🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Shoppen Reageer
Home » Blog » 25 super leuke markten in Barcelona

25 super leuke markten in Barcelona

Van de kleurrijke kraampjes op de Boqueria-markt tot aan de leukste rommelmarkten en hippe vintagemarkten. Of het nu gaat om overheerlijke etenswaren, leuke kleding of interessante kunststukken: een bezoek aan de markt in Barcelona mag je absoluut niet missen! Zo kom je gauw in contact met de locals, ondersteun je de lokale economie, en beleef je de stad Barcelona vanuit een heel ander perspectief.

Voedselmarkten in Barcelona

Voor vers fruit, groenten, vlees, vis, kazen, vleeswaren, nootjes en specerijen, ben je bij de lokale mercat (markt) aan het goede adres. De voedselmarkten in Barcelona openen dagelijks en zijn onder grote markthallen gebracht, waardoor het altijd droog blijft en in de zomer lekker koel is.

Vooral als je van eten en de Spaanse keuken houdt, is een bezoek aan één van de maar liefst 39 voedselmarkten in Barcelona bijna een must. Het leuke hieraan is dat je kunt zien hoe de locals hun dagelijkse boodschappen doen en dat je de kans krijgt om kennis te maken met de lokale keuken. Bovendien beschikken de meeste markten over een barretje of restaurant waar je een hapje kunt eten.

Mijn tip is om niet alleen langs de beroemde Boqueria-markt te gaan, maar juist een van de vele andere markten te bezoeken voor een echte lokale ervaring. Hieronder heb ik een selectie gemaakt van de meest bijzondere markten in de Catalaanse hoofdstad.

Mercat de la Boqueria - vlees
Vers fruit, groenten, vlees, vis, kazen, vleeswaren, nootjes en specerijen op de markt.

Mercat de la Boqueria

De Mercat de la Boqueria een icoon geworden wanneer men aan een Spaanse markt denkt. Het gebouw, dat dateert uit 1914, trekt dagelijks honderden bezoekers.

Op deze markt, te vinden aan Las Ramblas, vind je stalletjes met de lekkerste hapjes en het kleurrijkste fruit. Terwijl de locals hun boodschappen doen, maken de toeristen foto’s van al de verse en kleurrijke producten. Ook vind je hier hele handige kant en klare doosjes met vruchten en sapjes. Ideaal als gezond tussendoortje.

 • Praktische informatie:
  Adres: La Rambla, 91
  Openingstijden: van maandag t/m zaterdag van 8:00 tot 20:30 uur.
  Metro: Catalunya (L1, L3, L6 en L7), Liceu (L3)
Mercat de la Boqueria in Barcelona bezoeken
Mercat de la Boqueria

Mercat de Sant Antoni

De Mercat de Sant Antoni, gebouwd in 1872-1882 door architect Antoni Rovira i Trias, is de grootste markt van de stad. Het ontwerp van deze markthal is gebaseerd op een Grieks kruis. De rode bakstenen en de toren in het midden van het kruis zijn de kenmerken van de Mercat de Sant Antoni. Naast eten, is er in deze markthal ook ruimte voor kleding en boeken. De markt, dat in de begin periode een openlucht markt was, werd hier oorspronkelijk gebouwd omdat hier de stadsmuren stonden en dit een druk bezocht gebied was. De Mercat de Sant Antoni is in feite de eerste markthal dat buiten de stadsmuren van Barcelona gebouwd werd.

 • Praktische informatie:
  Adres: Carrer del Comte d’Urgell, 1
  Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 8:00 tot 20:00 uur.
  Metro: Sant Antoni (L2)
Sant Antoni - Eixample Barcelona
Mercat de Sant Antoni

Mercat de Santa Caterina

Na de verbouwing in 2005 werd de Mercat de Santa Caterina een van de hipste markthallen van Barcelona en een ware trekpleister van de stad. De nieuwe gevel en het kleurrijke golvende dak van de markt, door architect duo Enric Miralles – Benedetta Tagliabue ontworpen, wordt dagelijks door honderden toeristen gefotografeerd.

De allereerste Mercat de Santa Caterina dateert uit 1845. De naam van Santa Caterina stamt van het nonnenconvent dat hier vroeger stond. Een bezoek aan het restaurant Cuines de Santa Caterina is zeker de moeite waard.

 • Praktische informatie:
  Adres: Av. de Francesc Cambó, 16
  Openingstijden: maandag van 7:30 tot 14:00 uur. Dinsdag, woensdag en zaterdag van 7:30 tot 15:30 uur. Donderdag en vrijdag van 7:30 tot 20:30 uur.
  Metro: Jaume I (L4)
Mercat de Santa Caterina - El Born, Barcelona
Mercat de Santa Caterina

Mercat de la Concepció

Ingeklemd tussen twee gebouwen, staat de Mercat de la Concepció, destijds gebouwd in de splinternieuwe luxe wijk van l’Eixample. De Mercat de la Concepció werd in 1888 ontworpen door dezelfde architect als van de Mercat de Sant Antoni. Tegenwoordig vind je in deze markthal ook een grote supermarkt en winkels voor bloemen en elektronica.

 • Praktische informatie:
  Adres: Carrer d’Aragó, 317
  Openingstijden: maandag van 8:00 tot 15:00 uur. Van dinsdag t/m zaterdag van 8:00 tot 20:00 uur.
  Metro: Girona (L4), Verdaguer (L4 en L5)

Mercat del Ninot

Voor de opening van de Mercat del Ninot had de markt een andere naam, namelijk Mercat del Porvenir. In 1982 werd een pop, El Ninot, vanuit een zeer populair en nabijgelegen café verhuisd naar de markt. De ‘ninot’ werd oorspronkelijk uit een scheepswrak gehaald en werd de naamgever van de nieuwe markt. Tegenwoordig is de originele pop te zien in het Maritieme Museum van Barcelona, maar een kopie kom je nog altijd tegen in de Mercat del Ninot.

 • Praktische informatie:
  Adres: Carrer de Mallorca, 133
  Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 8:00 tot 21:00 uur. Zaterdag van 8:00 tot 15:00 uur.
  Metro: Hospital Clínic (L5)

Mercat de Sants

De Mercat de Sants is net als vele andere markten in Barcelona begonnen als een openlucht markt. De markt werd op deze locatie begonnen doordat het gelegen was aan een van de wegen die het dorp Sants verbond met Barcelona. Wanneer je de Mercat de Sants gaat bekijken, let dan met name op de voorgevel. Deze gevel van de markthal, is ontworpen door de architect Pere Falqués i Urpí, en is zeer imposant.

 • Praktische informatie:
  Adres: Carrer de Sant Jordi, 6
  Openingstijden: maandag van 7:00 tot 14:00 uur. Dinsdag en donderdag van 7:00 tot 15:00 uur. Woensdag van 7:00 tot 14:30 uur. Vrijdag van 7:00 tot 20:30 uur. Zaterdag van 7:00 tot 15:30 uur.
  Metro: Mercat Nou (L1), Plaça de Sants (L1 en L5)

Mercat de l’Abaceria Central

De Mercat de l’Abaceria Central werd in 1892 gebouwd in Gràcia, destijds nog een dorp in de buurt van Barcelona. Hier kwamen alle boeren uit de streek hun producten verkopen. De markt was door Puigmartí (een belangrijke zakenman en eigenaar van de fabrieken Puigmartí en Vapor Nou) gebouwd.

Let op: De Mercat de l’Abaceria Central is tijdelijk naar de Passeig de Sant Joan nummer 181 verhuisd, omdat op de oorspronkelijke locatie momenteel een gloednieuwe markthal wordt gebouwd.

 • Praktische informatie:
  Adres: Passeig de Sant Joan, 181
  Openingstijden: maandag t/m donderdag van 7:00 tot 14:30 en van 17:30 tot 20:30 uur. Vrijdag van 7:00 tot 15:00 en van 17:00 tot 20:30 uur. Zaterdag van 7:00 tot 15:00 en van 17:00 tot 20:00 uur.
  Metro: Fontana (L3), Joanic (L4)

Mercat de Sarrià

De Mercat de Sarrià, ontworpen door de architecten M. Coquillat en A. Calvet, werd tussen 1900 en 1911 gebouwd op de plek van de moestuin van de pastorie van Sant Vincenç de Sarrià. Deze markt is altijd heel erg verbonden geweest met Sarrià. Tegenwoordig is dit imposante gebouw, door renovaties voorzien van een heel modern interieur.

 • Praktische informatie:
  Adres: Passeig de la Reina Elisenda de Montcada, 8
  Openingstijden: maandag, woensdag en zaterdag van 7:00 tot 15:00 uur. Dinsdag en donderdag van 7:00 tot 15:00 en van 17:00 tot 20:00 uur. Vrijdag van 7:00 tot 20:00 uur.
  Metro: Reina Elisenda (L6), Sarrià (L6)

Mercat de Galvany

De bouw van de Mercat de Galvany werd in 1868 begonnen maar werd pas in 1927 voltooid. Het werd gebouwd boven het landgoed van de graaf Galvany. Deze markt wordt beschouwt als een van de mooiste in Barcelona. Neem een kijkje binnen om te zien hoe hoog en indrukwekkend het plafond is.

 • Praktische informatie:
  Adres: Carrer de Santaló, 65
  Openingstijden: van maandag t/m donderdag van 7:00 tot 14:00 uur. Vrijdag en zaterdag van 7:00 tot 14:30 uur.
  Metro: Muntaner (L6)

Mercat de la Barceloneta

Naast al de oude markten, heb je in Barcelona ook hele moderne markten, zoals de Mercat de Fort Pienc, Mercat de Sant Gervasi, Mercat de les Corts of de Mercat de la Barceloneta. In dit geval is de markt van La Barceloneta wellicht een van de meest bijzondere: gebouwd in 1884 onderging deze een complete metamorfose tussen 2005 en 2007. De architect Josep Miàs won hiermee de prijs van Ciutat Barcelona 2007. Het resultaat is een futuristisch grijs gebouw dat van buitenaf niks lijkt op de rest van de markthallen in Barcelona. 

 • Praktische informatie:
  Adres: Pl. del Poeta Boscà, 1
  Openingstijden: maandag t/m donderdag van 7:00 tot 15:00 uur. Vrijdag van 7:00 tot 20:00 uur. Zaterdag van 7:00 tot 15:00 uur.
  Metro: Barceloneta (L4)

Gastronomische markten in Barcelona

Naast de eerdergenoemde voedselmarkten waar locals hun boodschappen gaan halen, kun je in Barcelona bij verschillende speciale markten ook heerlijke streekproducten en andere delicatessen kopen. Perfect als souvenir of cadeau of voor een bijzondere gelegenheid.

 • Streekproducten bij Plaça del Pi: tussen oktober en mei wordt er iedere laatste zaterdag en zondag van de maand (10:00-22:00) op Plaça del Pi de Fira de Productes Tradicionals Catalans georganiseerd, waarbij lokale streekproducten verkocht worden.
 • Boerenmarkt bij Parc de les Tres Xemeneies: voor wie op zoek is naar zo gezond en eerlijk mogelijk eten, is deze wekelijkse markt aan het Parc de les Tres Xemeneies the place-to-be. Iedere zaterdag (10:00-16:00) komen de boeren uit de omgeving van Barcelona hier hun producten verkopen.
Voedselmarkt bij Plaça del Pi Barcelona
Voedselmarkt bij Plaça del Pi

Vlooienmarkten in Barcelona

Op de grootste rommelmarkt van Barcelona, de Encants Vells, kun je als vintageliefhebber vast heel goed inslaan, maar ben je op zoek naar de hippe adresjes en de leukste vintage vondsten, dan zijn de terugkerende vintagemarkten van Barcelona wellicht iets voor je!

 • Mercat dels Encants Vells: de grootste en oudste vlooienmarkt van Barcelona, ook vaak Fira del Bellcaire genoemd, is de plek waar je nieuwe maar ook tweedehands spullen kunt kopen. Van kleding en schoenen tot aan meubels en woonartikelen, elektronica en platen. Open op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 9:00 tot 20:00 uur. Oorspronkelijk uit de 14e eeuw, is deze vlooienmarkt nog steeds razend populair. 
 • Palo Alto Market: ieder eerste weekend van de maand wordt deze hippe markt georganiseerd in een oude fabriek van Poblenou, waar je kraampjes met design en vintage spullen kunt vinden, maar ook vele foodtrucks, muziekoptredens en een gezellige ambiance. 
 • Lost & Found: deze populaire vlooienmarkt wordt vier keer per jaar gehouden, in de zomermaanden aan zee bij La Barceloneta en ’s winters in de centrale hal van treinstation Estació de França.
 • Flea Market: Flea Market is de organisatie die achter de succesvolle vlooienmarkten van El Raval ‘El Flea’ en ‘Fleadonia’ zit. Iedere eerste en tweede zondag van de maand kun je hier de leukste tweedehands kleding vinden.
 • On the garage: ieder derde weekend van de maand kun je terecht bij deze vlooienmarkt voor de leukste vintage en tweedehands kleding.
Vlooienmarkten in Barcelona
Vlooienmarkten in Barcelona

Andere markten in Barcelona

 • Bloemenmarkt op Las Ramblas: op het stukje van de Ramblas genaamd Rambla de les Flors kun je de beroemde bloemisten van las Ramblas bewonderen, in wat bekend staat als de Mercat de les Flors. De bloemenkiosken openen dagelijks van 09:00 tot 21:00 (op zondag tot 15:00).
 • Mercat Encants de Sant Antoni: op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag (09:30-20:30) kun je terecht bij de Mercat Encants bij de Sant Antoni-markt voor de traditionele markt van kleding en huishoudelijke producten.
 • Zelfgemaakte spullen-markt op Las Ramblas: voor leuke hebbedingetjes, handgemaakte sieraden en originele souvenirs kun je naar de Fira Nova Artesania, dat van vrijdag t/m zondag gehouden wordt op het laatste stukje van de Ramblas, de Rambla de Santa Mònica (vrijdag en zaterdag van 14:00 tot 22:00 en zondag van 12:00 tot 22:00).
 • Mercat Dominical de Sant Antoni: naast de prachtige markthal van Sant Antoni wordt er zondags altijd een rommelmarkt gehouden waar nieuwe en oude boeken, postzegels, ansichtkaarten, munten en kalenders verkocht worden.
 • Muntmarkt bij Plaça Reial: elke zondag tussen 09:00 en 14:30 uur wordt er in Plaça Reial een markt voor munten en postzegels gehouden met een handvol kraampjes voor verzamelaars.
 • Kunstmarkt bij Plaça Sant Josep Oriol: op zaterdag (11:00-20:00) en op zondag (11:00-14:00) wordt er een leuke kunstmarkt gehouden naast het bohemien Plaça del Pi waar lokale artiesten hun werk laten zien.
 • Antiekmarkt bij de Kathedraal: de wekelijkse Fira de Brocanters bij het Plaça Nova vooraan de Kathedraal van Barcelona is een verzameling van antiek en curiosa. Het wordt op donderdag van 10:00 tot 20:00 uur gehouden (in de zomer dagelijks, m.u.v. augustus, dan is de markt gesloten).
 • Vintage speelgoedmarkt bij Plaça Masadas: iedere eerste zondag van de maand (10:00-14:00; augustus gesloten) wordt op het Plaça Masadas een markt gehouden die gespecialiseerd is in modeltreinen, auto’s, boten, soldaten, poppen en poppenhuizen.

Dit was mijn lijst van leuke markten in Barcelona. Mis je nog een markt of heb je nog een suggestie om aan deze lijst toe te voegen? Laat dan je reactie achter in de comments!

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie