🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Wonen Reageer
Home » Blog » Rajoy grote winnaar verkiezingen Spanje 2011

Rajoy grote winnaar verkiezingen Spanje 2011

Mariano Rajoy, leider van het rechts conservatieve Partido Populair (PP) is de grote winnaar van de verkiezingen in Spanje van gisteren.

Zoals de verschillende peilingen al hadden voorspeld, heeft de PP de absolute meerderheid van het parlement in Spanje. Hiermee heeft de PP gisteren een historische overwinning behaald bij de Spaanse verkiezingen.

Mariano Rajoy wordt dan de premier van Spanje voor de komende 4 jaren.

De overwinning Spaanse conservatieven

De PP van Mariano Rajoy heeft 186 zetels gekregen van de 350 in het Spaanse parlement, goed voor een absolute meerderheid dus. De centrumlinkse PSOE, die in de afgelopen jaren aan de macht was, leed een grote nederlaag en kwam uit op 110 zetels. Op grote afstand eindigde de CiU (de partij van de Catalaanse nationalisten) als derde partij, met 16 zetels. Met veel minder stemmen volgen de rest van de politieke partijen.

De uitslag van gisteren wordt algemeen beschouwd als een afstraffing voor de socialisten, voor het gevoerde beleid tijdens de economische en financiële crisis. Om dit op te lossen gaat de PP waarschijnlijk ingrijpend bezuinigen. Het land zal daardoor meer economisch leed te verwerken krijgen voordat herstel zichtbaar wordt.

“Catalonia is not Spain”

Wat heel opvallend aan de resultaten van deze verziekingen is, is de plattegrond met de verschillende stemmen per regio. Daar is het duidelijk te zien hoe Catalonië afstand neemt van de rest van Spanje door het stemmen op de PSOE in de regio van Barcelona en CiU in de rest van Catalonië.

Zo verschijnen in de Catalaanse media vandaag grote koppen zoals ‘Catalonia is not Spain’ van het dagblad El Punt Avui.

Verder hebben slechts twee andere gebieden, Sevilla en het Baskenland, op andere partijen dan de PP gestemd. Een volledige overwinning dus.

Toch was niet iedereen hiermee tevreden. Kort na de overwinning begon bij Twitter de hastag #rajoydimision en #marianodimision, die zo populair werd dat het de wereldwijd trending topics zelfs haalde.

Wat de Spanjaarden nu willen is een stuk duidelijkheid over hoe Rajoy Spanje uit de crisis gaat redden, iets wat tot nu toe nogal onduidelijk is geweest. De onduidelijkheid van de conservatieve kandidaat werd toegeschreven aan een bewuste campagnestrategie, maar nu is het dus tijd voor actie.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie