🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Reizen Reageer
Home » Blog » 10 + 1 Barcelona tips voor 2023

10 + 1 Barcelona tips voor 2023

Zoals elk jaar, vind ik het leuk om te gaan kijken naar wat er voor nieuws in Barcelona in het afgelopen jaar bij is gekomen en wat voor leuks ons te wachten staat in het komende jaar. Met het nieuwe jaar in zicht, leek het me een goed moment om de leukste tips en de nieuwste aanwinsten van Barcelona op een rijtje te zetten, mocht je van plan zijn om Barcelona in 2023 te bezoeken. Benieuwd naar mijn bucketlist voor 2023 en de reden waarom je dit jaar naar Barcelona moet? Lees dan verder!

1. De Finca Güell eindelijk bezoeken

Tot nu toe kon je de Finca Güell alleen van buiten bezichtigen. Iets wat geen straf was, aangezien Gaudí hier een prachtig hekwerk liet bouwen met een indrukwekkende draak. Maar een kijkje binnen de oude stalkamers van de Finca Güell, ook door Gaudí ontworpen, kon helaas niet.

Tot nu! Want in juni 2022 gingen de stallen van het landgoed van de familie Güell na drie jaar werkzaamheden weer open voor het publiek. Voor € 6,- kun je meedoen aan een rondleiding en deze vanbinnen bezichtigen.

De portierswoning blijft helaas voorlopig nog gesloten voor het publiek in verband met werkzaamheden.

2. Nieuw uitkijkpunt Unlimited Barcelona

Bovenop de Torre Urquinaona, een hoog gebouw gelegen naast het Plaça Urquinaona, is op de bovenste verdieping een gloednieuwe uitkijkpunt geopend die je een geheel nieuwe blik over de stad biedt, genaamd Unlimited Barcelona.

Dankzij de 22 ramen op 70 meter hoogte biedt dit nieuwe uitzichtpunt een fantastisch 360° panoramisch uitzicht over de stad die je zeker niet wilt missen.

3. Nieuwe torens bij de Sagrada Família

We zijn een stapje dichterbij de voltooiing van de Sagrada Família! De twee nieuwe torens van de Sagrada Família, die van de evangelisten Lucas en Marcus, schitteren sinds kort naast de Mariatoren.

De 135 meter hoge torens staan voor de evangelisten Lucas en Marcus. De os symboliseert Lucas, en de leeuw is voor Marcus. Ze staan voor nederigheid en dapperheid.

Goed om te weten: de nieuwe torens worden tot en met 8 januari 2023 elke middag tussen 18:00 en 20:00 uur verlicht.

👉 Bestel hier alvast je tickets voor de Sagrada Família voor 2023!

4. Historische gebouwen Llotja de la Mar en Palau Martorell bezoeken

Een mooi herinnering aan de tijden waarin Barcelona de handel in Middellandse Zee domineerde, is het majestueuze Llotja de la Mar of Casa de la Lonja. Het gebouw, dat in de 14e eeuw gebouwd werd om onderdak te bieden aan allerlei organisaties die zich bezighielden met de handel over zee, was voor lange tijd gesloten maar is sinds 2022 open voor het publiek en biedt rondleidingen aan.

Een ander mooi gebouw die sinds kort open is voor het publiek is het Palau Martorell, een neoklassieke paleis uit 1896, waar tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd worden.

5. Telefooncel omgetoverd tot minibieb

Juist omdat het concept van de minibieb nog niet zo bekend is in Barcelona, is het des te leuker om te zien wat ze met de allerlaatste werkende telefooncel van Barcelona hebben gedaan: deze om te toveren in een minibieb!

Wil je ook deze telefooncel slash minibieb zien, ga dan naar het plein Plaça Meguidó in de wijk van Sant Genís dels Agudells.

6. De grootste muurschildering aanschouwen

Barcelona heeft sinds kort de eer om de allergrootste muurschildering van Spanje te hebben! Het is het werk van de kunstenaars Roc Blackblock en Miquel Wert die een tijdelijke lijn van 3.000 m² opgesteld hebben met de meest opvallende hoofdstukken van de spoorweggeschiedenis van Barcelona.

Deze muurschildering bevind zich in het gloednieuwe treinstation van Sant Andreu, dat Barcelona met Granollers en Girona verbindt.

7. De tegelmuseum van Barcelona bezoeken

Barcelona krijgt zeer binnenkort een heus tegelmuseum in de wijk Poble-Sec. De Modernistische hydraulische tegels, die vele huizen in Barcelona versieren, zijn een waar icoon voor de stad en de initiatiefnemers, Joel Cánovas en Enric Rebordosa, vonden het tijd dat deze bewaard en tentoongesteld werden.

Dat zal straks mogelijk zijn in de nieuwe tegelmuseum, waar ook een atelier en een winkel zal zijn waar je authentieke tegels uit Barcelona kunt kopen.

8. Het nieuwe park bij Colònia Castells

In de oude textielkolonie Colònia Castells zijn ze afgelopen jaar begonnen met het slopen en het bouwen van een gloednieuwe stadspark.

Van de hele kolonie, waarover ik al eerder berichtte, zullen slechts elf huizen blijven bestaan als eerbetoon aan het verleden van deze plek, die vele fabrieksarbeiders onderdak bood.

Verwachte datum: eerste trimester van 2023.

👉 Lees hier meer over de oude textielkolonie Colònia Castells.

9. Nieuwe superilla’s in de Eixample bewonderen

De expansie van de “superilles”, een project waarmee de gemeente van Barcelona auto’s weert van de straten en groen voor in de plaats doet, is nog steeds volop gaande.

De komend jaar zullen onder meer maar liefst 4 nieuwe superilles in de Eixample erbij komen: bij Carrer del Consell de Cent met Carrer de Rocafort, Carrer del Comte Borrell, Carrer d’Enric Granados en Carrer Girona.

👉 Ontdek hier het district van de Eixample in Barcelona.

10. Razendsnel naar Barcelona met de nachttrein

Vanaf einde 2023 zal het dan eindelijk mogelijk zijn om naar Barcelona met de nachttrein te reizen!

Reizen naar Barcelona met de trein was natuurlijk nu al mogelijk, al moest je hiervoor allerlei treinen nemen en overstappingen maken, waardoor de reis onnodig langer duurde.

Maar vanaf 2023 is het dan mogelijk om met de nachttrein in een ruk van Amsterdam naar Barcelona te reizen! De nachttrein maakt een paar tussenstops (in Antwerpen en Brussel) en als het ochtend is, kom je lekker aan in Barcelona! Hoe leuk is dat?

Verwachte datum: vanaf 10 december 2023. De trein zou drie keer per week uitrijden.

Extra tip: Picasso en Lluís Domènech i Montaner-jaar

In 2023 is het zowel het Picasso-jaar als de Lluís Domènech i Montaner-jaar. Verwacht dus volop activiteiten en tentoonstellingen rondom deze twee grote namen de komende maanden.

Handig om te weten

Tot slot een paar dingen die misschien handig zijn om te weten:

  • De gemeente van Barcelona is begonnen met de herstel werkzaamheden bij twee iconische gebouwen; ten eerste die van de Hivernacle in het Parc de la Ciutadella, en de tweede bij het Palau Alfarràs, gelegen in het Parc del Laberint d’Horta.
  • In het seizoen 2023-2024 speelt FC Barcelona niet in Camp Nou, maar in het Olympisch Stadion op de Montjuïc vanwege renovatiewerkzaamheden. Ook het FC Barcelona museum zal tijdelijk verhuizen, maar dan naar het Palau de Gel (IJspaleis), op korte afstand van de huidige Camp Nou.

Dus ben je van plan om in 2023 er op uit te gaan in Barcelona, noteer dan deze nieuwe attracties op je to-do lijst en vergeet niet om een van mijn reisgidsen te downloaden om je reis nóg leuker te maken! 👋 Bekijk hier al mijn reisgidsen en download direct .

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie