De beste tips van een local!

Patatas bravas

Patatas bravas recept
Inhoudsopgave

Pikante aardappelen

Spaans: Patatas bravas
Catalaans: Patates braves

Een van de meest bekende en onmisbare tapasgerecht in Spanje zijn de patatas bravas. Deze pikante aardappelen worden vaak genoten tijdens het drinken van een biertje in een bar 's middags of 's avonds. In sommige bars en restaurants maken ze een heel spektakel van de patatas bravas, door een eigen sausje of bijzondere presentatie erbij te geven. Onderstaande recept komt naar mijn mening het meest dichtbij naar de patatas bravas van Bar Tomás, voor velen de beste in Barcelona.

Ingrediënten

Voor 4 personen:
- 4-6 aardappelen
- 1 teen knoflook
- 2-3 el mayonaise
- 1 el witte-wijnazijn
- 1 tl cayennepeper
- olijfolie
- pikant paprikapoeder
- zout


Recept: Patatas bravas

1. Snijd de aardappelen in gelijkmatige blokjes (met of zonder schil). Breng een grote pan water met zout aan de kook. Doe er de aardappelen in een kook ze gaar. Laat ze vervolgens uitlekken.

2. Doe wat olijfolie in een pan (ongeveer 1 of 2 cm dik) en frituur de gekookte aardappelpartjes totdat ze mooi goud bruin zijn geworden. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

3. Pel en pers de knoflook uit. Meng 2 eetlepels olijfolie met de knoflook, de azijn, een beetje paprikapoeder en de cayennepeper in een kom.

4. Doe de aardappeltjes in een schaal en strooi wat zout erop. Serveer als hapje in kleine schaaltjes. Giet de mayonaise en de saus over de aardappelen voor het opdienen.

Tip!

Hier vind je meer recepten uit de Spaanse keuken. Probeer bijvoorbeeld mijn ensaladilla rusa (Russische salade op z'n Spaans) of de calamares a la romana (gefrituurde inktvisringen). Que aprofiti! (Eet smakelijk!).

Boeken over de Spaanse keuken

Leer alles over de Spaanse keuken met een van de onderstaande kookboeken.

Inhoudsopgave