🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Sport Reageer
Home » Blog » Camp Nou verbouwing

Camp Nou verbouwing

Het Spotify Camp Nou, geopend in 1957, is het thuisstadion van FC Barcelona, gebouwd als vervanging van het oude Les Corts complex. Ontworpen door Francesc Mitjans Miró en Josep Soteras Mauri, kostte de bouw 288 miljoen Spaanse peseta’s. Met een capaciteit van 99.354 is het het grootste stadion in Europa, hoewel de capaciteit door de jaren heen is aangepast.

In 1999 kreeg het de UEFA Vijfsterrenstatus, wat in 2010 veranderde naar Categorie 4. Het Camp Nou was aan verbouwing toe en voldeed niet meer aan de huidige én toekomstige standaarden. Na jaren van plannen maken is de verbouwing van stadion Camp Nou inmiddels in volle gang. Ben je benieuwd hoe de renovatie van Camp Nou zal verlopen en hoe het uiteindelijke vernieuwde Camp Nou eruit komt te zien? In deze post vertel ik je alles over de verbouwing van Camp Nou.

Hoe gaat het vernieuwde Camp Nou eruit zien?

De algehele transformatie van het Spotify Camp Nou zal het veranderen in het grootste stadion van Europa, met een capaciteit om 104.000 toeschouwers. In plaats van een volledig nieuw stadion te bouwen wordt de structuur van twee oorspronkelijke tribunes behouden als basis voor de verbouwing. Uiteindelijk zal het stadion drie ringen bevatten met hiertussen een dubbele hospitality-ruimte. Ook zal de gehele tribune overdekt worden met een overkapping.

Foto’s van het nieuwe Camp Nou

Bron foto’s: FC Barcelona.

De Camp Nou verbouwing plannen

Uiteindelijk zal niet alleen het stadion Camp Nou verbouwd worden, maar het hele Barça complex zal worden aangepakt. Dit complex omvat naast het stadion Camp Nou ook nieuw te bouwen kantoren én hotels, het Palau Blaugrana, de schaatsbaan en een busstation.

Aanpassingen Stadion Camp Nou

De belangrijkste wijzigingen na de verbouwing van het stadion Camp Nou zullen zijn:

  • Moderniseren van de tribunes en ingang voor de eerste ring
  • Betere voorzieningen voor mindervaliden
  • Uitbreiding van de capaciteit tot 104.000 toeschouwers
  • Overdekking van alle tribunes
  • 2 nieuwe verdiepingen met VIP ruimtes bovenop de 2e ring
  • Verbetering van energie én klimaataspecten van het stadion
  • De nieuwste technologie in het stadion (o.a. een 5G netwerk)
  • Betere bereikbaarheid voor fietsers én voorzieningen elektrische voertuigen
Het hele Espai Barça complex na de verbouwing

Het nieuwe Palau Blaugrana

Naast het Camp Nou bevat het complex nog een stadion, namelijk het Palau Blaugrana. Na de verbouwing staat hier een stadion met een capaciteit van maximaal 15.000 bezoekers. Het is een multifunctioneel stadion dat de thuishaven is voor de andere sporten van FC Barcelona, bijvoorbeeld voor het basketbal team. Maar ook is het te gebruiken voor evenementen en concerten.

Planning van de verbouwing Camp Nou

De verbouwing van Camp Nou zal opgedeeld worden in vier fases. In de zomer van 2023 is men begonnen met de eerste fase: de ontmanteling van het stadion. De bovenste ring van Camp Nou is verwijderd, net als het veld en de iconische stoelen zijn van de tribunes verdwenen.

Hierna zal begonnen worden met fase twee van het project: de opbouw van de eerste twee ringen en de aanleg van de installaties in het stadion. Het plan is om dit in november 2024 af te ronden, waarna er weer gespeeld kan worden in Camp Nou. Na deze fase is het stadion bruikbaar voor 65.000 toeschouwers en zal museum ook weer open zijn.

Fase drie zal uiteindelijk bestaan uit de bouw van de derde ring, de skyboxen, de overkapping én de buitenbouw van Camp Nou. Volgens planning is dit afgerond in augustus 2025, waarna de derde ring en de VIP ruimtes op 90% van de capaciteit open zijn. En ook is dan de nieuwe FC Barcelona shop geopend.

In augustus 2026 zal de vierde en laatste fase van de verbouwing van stadion Camp Nou afgerond zijn. Uiteindelijk heeft het stadion dan zijn volledige capaciteit van 104.000 toeschouwers. In totaal zal de verbouwing van Camp Nou zo’n 1.000 dagen gaan duren. Althans, dat is de planning.

Synchroon aan de verbouwing van stadion Camp Nou zal ook gewerkt worden aan de verbouwing en bouw van Palau Blaugrana, de gebouwen op de campus en de afwerking van de straten en omgeving van Camp Nou. De uiteindelijke einddatum van het gehele project ligt in het eerste kwartaal 2028.

Tijdelijk onderkomen

Aangezien Barça een jaar niet in het eigen Camp Nou kan spelen, is het team tijdelijk verhuisd naar het Olympisch Stadion van Barcelona. Nadat dit eerder onderdak bood aan de Olympische Spelen en RCD Espanyol, is dit nu dus tijdelijk de thuishaven van de club. Wil je een wedstrijd van FC Barcelona bijwonen, dan zul je dus nu eventjes de Montjuïc op moeten voor een bezoekje.

Foto’s verbouwing

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie