🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Wonen 4 reacties
Home » Blog » Versoepeling coronamaatregelen in Barcelona

Versoepeling coronamaatregelen in Barcelona

De Spaanse premier Sánchez maakte dinsdag 28 april het exitplan van Spanje bekend. In acht weken tijd is het de bedoeling dat Spanje uit de quarantaine komt en dat daarmee het “nieuwe normaal” eind juni begint. Wat dat inhoudt en wat dit voor jou betekent – als inwoner of vakantieganger – leg ik uit in deze post.

Laatste update: 17/06/2020

Het exitplan van de Spaanse overheid

Spanje gaat de coronamaatregelen vanaf 4 mei versoepelen. Dit zal stapsgewijs en op regionaal niveau gebeuren in vier fases die elk rond de 2 weken zal duren, afhankelijk van het verloop van de zaken.

Het is de verwachting dat Spanje eind juni uit de lockdown komt en dat buitenlandse toeristen vanaf 21 juni weer naar Spanje kunnen reizen.


De belangrijkste punten van de “desescalada”, oftewel de Spaanse exit-strategie of de-escalatieplan, zijn als volgt:

Fase 0 (vanaf 4 mei)

Al vanaf 2 mei mogen volwassenen en kinderen naar buiten gaan om te wandelen of om te sporten. Je mag alleen of met één persoon naar buiten (iemand met wie je samenwoont), maar niet in familie of groepsverband.

Het wandelen dient te gebeuren binnen bepaalde tijdsloten en binnen een straal van 1 kilometer van je huis. Volwassenen mogen sporten en wandelen van 6:00 tot 10:00 uur en van 20:00 tot 23:00 uur, ouderen van 10:00 tot 12:00 en van 19:00 tot 20:00 uur en kinderen van 12:00 tot 19:00 uur. Deze tijdsloten zijn echter niet van toepassing in plekken waar minder dan 5.000 mensen wonen.

Vanaf 4 mei is het verplicht om een mondmasker te dragen op het openbaar vervoer en is alleen ruimte voor 50% van de normale toegestane capaciteit.

Vanaf 4 mei mogen winkels en zaken als kappers op afspraak weer open gaan en restaurants en bars mogen afhaalmaaltijden aanbieden.

Vanaf 4 mei is het weer mogelijk om auto te rijden met meerdere mensen, maar alleen met een specifiek doel zoals werk of boodschappen doen. Wanneer de inzittenden niet in dezelfde woning wonen dienen ze de maximaal mogelijke afstand aan te houden en een mondkapje te dragen.

Fase 0,5 (vanaf 18 mei)

De steden Barcelona en Madrid, die nog lang niet klaar zijn voor fase 1, verplaatsen zich vanaf maandag 18 mei naar fase 0,5, een tussenfase die enkele versoepelingen in de maatregelen met zich mee brengt zoals de opening van winkels en musea maar alleen voor 30% van hun capaciteit. Ook gaan bibliotheken weer open voor het lenen en terugbrengen van boeken.

Religieuze gebouwen mogen weer open, maar met slechts 30% van de normale toegestane capaciteit. Ook dodenwaken is toegestaan, maar alleen met 10 personen.

Vanaf woensdag 20 mei wordt het ook mogelijk in Barcelona om tussen 6:00 en 20:00 uur naar het strand te gaan voor een wandeling, maar je moet nog steeds aan de tijdsloten houden. Hou daarnaast rekening met de sporttijden (tussen 6:00 en 10:00 uur ‘s ochtends en 20:00 en 23:00 uur ‘s avonds) en dat zwemmen of zonnebaden nog niet is toegestaan.

Vanaf 21 mei is het verplicht om een mondmasker te dragen in openbare ruimte voor iedereen vanaf 6 jaar oud, zowel binnen als buiten.

Fase 1 (vanaf 25 mei)

Terrassen mogen weer open, maar alleen voor 40% van hun capaciteit.

Hotels mogen weer open, behalve de openbare ruimtes en alleen voor 30% van hun capaciteit.

Het is mogelijk om naar de sportschool te gaan, maar dan alleen op afspraak en zonder gebruik te maken van de kleedkamers. Zwembaden blijven dicht.

Sociale contacten tussen mensen zonder eerdere symptomen en die niet kwetsbaar zijn worden toegestaan, maar dan alleen in klein gezelschap (maximaal 10 personen), in eigen woning of tuin, op een terras of ergens anders.

Autorijden (met alle voorzorg maatregelen van fase 0) binnen de gezondheidsregio is weer toegestaan. Reizen tussen de provincies is niet toegestaan.

Via de CAPS (Catalaanse gezondheidscentra) zullen er steeds meer corona testen uitgevoerd worden bij mogelijke besmettingen. Deze zullen leiden tot een contactonderzoek om de verspreiding van het virus te voorkomen.

Fase 2 (vanaf 8 juni)

Vanaf fase 2 mag je gedurende de hele dag de straat weer op om te wandelen of te sporten behalve tussen 10:00 en 12:00 uur ‘s ochtends en tussen 19:00 en 20:00 ‘s avonds, een tijdslot dat nog steeds behouden is aan de 70-plussers.

Het aantal mensen die bijeen mogen komen wordt opgeschroefd naar maximaal 15 personen.

Vanaf fase 2 mogen alle stoelen in het OV (metro’s, bussen, trams en treinen) gebruikt worden.

In fase 2 mogen bars en restaurants volledig open, maar dan alleen met 40% van de toegestane capaciteit in het interieur (50% voor terrassen).

Ook winkelcentra mogen in deze fase weer open gaan, behalve de openbare ruimtes. In de winkels is de toegestane capaciteit 40%.

Bij de religieuze gebouwen wordt de toegestane capaciteit opgeschroefd naar 50%.

Bioscopen, theaters en conferentieruimtes mogen weer open maar alleen voor 30% van hun capaciteit. Voor alle culturele activiteiten gelden ook regels, zoals niet meer dan 50 personen binnen of 400 (zittend) buiten.

Ook scholen mogen in deze fase weer open gaan, maar wel onder strenge maatregelen om de 2 meter afstand te bewaren.

Professionele sportcompetities (dus ook de Spaanse Liga) mogen hervat worden.

Vanaf fase 2 mag er weer in zee en zwembaden worden gezwommen. Op het strand dien je vier meter tussen elkaar te laten en afstand houden in het water. Zwembaden hebben een maximale capaciteit van 30% en mogen alleen op afspraak mensen toelaten.

Het bezoeken van een tweede residentie wordt in fase 2 toegestaan, mits dat in dezelfde gezondheidsregio plaatsvindt.

Fase 3 (verwachting: 18 juni)

Vanaf fase 3 verdwijnen de tijdsloten en mag in principe iedereen de straat weer op wanneer die wilt.

Reizen tussen provincies wordt iets meer mogelijk gemaakt in fase 3. Per rij stoelen kunnen maximaal 2 personen in een auto reizen. Wonen degenen in hetzelfde huis, dan komt deze regel te vervallen.

In fase 3 is ook mogelijk om een bezoek te brengen aan verpleeghuizen.

De toegestane capaciteit op terrassen wordt opgeschroefd naar 75% en binnen de bars en restaurants wordt de toegestane capaciteit 50%.

Bij de openbare ruimtes in hotels wordt de toegestane capaciteit opgeschroefd naar 50%.

Ook de discotheken gaan dan weer open, maar wel met met 30% van hun capaciteit en geen dansvloer.

Ook theaters, bioscopen, auditoria en circussen kunnen openen met een maximale capaciteit van 50% met vooraf toegewezen zitplaatsen. Andere soorten shows kunnen worden geopend met een maximum van 80 personen binnen en 800 buiten.

Dierentuinen, aquaria, casino’s, bingohallen en andere recreatie- en toeristencentra hebben een maximale capaciteit van 50% in open ruimtes en 30% in gesloten ruimtes.

Sportscholen en sportfaciliteiten kunnen zonder afspraak worden gebruikt. Het is weer toegestaan om in groepen van maximaal 20 personen te sporten.

Zomerkampen, kinderspeelzalen en buitenactiviteiten voor kinderen mogen in deze fase weer open gaan, maar dan alleen met 30% van de capaciteit, met een maximum van 80 personen binnen en 200 buiten. Groepsactiviteiten mogen alleen met maximaal 10 personen.

In fase 3 is de toegestane capaciteit in de winkels 50%.

Sociale bijeenkomsten van maximaal 20 personen worden in fase 3 toegestaan.

Dodenwaken mag met maximaal 50 personen buiten en 25 binnenshuis. Begrafenissen en afscheidsceremonies kunnen door maximaal 50 personen worden bijgewoond. In de kerken is de toegestane capaciteit 75%.

Bruiloften en banketten kunnen worden gehouden met maximaal 150 personen buiten en 75 binnen.

Bedrijven mogen in deze fase hun capaciteit uitbreiden tot 50%, mits de afstand van twee meter tussen de klanten wordt gewaarborgd.

Hierna begint het “nieuwe normale” leven in Spanje waarin men met afstand van elkaar leeft en mondkapjes en wegwerphandschoenen draagt.


In welke fase zit Barcelona nu?

Barcelona zit momenteel in fase 2. De regering probeert deze week fase 3 alsnog te bereiken zodat Barcelona ook mee kan gaan met de opening van de grenzen straks op 21 juni.

Andere belangrijke punten

 • Het Catalaans zelfverantwoord reiscertificaat is na 2 mei niet meer nodig, aangezien iedereen weer op straat mag, behalve wanneer je met de auto reist buiten je gebied en wanneer je buiten de bepaalde tijdsloten op straat bent.
 • Geen druktes in winkels, stranden en openbare ruimtes toegestaan. Alle lokalen dienen van de juiste signalering voorzien te zijn om druktes te voorkomen. De social distancing in Spanje is 2 meter (1,5 meter vanaf 21 juni).
 • Winkels bieden specifieke tijdsloten voor 65-plussers aan.
 • Mondkapjes verplicht, ook na de de-escalatie. Plastic handschoenen worden aangeraden, maar zijn niet verplicht.
 • Thuiswerken wordt aangemoedigd tot wel in fase 3.
 • Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een boete.
 • Iedereen die uit het buitenland komt tijdens de noodtoestand moet 14 dagen verplicht in quarantaine zitten. Toeristen kunnen vanaf 21 juni weer op vakantie naar Spanje. De verplichte quarantaine is dan niet meer geldig.
 • Vanaf 21 juni worden alle beperkingen op de mobiliteit van Spanjaarden opgeheven. 

Dit zijn de belangrijkste punten die tot nu toe bekend zijn gemaakt over de versoepeling van de coronamaatregelen in Spanje. Een overzicht met álles wat wel of niet straks mag per fase vindt je hier en hier (in het Spaans).

Voor meer informatie over het coronavirus in Barcelona klik hier.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

4 gedachten over “Versoepeling coronamaatregelen in Barcelona”

 1. Beste Marta, wat fijn om op deze manier op de hoogte te blijven wat er in het mooie Spanje langzaam gaat gebeuren de komende weken. Wij hebben een vakantievlucht naar Barcelona staan op 25 augustus. We wachten af en lezen ondertussen met plezier ( voor zover je daar over kan spreken in deze tijd ) jouw enthousiaste berichten! Blijf gezond, ciao Arnold

  Beantwoorden
 2. Beste Marta,
  Elke keer lees ik je info over barcelona, elk jaar komen we voor een ganse maand naar pineda de mar en dan de laatste 3 dagen in barcelona op hotel. Voor de eerst maal in 15 jaar twijfelen we als het dit jaar zal lukken,?? normaal komen we aan in Barcelona op 12 juli . Wil je ons verwittigen als er nieuwe info is over reizen naar Barcelona Mvg Ann jager

  Beantwoorden
  • Hola Ann,

   Bedankt voor je bericht en interesse in mijn updates. Helaas is er nog weinig bekend over wanneer de grenzen weer open gaan en toeristen weer welkom zijn, maar ik houd jullie uiteraard op de hoogte via de website, social media en nieuwsbrief.

   Saludos, Marta

   Beantwoorden

Plaats een reactie