🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Wonen Reageer
Home » Blog » Nederlander in Spanje: Marije

Nederlander in Spanje: Marije

Vandaag maken we kennis met Marije Nieuwenhuis, een Nederlander dat het noordelijke Veendam heeft ingeruild voor de warmte van Torremolinos, en zoals zij zegt “nee, Torremolinos is helemaal niet overvol met toeristen. Het is een levendige forensenstad en je kunt er uitgebreid sporten”. Zij vertelt ons verder over haar leven in Spanje en haar favoriete Spaanse steden.

Hoe bevalt het leven in Spanje?

“Het leven bevalt uitstekend in Spanje. En dit ondanks het feit dat ik nog nooit ergens zo hard heb gewerkt als hier. De dagen zijn lang: zo tegen 21.00 ben ik pas klaar met de dagelijkse dingen, daarna eet je wat en blijft er weinig avond over. Dat men het rustig aan zou doen is een grote fabel, wel kom ik me voorstelllen dat het zó lijkt alsof men minder opgejaagd is, maar dat heeft er mee te maken dat het in het karakter zit van de mensen hier zich minder druk te maken over kleine dagelijkse dingen. Ook richt men zich veel op familie, vrienden en partner. Ook zijn er prettige verschillen in de werkomgeving: men is flexibeler en meer gericht op teamwork, het samen oplossen, zeker als het om onverwachte situaties gaat.”

Je 5 favoriete plekken in Spanje?

1. Málaga: “Ik woon er vlak bij en heb het in de korte tijd dat ik hier woon zien transformeren van kleine stad met verouderde logistiek en relatief weinig cultureel aanbod naar een museum-, muziek- en winkelstad, met een omvangrijk voetgangersgebied in de binnenstad. Het gevolg is een prettige ontspannen sfeer, zonder verkeerslawaai en uitlaatgassen en het ene na het andere plein gevuld met terrassen. Lekker slenteren, kijken, kopen, zitten, eten, drinken. Gewoon erg leuk. Ik heb een recensie geschreven over één van de musea van Málaga, het Oldtimermuseum.”

2. Valencia: “Waanzinnig mooie stad waar traditioneel samengaat met zeer moderne architectuur. De stad der kunsten en wetenschappen is van het laatste het bekende voorbeeld. Aan de horizon associeer ik de verzameling witte gebouwen met een enorme zeedraak die al golvend boven de waterspiegel naar boven zwemt. De binnenstad is compact en overzichtelijk en de mensen zijn bijzonder beleefd en gaan goed gekleed!”

3. Granada: “Vleesgeworden sprookjes van 1001-nacht. Een groot centrum waar de historie uit haar voegen druipt. Ieder plein is weer een nieuw schilderij. Bij je drankje krijg je er altijd een gratis tapa erbij naar goede provinciaalse gewoonte. Het Alhambra torent majestueus uit over de stad… ook kun je daar concerten bijwonen in de patio’s van de paleizen. Granada is het mooiste stadsschoon van Europa, vind ik.”

4. Madrid: “Een geweldig pralerige miljoenenstad. Het ene na het andere trotse paleis, vorstelijk aangelegde parken en ’s werelds mooiste kunstmusea laten sporen na van een illuster en rijk verleden. Spanje was ooit een grote wereldmacht die grote sommen geld uitgaf aan de ontsluiting van de wereld. In Madrid komt dát verleden snel tot leven.”

5. Barcelona: “Dynamisch, inventief, modern, gedurfd. Mode, gastronomie, lifestyle. Daar waar de hoofdstad het verleden omhelst, lijkt de hoofdstad van Catalonië zich te richten op al het goede van de toekomst. Een ideale plek voor kunstenaars en artiesten en het is niet verwonderlijk dat Barcelona het epicentrum is van de jazzmuziek in Spanje. Verder is het een stad die veel aandacht schenkt aan het properheid. Eindeloze diversiteit aan restaurantjes en originele koffietentjes. De charme van een New Yorkse SOHO gecombineerd met Mediterraanse flair.”

En wat doe je als je Nederland mist?

“Als ik Nederland mis spring ik op de fiets, nodig vrienden uit om boerenkool te komen eten (het gesprek over Nederland volgt daarop onherroepelijk) of boek een ticket naar Nederland. Zo ver is het namelijk niet en ik ga daarom 3 tot 4 keer per jaar weer terug. Ik mis het ook niet echt, hoewel het leefklimaat in Nederland uistekend is en alles goed is geregeld. Het valt me nu ik er al weer een tijd niet woon op dat de mensen niet overvloedig tevreden zijn met Nederland. Dat is jammer want het is echt een comfortabel land. Maar: Spanje biedt weer wat anders en beide landen bieden elk een prima en andere kwaliteit wonen en leven.”

  • Persoonlijke informatie:
    Naam: Marije Nieuwenhuis
    Geboren: geboren in het hoge noorden van Groningen in de plaats Veendam, dochter van een Groningse en mijn vader komt oorspronkelijk uit Arnhem
    Beroep: werkzaam als internetschrijfster bij onder andere www.vakantiehuizenspanje.nl, een platform waar huiseigenaren hun vakantiehuis- of appartement in Spanje kunnen adverteren
    Waar je woont in Spanje: Torremolinos

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie