De beste tips van een local!

CosmoCaixa Barcelona

CosmoCaixa Museu Barcelona bezoeken
Inhoudsopgave

Het CosmoCaixa of Museu de la Ciència de Barcelona is het belangrijkste wetenschapsmuseum van Barcelona. Binnen kun je eindeloos experimenten en leer je allerlei interessante dingen over de aarde, de dieren, de mens en de wetenschap in het algemeen. Hoewel het museum voor alle leeftijden leuk is, is het zeker met kleine kinderen een must. Hier kunnen ze aan allerlei experimenten meedoen, lekker spelen en nieuwe dingen ontdekken.

Tip: koop je tickets online met 5% korting!
Koop je tickets voor het CosmoCaixa museum online en profiteer van maar liefst 5% korting! Met online tickets kun je daarnaast de lange wachtrijen bij de kassa overslaan.

Direct bestellen

Hoe kom je bij het CosmoCaixa

Het CosmoCaixa ligt bij het Carrer d'Isaac Newton, 26, naast de Ronda de Dalt aan de noordelijke kant van Barcelona. Je kunt het museum bereiken met zowel eigen vervoer of het openbaar vervoer.

De bussen 196 en H2 hebben een halte precies voor de deur van het CosmoCaixa museum, evenals de toeristenbus Barcelona Bus Turístic.

Een andere optie (vooral als je vanuit het centrum komt) is om de stadstrein L7 van de Ferrocarrils de la Generalitat te nemen naar Av. Tibidabo. Daar stap je uit de trein en loop je via de fraaie Avinguda del Tibidabo richting het museum.

Kom je met de auto, dan kun je bij de parkeerplaats van het CosmoCaixa museum parkeren, dat zich voor de ingang van het museum bevindt.

CosmoCaixa Museum Barcelona
CosmoCaixa Museum Barcelona

Tickets CosmoCaixa Museum

Tickets voor het CosmoCaixa museum kun je ter plekke of online kopen. Dat laatste is wel aan te raden om zo de lange wachtrijen bij de kassa over te slaan.

De toegangskaarten voor dit museum kosten slechts €6 per persoon. Het CosmoCaixa museum is daarnaast gratis voor kinderen tot 16 jaar oud, waardoor dit een van de meest goedkope uitjes is voor gezinnen die je kunt vinden in Barcelona. Voor de overige workshops en lezingen die hier dagelijks georganiseerd worden, gelden anderen tarieven.

Prijs tickets CosmoCaixa Barcelona:

Prijs volwassenen€6,-Tickets kopen
Prijs kind 0-15 jaar oudgratis

Kop hier je skip-the-line tickets

Koop hier je kaartjes voor het CosmoCaixa Science Museum in Barcelona en vermijd de lange wachtrijen.

Tip!

Bezoek je Barcelona met je gezin en ben je van plan om vele kindvriendelijke attracties te bezoeken, dan is de Barcelona Family Card wellicht iets voor jou! Lees hier meer over de voordelen van de Barcelona Family Card en bestel direct.

Wat te zien en te doen in het CosmoCaixa museum

Het CosmoCaixa is een vooraanstaand museum over de wetenschap waar talloze onderwerpen aan bod komen. Het museum biedt een breed scala aan tentoonstellingen en workshops, veelal voor een jong publiek bedoelt. Niet gek dus dat dit een van de tofste gezinsuitjes in Barcelona is!

Het museumgebouw

Al bij aankomst valt het museum op vanwege zijn locatie. Het Cosmocaixa museum is namelijk in een oud gebouw uit 1909 gevestigd. Het werd door de architect Josep Domènech i Estapà in Modernista-stijl ontworpen als asiel voor blinden.

Binnen bevindt zich een modern museum met maar liefst 5 verschillende verdiepingen die de diepte in gaan en een enorme binnenplaats genaamd Plaça de la Ciència.

Wat zeker opvalt bij de ingang is de enorme trap die naar beneden gaat en waar een enorme boom uit de Amazone hangt.

CosmoCaixa Museum Barcelona - Amazoneboom
Amazoneboom bij CosmoCaixa Museum

De vaste collectie

Het CosmoCaixa museum heeft een vaste collectie in de onderste verdieping waarin bezoekers eindeloos kunnen experimenteren en nieuwe dingen ontdekken over de wetenschap en de natuurkunde.

In de Sala Univers maakt de bezoeker een reis door de geschiedenis van de materie, van de oerknal tot nu. De vaste tentoonstelling is in vier gebieden verdeeld: de inerte materie, de levende materie, de intelligente materie en de beschaafde materie.

Hier kunnen bezoekers naar hartenlust experimenteren om zo de wetten van de fysica en de verschijnselen van het dagelijks leven beter te begrijpen: van het licht, geluid, gewicht en snelheid tot de zwaartekracht, de micro-organismen en ecosystemen.

Bij de geologische muur (de Mur Geològic) is het daarnaast mogelijk om verschillende stukken rotsen van over de hele wereld te zien, terwijl bij de Antarctische basis (de Base Antàrtica) een fototentoonstelling te vinden is over de ontdekkingsreizen naar de Zuid Pool.

Maar het allerleukste is zonder twijfel het overstroomde oerwoud, het Bos Inundat, dat het ecosysteem van de Amazone nabootst en waar je doorheen kunt wandelen en allerlei vissen, dieren en planten spotten. Maar pas op, want af en toe valt er een fikse bui!

CosmoCaixa Barcelona - Bosc Inundat
Bosc Inundat

Experimenten

Overal in het museum zijn er dingen om te zien of om ermee te spellen, knopjes om te drukken en activiteiten om te doen: alle zintuigen worden geprikkeld en al spelend leren kinderen van alles. Zelfs de allerkleinsten kunnen hiervan genieten!

Binnenplaats van CosmoCaixa

Op het grote binnenplaats van het museum, genaamd Plaça de la Ciència, opent zich een mooie en zonnige esplanade met verschillende tuinen en een terras waar je een hapje kunt doen.

Op het plein is het tevens mogelijk om een meteorologische station te zien.

CosmoCaixa Museum Barcelona - Plaça de la Ciència
Plaça de la Ciència

Souvenirwinkel en restaurant van CosmoCaixa

Bij het Plaça denla Ciència bevindt zich het bar-restaurant van het museum met de bijhorende terras. Het is een prima plek om er een hapje te doen of en pauze in te lassen. De prijzen zijn dan ook zeer betaalbaar.

Het restaurant is tevens heel kindvriendelijk en beschikt van onder meer kinderstoelen en verschoningsruimte.

De souvenirwinkel van het museum CosmoCaixa behoort tot de boekenwinkelketen van Laie en bevindt zich naast de kassa. Bij de souvenirwinkel kun je allerlei boeken en spelletjes kopen. Super leuk om als souvenir mee te nemen of om cadeau te doen!

Tip!

Vergeet niet om een kijkje te nemen bij de onderzeeër die net buiten het museum ligt, de Submarí de la Ronda, in het volksmond "Tauró" genoemd. Deze werd in 1986 hier geplaatst en is afkomstig van de Spaanse landmacht.

CosmoCaixa Museum Barcelona - Onderzeeër
Onderzeeër bij CosmoCaixa Museum

Evenementen bij CosmoCaixa

Bij het CosmoCaixa museum worden regelmatig nieuwe tijdelijke tentoonstellingen gehouden over talloze relevante onderwerpen. Deze kun je bezoeken met je algemene toegangskaart.

Bij het museum CosmoCaixa worden daarnaast dagelijks lezingen, films, theathervoorstellingen en workshops gegeven over de meest uiteenlopende onderwerpen. Van het heelal tot aan de aarde, de mens of de natuur. Deze activiteiten worden echter alleen op bepaalde tijdstippen aangeboden en daar dien je aparte tickets voor te kopen.

Het is dan ook aan te raden om een kijkje te nemen in de agenda van het museum alvorens je deze gaat bezoeken. Zodoende weet je wat er op die dag gepland is en kun je kaartjes van tevoren reserveren. Bij meeste activiteiten staat tevens een leeftijdsindicatie en de taal, maar let wel op, want de meeste van deze activiteiten worden in het Spaans of Catalaans aangeboden.

Kinderactiviteiten bij het CosmoCaixa

Naast de interessante vaste collectie, worden in het CosmoCaixa museum allerlei workshops en theatervoorstellingen voor kinderen vanaf 3 jaar oud aangeboden.

Het museum biedt tevens ruimte voor kinderen om te onderzoeken en nieuwe dingen leren, bijvoorbeeld in de Planetarium, waar ze een reis door het universum kunnen maken, de Sala Materia, waar ze zich kunnen omdopen tot echte wetenschappers, de Creactivity, waar ze zelf dingen kunnen ontwerpen, of de Toca Toca, waar ze allerlei sensorische activiteiten kunnen doen.

Voor al deze activiteiten geldt een apart ticket. Kijk in de agenda voor de beschikbaarheid en bijpassende leeftijd.

CosmoCaixa Museum Barcelona - Experimenten
Experimenten voor kinderen bij CosmoCaixa

Geschiedenis CosmoCaixa Museum

Het CosmoCaixa Museum werd in 1981 geopend als het Museu de la Ciència de Barcelona op de plek waar vroeger een aziel voor blinden stond (L’Empar de Santa Llúcia). Het gesticht had 75 jaar lang bestaan in een prachtig gebouw dat ontworpen was door de modernistische architect Josep Domènech i Estapà.

Het museum behoorde tot de Fundació La Caixa (een goede doelen organisatie van de Catalaanse bank La Caixa) en was het allereerste interactieve wetenschapsmuseum van heel Spanje.

Na een grondige renovatie en uitbreiding van het museum in 2004, veranderde deze van naam naar CosmoCaixa en werd een van de meest vooraanstaande wetenschapsmusea van heel Europa.

In 2006 won het CosmoCaixa museum de prijs voor beste museum van Europa en is sindsdien een voorbeeld van moderniteit en duurzaamheid.

Tegenwoordig is het CosmoCaixa museum een van de tofste wetenschapsmusea van Spanje en een ware must see voor als je met de kinderen reist.

Tip!

Combineer je bezoek aan het CosmoCaixa met een wandeling door de fraaie Avinguda Tibidabo of en drankje en een hapje bij een van de restaurants aan het Plaça del Doctor Andreu aan de voeten can de Tibidaboberg, dat een prachtig uitzicht bieden over de stad.

Inhoudsopgave