🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Architectuur 2 reacties
Home » Blog » Op bezoek bij Hospital de Sant Pau

Op bezoek bij Hospital de Sant Pau

Hospital de Sant Pau in Barcelona bezoeken
Het mooiste ziekenhuis dat je ooit zal zien

Afgelopen zomer bracht ik een bezoek aan het monumentale gedeelte van het voormalige ziekenhuis Hospital de Sant Pau, dat een geweldig voorbeeld is van het Catalaanse Modernisme. Hiermee voltooide ik een lang gekoesterde wens, want telkens als ik het ziekenhuis wilde bezoeken was ik te laat of was deze gesloten wegens werkzaamheden. Maar nu was het zo ver! Benieuwd naar mijn ervaring bij het Hospital de Sant Pau, lees dan verder.

Hospital de Sant Pau bezoeken

We kwamen naar het Hospital de Sant Pau op een warme zomerse middag met de metro, via Guinardó | Hospital de Sant Pau (L4). Het resultaat was dat we bij de noordelijke kant van het ziekenhuis uitkwamen en dat we een flink stuk in de hitte moesten lopen rondom het complex tot aan de hoofdingang. Mijn tip aan jullie is om de metro Sant Pau | Dos de Maig (L5) te gebruiken, dat juist dichterbij het hoofdingang van het monumentale gedeelte ligt en veel lopen kan schelen. Een andere optie is om vanaf de Sagrada Família deze kant op te lopen via de Avinguda Gaudí, een van mijn favoriete promenades van de stad.

Hospital de Sant Pau Barcelona - hoofdingang
De imposante hoofdingang van het voormalige ziekenhuis
Hospital de Sant Pau Barcelona - hoofdingang details
Let op de prachtige details van de façade

Verder was het bij de ingang en tijdens onze hele bezoek extreem rustig. Mijn gok is dat nog niet veel toeristen over dit prachtige complex weten of dat het nog in vele gidsen als ‘gesloten wegens werkzaamheden’ vermeld staat. Het was dan ook super warm ’s middags, dus het kan ook zijn dat het op gunstiger tijdstippen, zoals in de avond of in het weekend, drukker wordt. Hoe dan ook, het was een vreemd gezicht om door zo’n imposant complex dat vroeger als ziekenhuis diende te mogen lopen en dat je bijna geen ander mens tegenkwam.

We kochten de kaarten bij de ingang, waar we vriendelijk geholpen werden. We maakten overigens gebruik van de kortingsactie die de gemeente ieder zomer geeft om het toerisme onder de inwoners zelf te promoten. Je kunt er ook voor kiezen om aan een rondleiding mee te doen, maar we gingen zelf op pad zonder gids. Om naar binnen te gaan worden je spullen gecontroleerd en dien je een sticker op je shirt te plakken.

Tour langs het Hospital de Sant Pau

De eerste ruimte waar je komt werkt als presentatieruimte van het ziekenhuis en de instelling. Er wordt een video getoond over de geschiedenis van het ziekenhuis in meerdere talen, dat zeer aan te raden is om te zien, want er zijn verder weinig informatievoorzieningen tijdens de rest van je bezoek. Hier wordt er vertelt over de bouw van het ziekenhuis, dat tussen 1905 en 1930 plaats vond, de herkomst en hoe het een van de meest vooraanstaande ziekenhuizen van zijn tijd werd.

Ook zie je op een grote tafel een maquette van het ontwerp van Lluís Domènech i Montaner. Let hier goed op: uitgaande van de ideeën van de zogenaamde ‘hygiënisten’, ontwierp Domènech i Montaner een ziekenhuis georganiseerd in verschillende geïsoleerde paviljoens, omgeven door tuinen en met elkaar verbonden door een netwerk van ondergrondse tunnels. Hoewel er 48 gebouwen gepland waren, werden er uiteindelijk slechts 27 gebouwd. Elk gebouw was bestemd voor een andere specialiteit. De doordachte ligging, verlichting, ventilatie en inrichting van de kamers maakten van het Hospital de Sant Pau een unieke plaats in de wereld, een nieuw ziekenhuis model dat het belang van de open ruimtes en zonlicht introduceerde in de behandeling van patiënten.

Hospital de Sant Pau Barcelona - ziekenhuis maquette
Ziekenhuis maquette

Zoals bij iedere architect van de Modernisme, bouwde Domènech i Montaner een ziekenhuis dat naast zijn hygiëne en functionele kant, er ook erg mooi eruitzag en duidelijk geïnspireerd was door de natuur en de Catalaanse geschiedenis.

De volgende plek die je bezoekt zijn de ondergrondse tunnels, die nu volledig leeg zijn. Maar om de sfeer van vroeger er beetje in terug te brengen, zie je op de witte wanden projecties van dokters en patiënten alsof ze daar nu rondlopen (niet schrikken dus!).

Hospital de Sant Pau Barcelona - ondergrondse tunnels
De ondergrondse tunnels

Vervolgens neem je de trap om bij het grote plein in de buitenlucht te komen. Hier begin je je parcours langs alle paviljoenen. Leuk om te weten is dat er een strikte scheiding tussen vrouwelijke en mannelijke patiënten was, en dus zaten mannen in de paviljoenen aan de rechterkant en de dames aan de linkerkant.

Hospital de Sant Pau Barcelona bezoeken
Eerste blik in de tuin van het voormalige ziekenhuis
Hospital de Sant Pau Barcelona bezoeken
De paviljoens voor de patiënten zijn adembenemend mooi
Hospital de Sant Pau Barcelona bezoeken
Prachtige details overal!

Tot mijn spijt ontdekte ik snel dat niet alle paviljoenen open zijn voor publiek. Enkele worden als kantoor gebruikt, andere lijken nog steeds in reconstructie te zijn, maar een paar zijn gelukkig wel open. Jammer genoeg was er geen paviljoen dat echt nagebouwd was als zoals het in 1930 was. Dat had ik persoonlijk bijzonder interessant gevonden. De geopende paviljoenen waren leeg, toonden een paar foto’s van vroeger of hadden tijdelijke foto- en kunsttentoonstellingen. Niet echt wat ik had verwacht, maar in ieder geval beter dan niks.

Daarentegen was het lopen door de tuin, omgeven door al de prachtige paviljoenen, wel een bijzondere ervaring. Als je goed kijkt dan zie je het prachtige werk van getalenteerde kunstenaars en ambachtslieden in keramiek, ijzer en glas. Een onvoorstelbaar schouwspel van kleuren, materialen en vormen. En dat voor een ziekenhuis!

Hospital de Sant Pau Barcelona bezoeken - voormalige ziekenhuis
Binnen de paviljoens waar vroeger de bedden stonden
Hospital de Sant Pau Barcelona bezoeken
Even rustig van dit uitzicht genieten
Hospital de Sant Pau Barcelona bezoeken
Mooi uitkijkpunt over het centrale plein

Als laatste bezochten we het hoofdgebouw, waar de administratie van het ziekenhuis stond. Hier ging mijn mond pas echt open van verbazing! Wat een ruimte! En wat een explosie van kleuren, vormen en mooie details. Van de golvende plafonds, tot de mozaïeken en de glas-in-lood ramen, alles was werkelijk mooi.

Hospital de Sant Pau Barcelona bezoeken
Het roze plafond bij binnenkomst valt gelijk op. Let op de referenties aan de Catalaanse identiteit

In dit paviljoen mag je ook de eerste verdieping bezoeken, iets wat ik zeer aan kan raden. Zo kun je de imposante trap met zijn fraaie plafond het beste bewonderen, en daarnaast zijn er paar zalen die een super mooi uitzicht bieden over het complex en de Avinguda de Gaudí, met de Sagrada Família als achtergrond. Adembenemend!

Hospital de Sant Pau Barcelona bezoeken
Onvoorstelbaar hoe mooi het hoofdgebouw is!
Hospital de Sant Pau Barcelona bezoeken
Mooi uitzicht op de Sagrada Família!
Hospital de Sant Pau Barcelona bezoeken
Dit was de mooiste zaal
Hospital de Sant Pau Barcelona bezoeken
Geweldige bloemen details

Op de begane grond raad ik je aan om als afsluiter even een kijkje te nemen bij de galerij dat rechts van het hoofdgebouw ligt. Binnen wacht je een van de mooiste gangen die je ooit zal zien!

Hospital de Sant Pau Barcelona bezoeken
De mooiste galerij, prachtig versierd!

Nadat je alles bezocht hebt wat bezocht kon worden, ga je naar de uitgang, dat links van het hoofdgebouw te vinden is. Hier kom je nog langs de souvenirshop, en eenmaal buiten sta je weer bij de hoofdingang, met zijn prachtige façade onder de palmbomen. Aan de andere kant is er nog een bar-restaurant in Modernista stijl, de 1902 Cafè Modernista. Hier kun je nog een drankje op het terras bestellen als afsluiter van je bezoek.

Ik zelf was heel tevreden dat ik het Hospital de Sant Pau in alle rust had kunnen bezoeken en alle details van zo dichtbij had mogen genieten. We waren hier zeker twee uur mee bezig, al kun je sneller doorheen lopen als je dat liever wilt. Het is wel aan te raden dat je van tevoren een beetje inleest in wat er te zien en te doen is bij dit museum, want de informatie die ze verstrekken tijdens het bezoek is aan de matige kant en zonder gids zou je dus de helft van de details missen. Een andere optie is uiteraard om mee te doen aan een rondleiding.

[su_box title=”Tip: koop nu je tickets voor Hospital de Sant Pau” style=”soft” box_color=”#eb5d3a” radius=”1″]

Wil je ook genieten van een bezoek aan het Hospital de Sant Pau in Barcelona? Bestel hier je tickets voor Hospital de Sant Pau, een van de grootste juwelen van het Catalaanse Modernisme, en skip-the-line! Online tickets voor €13,- (€9,10 voor bezoekers van 12 tot 29 jaar oud en ouder dan 65 jaar oud). Kinderen onder 12 jaar oud mogen gratis mee.

[button size=”medium” url=”https://www.barcelonametmarta.nl/bezienswaardigheden-barcelona/gebouwen/hospital-de-sant-pau” text=”Meer info & tickets >” color=”orange” ]
[/su_box]

 • Praktische informatie:
  Wat: Hospital de Sant Pau bezoeken
  Waar: Carrer de Sant Antoni Maria Claret, 167
  Metro: Sant Pau | Dos de Maig (L5) en Guinardó | Hospital de Sant Pau (L4)
  Wanneer: open dagelijks tussen november en maart van 10:00 tot 16:30 (op zondag van 10:00 tot 14:30) en tussen april en oktober van 10:00 tot 18:30 (op zondag van 10:00 tot 14:30)
  Prijs: normaal €13 (€9,10 voor bezoekers van 12 tot 29 jaar oud en ouder dan 65 jaar oud). Kinderen onder 12 jaar oud gratis.
  Tip: na afloop van je bezoek kun je een hapje doen in het bar-restaurant 1902 Cafè Modernista, dat links van de hoofdingang ligt

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

2 gedachten over “Op bezoek bij Hospital de Sant Pau”

 1. Bedankt voor de tip, het is een bezoekje zeker waard. Helaas zijn de prijzen omhoog gegaan naar €13,-. Maar je kunt momenteel (maart/april 2017) 20% korting krijgen met de kortingboekje van Aerobus.

  Beantwoorden
 2. Hallo,
  Ook wij waren in 2014 in het Hospital de Saint Pau en stonden versteld van de vele mooie gebouwen, de prachtige restauraties en de geweldige heerlijke stilte die er was. Wij hadden geen last van de hitte (januari ) en liepen er bijna alleen. Wij waren voor de 2e keer 5 dgn. in Barcelona. Jammer dat veel mensen die Barcelona bezoeken niet eens van het bestaan weten van dit complex en alleen blijven hangen bij de Ramblas. Wat een fantastische stad is het toch. Bedankt voor de foto’s. Het roept weer veel herinneringen op. Ook mijn complimenten voor de mooie, leuke site. Veel succes verder.

  Beantwoorden

Plaats een reactie