🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Wonen Reageer
Home » Blog » Ontruiming Plaça Catalunya wekt veel ergenis

Ontruiming Plaça Catalunya wekt veel ergenis

Betogers in Barcelona werden gisteren door de politie hardhandig van het Plaça Catalunya verwijderd. Bij de ontruiming zijn ruim 121 mensen gewond geraakt.

De actie was bedoeld om het kamp te ontmantelen en het plein schoon te vegen van alle potentieel gevaarlijke voorwerpen met het oog op de mogelijke feest vandaag na de Champions League-finale. De deelnemers aan het protest, zei de directeur-generaal van de Catalaanse politie, konden hun concentratie blijven doen aan het einde van het reinigingsproces.

De kampeerders op Plaça Catalunya hebben gezeten op verschillende punten binnen het plein, als protest voor de politie actie en schoonmaakdiensten. Na een rustige start, sommige groepen hebben het klimaat gespannen met verbale confrontaties en leuzen tegen de politie. Ze hebben ook opgehemeld de andere demonstranten te weerstaan tot aan het einde. Zo is de barst los gegaan in Plaça Catalunya, met als resultat 121 gewonden, waarvan 37 zijn politie agenten van de Mossos d’Esquadra.

De agenten hebben hun doel bereikt om alle objecten en markiezen te verwijderen uit het kamp. Autonome en gemeentelijke politie escorteerde de teams dat moesten de kamp schoon te maken. De spannende momenten hebben vergemakkelijkt de demonstranten terug naar het plein te nemen en dwong de politie zich terug te trekken.

De loop van de protesten op Plaça Catalunya en de oproepen via Twitter, Facebook en mobiel in reactie op de gebeurtenissen, heeft veel mensen geleid tot het plein Plaça Catalunya dat vrijdag avond tot de nok was verpakt (ongeveer 12.000 mensen volgens sommige bronnen). Mensen waren vooral bos tegen de actie van de Mossos d’Esquadra, dat hebben het plein hardhandig ontruimt, soms zelfs met wapenstoken en met rubberen kogels op de betogers. Voor velen druist deze houding tegen het democratische systeem. De oppositie vraag nu om een verklaring voor de “wanverhouding” van de politie-actie van de Mossos d’Esquadra.

De kampeerders hebben gevierd als een overwinning het eind van de politie-actie en hebben opnieuw het kamp gebouwd. De vreedzame houding van de overgrote meerderheid heeft eigenlijk meer schade kunnen voorkomen.

Bekijk hieronder een video met beelden van hoe de agenten slaan met wapenstokken op de betogers:

Video bron: pezseescribeconp via YouTube

Video bron: AJ M via YouTube

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie