🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Architectuur Reageer
Home » Blog » Gaudí in de omgeving van Barcelona

Gaudí in de omgeving van Barcelona

Wie zich verder wil verdiepen in het werk van Antoni Gaudí kan ook buiten Barcelona op ontdekkingsreis gaan. Er bevinden zich in Catalonië namelijk nog meer werken van de getalenteerde architect. Zo vind je in de buurt van Barcelona de Cripta Güell in de Colònia Güell, de coöperatiegebouw in Mataró en de Güell-wijnmakerij in Sitges. Ontdek nu welke werken van Gaudí je verder kunt gaan bezoeken.

Gaudí’s bouwwerken vlakbij Barcelona

Heb je inmiddels alle gebouwen van Gaudí in Barcelona gezien, maar kun je er geen genoeg van krijgen, dan heb ik goed nieuws, want in de directe omgeving van Barcelona is er nog het een en ander te ontdekken die gemaakt is door de beroemde architect! Noteer daarom de volgende plekken op je to-do lijst!

1. Cripta Güell (Colònia Güell)

De Cripta Güell, ontworpen door Antoni Gaudí, was bedoeld als een kerk, maar is nooit voltooid. Alleen de crypte is te bezoeken. Het is echter een meesterwerk van de modernistische architectuur en staat bekend om zijn innovatieve structurele elementen en artistieke ontwerpen.

De crypte ligt in de Colònia Güell, een industrieel dorp ontwikkeld door Eusebi Güell, ongeveer 20 kilometer buiten Barcelona.

👉 Lees meer over de Colònia Güell en plan hier je bezoek.

Cripta Gaudí - Colònia Güell
Gaudí’s crypte

2. Cooperativa Obrera Mataronense (Mataró)

De Cooperativa Obrera Mataronense is een voormalige textielfabriek in de oude fabrieksstad Mataró, ontworpen door Gaudí tussen 1877 en 1882. Het wordt beschouwd als het eerste echte gebouw van Gaudí en staat bekend om zijn karakteristieke bakstenen gevel en parabolische bogen.

Van de oude textielfabriek staat er alleen nog de bleekmagazijn, met enkele stukken hout die parabolische bogen vormen, en een klein achthoekig paviljoen met toiletten, overeind.

Het gebouw, dat bekend staat als Nau Gaudí, fungeert sinds 2010 als kunst tentoonstellingsruimte voor de Col·lecció Bassat d’Art Contemporani de Catalunya en is uitgeroepen tot cultureel bezit van nationaal belang.

3. Bodegues Güell (Sitges)

Bodegues Güell is een wijnmakerij in Sitges die behoorde tot de familie Güell. Gaudí ontwierp in 1895 een gebouw dat zich perfect integreert met het rotsachtige landschap van het gebied, dat zich tussen de zee en het Garraf-massief bevindt.

De wijngaard is geconstrueerd met steen en smeedijzer, en vertoont een betoverende gelijkenis met een kasteel uit de middeleeuwen. Het illustreert overduidelijk de principes van de modernistische architectuur, met zijn parabolische contouren, asymmetrische oplossingen en grillige vormen.

Het gebouw herbergt tegenwoordig een restaurant waar allerlei evenementen gehouden worden.

👉 Tip: mis niet mijn gids over Sitges.

4. Jardí d’Artigas (La Pobla de Lillet)

In 1902 kreeg Gaudí de opdracht van de industrieel Joan Artigas i Alart om een tuin aan te leggen in zijn landgoed in La Pobla de Lillet.

Gaudí ontwierp een sierlijke tuin waar het water van de rivier Llobregat de hoofdspeler is, met verschillende fonteinen en bruggen, een waterval, een tuinhuisje en balustrades vanwaar je kunt genieten van het schouwspel van het water dat krachtig door de stroom naar beneden glijdt.

De tuin is nu open voor het publiek en kan bezocht worden.

5. Xalet del Catllaràs (La Pobla de Lillet)

Midden in de bossen van het Catllaràs-gebergte vinden we de Xalet de Catllaràs, een huis dat door Gaudí is ontworpen in 1902.

Het huis diende als onderkomen voor de technici en ingenieurs van de kolenmijnen van Catllaràs, die aan Eusebi Güell behoorden.

Momenteel is het alleen van buitenaf te bezoeken, aangezien het interieur wordt gerestaureerd.

Kende jij al deze plekken in de omgeving van Barcelona en welke zou je willen bezoek? Laat je reactie achter in de comments!

Lees meer:

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie