🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Verhalen Reageer
Home » Blog » De onverbiddelijke Baluard del Migdia

De onverbiddelijke Baluard del Migdia

Baluard del Migdia Barcelona
Een middeleeuwse bastion ontdekt in Barcelona: Baluard del Migdia

Heb je Victus van Albert Sánchez Piñol gelezen, dan heb je uitgebreid gelezen over de manier hoe Barcelona zich verdedigde tijdens de Spaanse Successieoorlog. De verdedigingstorens en stadsmuren waren hierbij van levensbelang. Op enkele overblijfselen na, zijn de meeste militaire bouwwerken ter defensie van de stad inmiddels verloren. Toch verrast Barcelona’s ondergrond de inwoners steeds met nieuwe vondsten, zoals de opgravingen van een oude bastion en een stadsmuur uit de 16e eeuw die gevonden werden vlakbij het Estació de França.

Een unieke vonnis

De Baluard del Migdia is een van de elf bastions die de buitenkant van de stadsmuur van Barcelona ooit verdedigden. De bastion ligt tussen het França station en de metrostation Barceloneta (L4), verscholen achter het moderne flatgebouw bij de uitgang van het metrostation. Het was juist naar aanleiding van de bouw van een ondergrondse parkeergarage voor dit gebouw in 2006 dat de resten van dit middeleeuwse bastion naar voren kwamen. Het heeft echter tien jaar geduurd tot dat we deze opgravingen konden bewonderen, maar nu zijn ze eindelijk voor het publiek blootgelegd en kun je ze gratis vanaf een platform bezichtigen.

Vanaf de straat zijn de archeologische overblijfselen van de bastion mooi te zien. Belangrijke elementen van deze opgravingen zijn de vesting aan de buitenkant van de stadsmuur (gebouwd in de 16e eeuw), een contrescarp tegenover de gracht (gebouwd in de 18e eeuw), een deel van de waterleiding van de Rec Comtal uit de 18e eeuw en een golfbreker uit de 15e eeuw.

Maar als je dacht dat dit de enige overblijfselen waren die hier gevonden werden, dan heb je het mis, want na al deze ontdekkingen, verscheen uit de grond ook nog eens het houten skelet van een gezonken schip uit de 13e eeuw. Bijzonder aan deze vondst is dat het een schip uit een Atlantische stad zou betreffen, wat aantoont dat Barcelona toen in de tijd al een belangrijke havenstad was met handelsrelaties niet alleen in de Middellandse Zee maar ook in de Atlantische. Dit is tevens het alleroudste gezonken schip die gevonden is aan de Barcelonese kust.

Opgravingen Baluard del Migdia Barcelona
Opgravingen bij de Baluard del Migdia

Een middeleeuwse bastion met een prominente rol

In de middeleeuwen zag Barcelona er behoorlijk anders uit. Niet alleen was het omringd door een stadsmuur, grachten, verdedigingstorens en bastions, maar had de stad nauwelijks een strand. De plek waar we ons nu bevinden zat dus pal aan zee en had een belangrijke verdedigingsfunctie.

Vanwege zijn strategische ligging werd het Baluard del Migdia één van de meest belangrijkste plekken tijdens de laatste aanval die de stad overleefde tijdens de Spaanse Successieoorlog op 11 september 1714. Hier vonden bloedige gevechten plaats tussen de verdedigers van Barcelona en de troepen van Filips van Anjou. En hoewel de slag om Barcelona met de overgave van de stad aan de Spaans-Franse troepen eindige, is het mooi om te weten dat ondanks het hevige gevecht, de bastion van Baluard del Migdia onverbiddelijke bleef voor de tegenstanders!

Middeleeuwse bastion Baluard del Migdia Barcelona
Middeleeuwse bastion Baluard del Migdia
 • Praktische informatie:
  Wat: de opgravingen van Baluard del Migdia bezoeken
  Waar: het pleintje tussen Carrer del Doctor Aiguader, Carrer de la Marquesa en Plaça de Pau Vila
  Metro: Barceloneta (L4)
  Prijs: gratis
  Tip: hou je van dit soort militaire constructies, mis dan niet de resten van Baluard de Santa Madrona, naast Drassanes, en de opgravingen bij Mercat de Sant Antoni.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie