaan te meppen. Als dank krijgen de kindjes cadeautjes. Ik heb wat gekke gezichten gekregen! Was hetzelfde toen ik het principe van Sinterklaas en Zwarte Piet aan mijn zwager uitlegde.

Dus, hoewel mijn vriend zich meer Europees voelt dan echt Spaans, heb ik wel het geluk dat ik de cultuur intenser meekrijg.

Dan standaard verschillen: qua etenstijden hebben we onze eigen. Om 22.00 uur eten is niet voor ons, en dat gaat ook niet met onze dochter. Eten is hier een sociale aangelegenheid (vooral in het weekend) and I love it.

Winkeltijden vind ik soms lastig. Nog steeds stoot ik mijn hoofd en had ik graag dat ik in de middag naar een winkel kan. Daarentegen ben ik in NL volledig in de war als alles om 18.00 uur (of eerder) sluit. Ja, dan is het toch prettig voor de werkende mens dat veel dingen tot 21.00 uur open zijn.

De taal is natuurlijk compleet anders, en ik ben weer aan een cursus begonnen.

Ik vind Spanje veel viezer dan wat ik gewend ben in NL en DE. Omgangsvormen zijn anders, manier van werken kan ik me soms aan irriteren. In dat opzicht ben ik blij dat mijn vriend Spaans is, hoewel ik meer van de actie ben dan hij, en hij dat vaak als opdringerig ervaart. De keren dat ik ‘relax, don’t worry’ hoor (en vrouwen herkennen dit, daar worden we nog meer hyped van!)

Nee, ik wil gewoon dingen gedaan krijgen, en als ik er niet achteraan ga, dan vindt de tegenpartij het wel welletjes. Mijn vriend is meer van: we geven het aan, en mensen krijgen xx-periode de tijd. Een reminder sturen is not done en pas als ik, heel Nederlands, vraag om een statusupdate, dan gaat hij er weer eens achteraan. 

Als het dan voor zijn kont is, en ik gefrustreerd ben over hoe lang het duurde en hoe hard ik er achteraan moest, krijg ik een: nou schat, het is toch gedaan? Madre mia!

Ja, daarover hebben we wel eens discussie.

Barna balconies - Tip van Sascia
Barna balconies

Zo kochten wij naar een obra nueva (nieuwbouwappartement) in Vilanova, dus alles moest geregeld worden. We hebben een lift, maar voordat die werkte, waren we een paar maanden verder. In mijn boekje kan dat echt niet. Als wij alles goed regelen, dan moet dat ding geïnstalleerd zijn op de eerste dag dat wij daar wonen. Je betaalt tenslotte om een lift te hebben. Wij hebben de ático (de derde verdieping) en een dochter, dus kozen met een reden voor een gebouw met lift. Maar jeetje, ik zeg het niet graag, maar wat heb ik hier kennisgemaakt met de zogenoemde ‘mañana-mentaliteit‘.

Eerst duurde het eeuwen voordat er iemand kwam, vervolgens 4x een monteur langs gestuurd en elke keer als hij weg was, bleek er nog iets aan de hand. Nu uiteindelijk doet ‘ie het. Halleluja! Dan vraag je, je af waarom dingen zo lang moeten duren?

We wonen sinds september in Vilanova, en nu is Barcelona ‘even iets anders’. Ik heb nog mijn tandarts en afspraken in Barna, en als ik er ben doe ik een rondje. Ons besluit om naar Vilanova i la Geltrú te verhuizen, was echter het juiste, dus daar zijn we blij mee.”

Wat zijn je 5 favoriete plekken in de stad?

“Oeh, goede! Laat me je de plekken noemen waar ik vaak heen ga als ik voor afspraken in Barcelona ben!

1. Lovecycle (indoor spinning met choreo, Via Augusta 12). Mijn favoriete sport die ik in februari 2022 ontdekte en aan verslaafd raakte. Lovecycle is dan ook het enige wat ik mis aan Barcelona.

2. Het strand van Vilanova i la Geltrú: heerlijk groot, rustig en veel schoner dan any beach in Barna. Van water word ik rustig en ik loop het liefst met onze mops aan het strand, of met een meditatie in mijn oren.

3. Carrer Parlament vanwege de heerlijke restaurants, gezellige bars en goede winkels.

4. Rambla del Prat in Gràcia, met name voor kinderkledingzaak Kiss and Cakes, bio-supermarkt Ametller, wijnspeciaalzaak Idyllica en bloemist Atelier Flor and Go. Dat was altijd ons rondje toen we in Carrer de Mossen Xiro woonden.

5. Kies ik toch voor Farga aan Diagonal, vanwege hun heerlijke taartjes en macarons. Ontbijten/lunchen kun je er ook goed en nu liggen er schitterende paascreaties.”

Lovecycle

En als je Nederland mist?

“Ik text dagelijks met vriendinnen, dus Nederland voelt nooit ver weg. Meestal mis ik Nederland als ik muziek hoor en dan schrijf ik vaak een nostalgisch stuk over het een of ander. Nu we Laia hebben staat er ook Nederlandse kindertv aan, en ik spreek Nederlands met Laia.

Wel kan ik echt overvallen worden door een gevoel van: ben nu Spanje even zat, ik wil even naar Nederland. Als we er dan zijn, besef ik vaak pas hoe weinig we in Nederland komen. Maar even serieus: de prijzen van hotels en appartementen zijn gewoon niet te doen!”

Tips van Sascia Theuerzeit Nederlander in Barcelona

Persoonlijke informatie
Naam: Sascia Theuerzeit
Geboren: 11 september 1986 in Schiedam
Werk: inbetween jobs / voor mezelf aan het beginnen www.modesk.nl
Waar je woont: december 2018 tot en met september 2022 in Barcelona, sinds september 2022 in Vilanova i la Geltrú

Lees meer:

Bron foto’s: Sascia Theuerzeit

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie