🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Architectuur 2 reacties
Home » Blog » 9 minder bekende bouwwerken van Gaudí in Barcelona

9 minder bekende bouwwerken van Gaudí in Barcelona

Dat Barcelona nauw verbonden is met architect Antoni Gaudí (1852-1926) is meer dan duidelijk. Meesterwerken als de Sagrada Família, Park Güell, Casa Milà of Casa Batlló hypnotiseren dagelijks duizenden toeristen en zijn ware trekpleisters geworden. Maar er zijn nog veel meer bezienswaardigheden in Barcelona die door de briljante Gaudí zijn ontworpen! Pak dus snel een pen en noteer de volgende plekken alvast om ze te bezoeken tijdens je volgende stedentrip naar Barcelona!

De minder bekende werken van Gaudí in Barcelona

Als architect in een destijds bloeiend Barcelona, werkte Gaudí mee aan talloze projecten naast het bouwen van gebouwen, zoals het maken van straatlantarens, meubels, hekken, fabrieken en zelfs tuinen. Veel van deze bouwwerken zijn een stuk minder bekend bij het grote publiek, maar nog steeds de moeite waard om ze te bezichtigen.

1. Casa Calvet

Aan de Carrer Casp nummer 48, vlakbij Plaça Catalunya, vinden we het Casa Calvet, dat gebouwd werd door Gaudí tussen 1898 en 1900. Dit was een commercieel en residentieel gebouw, gebouwd op een van de destijds meest bijzondere straten van de nieuwe Eixample-wijk in Barcelona.

Het huis is een elegant gebouw met een meer traditionele uitstraling dan Gaudí’s latere werken. Het werd gebouwd voor de familie Calvet. De kelder en de begane grond waren voor het familiebedrijf in de textielindustrie, de eerste verdieping was de woning van de eigenaar en de andere verdiepingen waren te huur.

In 1900 won het Casa Calvet de prijs van beste gebouw van de stad en in 1969 werd opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Omdat het Casa Calvet nog steeds een privé-woning is, kunnen we deze van binnen niet bezichtigen, maar het restaurant op de begane grond, dat vele van de originele details van Gaudí heeft weten te bewaren, is wel open voor het publiek.

 • Praktische informatie:
  Soort gebouw: huis van de familie Calvet
  Adres: Carrer Casp, 48
  Metro: Urquinaona (L1 en L4)
Gaudí's Casa Calvet in Barcelona
Gaudí’s Casa Calvet in Barcelona

2. Torre Bellesguard

Het Torre Bellesguard (ook wel bekend als Casa Figueres) is een beeldschoon huis dat Gaudí bouwde tussen 1900 en 1909 voor de rijke Maria Sagués in het (destijds geïsoleerd) Carrer Bellesguard nummer 16-20.

De villa met tuin vermengd gotische invloeden met Gaudí’s unieke stijl en is een voorbeeld van Gaudí’s vermogen om historische elementen te integreren in zijn eigenzinnige ontwerpen.

De buitenkant staat bekend om zijn uitgesproken kubieke volume en slanke hoekig toren. Binnen verrast dit huis met zijn decoratieve elementen en prachtige gewelf op de zolderkamer, en omdat er een verstopte draak op het dak heeft. Ook de tuinen dienen hier je aandacht.

Met dit stuk maakte Gaudí zijn eerbetoon aan de geschiedenis van Catalonië, door het herstellen van het Catalaanse Gotische-stijl waarmee hij zijn eigen persoonlijke visie op architectuur mengde.

De Torre de Bellesguard werd in 1969 aan de Werelderfgoedlijst van de UNESCO toegevoegd en is sinds 2013 opengesteld voor het publiek.

👉 Lees hier meer over Torre Bellesguard en koop je tickets direct.

 • Praktische informatie:
  Soort gebouw: prive-woning
  Adres: Carrer Bellesguard, 16-20
  Metro: Av. Tibidabo (L7)
Gaudí's Torre Bellesguard in Barcelona
Gaudí’s Torre Bellesguard in Barcelona

3. Paviljoens van Finca Güell

De Pavellons de la Finca Güell is een serie van constructies die Gaudí bouwde tussen 1884 en 1887 in het landgoed van de familie Güell, die destijds buiten de stad lag. De paviljoens van het landgoed Güell waren Güell’s eerste opdracht aan Gaudí. Hij liet hem de muur en de toegangspoorten tot het landgoed, evenals de stallen en de manege, ontwerpen.

De meest kenmerkend element van de Pavellons de la Finca Güell is het monumentale ijzeren hek, gegoten in 1885 in het werkplaats van Valle y Piqué in Barcelona. De draak verbeeld de legende van de Hesperiden en de Drakenbloedboom en is de onsterfelijke wachter van het landgoed.

Tegenwoordig zijn de paviljoens bij de ingang van het voormalig landgoed, met de poort, de stallen, de manege en vooral het monumentale ijzeren hek, te bezichtigen.

Hoewel niet zo grootschalig als sommige van zijn andere werken, de Pavellons Güell tonen de verfijnde en decoratieve stijl van Gaudí, vooral in de details van het smeed- en mozaïekwerk.

 • Praktische informatie:
  Soort gebouw: paardenstal en logeerplek van de familie Güell
  Adres: Avinguda de Pedralbes, 7
  Metro: Maria Cristina (L3)
Gaudí's Finca Güell in Barcelona
Gaudí’s Finca Güell in Barcelona

4. Poort van Finca Miralles

Voor het landgoed Miralles bouwde Gaudí een muur en toegangspoort die nog te zien is bij de Passeig Manuel Girona nummer 59. De golvende muur is een goed voorbeeld van de onmiskenbare stijl van Gaudí. De modernistische architect bouwde alleen het hekwerk en de poort, elementen die vanwege hun uniekheid en architectonische waarde, als enige zijn overgebleven van het oude landgoed.

Momenteel dienen de muur en de poort als hek voor enkele gebouwen die eind jaren zestig zijn gebouwd en in de volksmond bekend staan ​​als “Les Cotxeres”.

Leuk detail hier is de figuur die je bij de toegangsdeur ziet: dat is het beeld van Gaudí zelf, op ware grootte. Het beeld dateert uit 1999 en was door de beeldhouwer Joaquim Camps Giralt gemaakt.

 • Praktische informatie:
  Soort gebouw: muur en toegangspoort
  Adres: Passeig Manuel Girona, 59
  Metro: Maria Cristina (L3)
Gaudí's Finca Miralles in Barcelona
Gaudí’s Finca Miralles in Barcelona

5. Schoolgebouw voor de Teresianes

In 1889 kreeg Gaudí de opdracht om de bouw van de Col.legi de les Teresianes in Sant Gervasi de les Cassoles (destijds nog een dorp buiten de stad) af te maken. De krappe budget was geen probleem voor de architect, die een heel eenvoudig gebouw ontwierp, maar vol mystieke symboliek en fantasierijke constructieve ideeën.

Het meest kenmerkend element van de schoolgebouw is, ten eerste, zijn uiterlijk, dat op een middeleeuws kasteel lijkt, en ten tweede, de lange gangen met parabolische bogen die de patio’s als een kloostergang omringen en een bijzondere sfeer van beslotenheid aan de plek geven.

Gaudí ontwierp ook de tuin van de school, dat later in de tijd werd vervangen om plaats te maken voor de Rondas.

Ondanks de schade aan de school in 1936, toen het gebouw aangevallen en geplunderd werd, functioneert het nog steeds als onderwijsgebouw.

 • Praktische informatie:
  Soort gebouw: school
  Adres: Carrer Ganduxer, 85
  Metro: La Bonanova (L6)
Gaudí's schoolgebouw Escola Teresianes in Barcelona
Gaudí’s schoolgebouw Escola Teresianes in Barcelona

6. Lantaarnpalen bij Plaça Reial

De eerste opdracht van Gaudí voor de stad Barcelona waren deze twee lantaarnpalen die we op het Plaça Reial kunnen vinden.

Gaudí ontwierp deze lantaarnpalen in 1878, toen hij slechts 26 jaar oud was. De gemeente had hem de opdracht gegeven om een nieuw model voor een gaslichtlantaarn te ontwerpen. De lampen zouden overal in de stad komen te staan. Helaas werden er maar een klein aantal van uitgevoerd: de twee op Plaça Reial en drie bij Pla de Palau.

👉 Lees hier meer over het Plaça Reial.

 • Praktische informatie:
  Soort ontwerp: lantaarnpalen
  Adres: Plaça Reial
  Metro: Liceu (L3)
Gaudí's Lantaarnpalen bij Plaça Reial in Barcelona
Gaudí’s Lantaarnpalen bij Plaça Reial

7. Cascadefontein van Parc de la Ciutadella

Om zijn studies te kunnen betalen, werkte Gaudí in zijn studentenjaren mee aan andere projecten, zoals de bouw van het Parc de la Ciutadella, dat door Josep Fontserè i Mestre was ontworpen.

Gaudí werkte mee door ideeën aan te dragen voor de monumentale waterval en door de poort bij de ingang van het park en een balustrade te ontwerpen.

👉 Lees hier meer over het Parc de la Ciutadella.

 • Praktische informatie:
  Soort ontwerp: cascadefontein, hek en balustrade
  Adres: Passeig de Picasso, 21
  Metro: Ciutadella Vila Olímpica (L4), Arc de Triomf (L1)
Gaudí's Cascadefontein bij Parc de la Ciutadella in Barcelona
Gaudí’s Cascadefontein bij Parc de la Ciutadella

8. Mozaïek in de Esglèsia de Sant Pacià

Een andere project waar Gaudí in zijn jonge jaren aan mee werkte – maar niet veel mensen kennen – was de decoratie van de kerk Esglèsia de Sant Pacià in de wijk Sant Andreu.

De architect Joan Torras i Guardiola gaf Gaudí de opdracht om de voogdij, het hoofdaltaar, het koor, de lichten en het mozaïek van de kapel te ontwerpen.

Vanwege een grote brand in 1 909, waarbij bijna de hele zusterklooster verloren ging, was de kerk en de meeste werk van Gaudí zwaar beschadigt. Alleen het mozaïek dat de vloer van deze parochiekerk siert werd bespaard.

👉 Lees hier meer over de verborgen mozaïek van Gaudí.

 • Praktische informatie:
  Soort ontwerp: mozaïek
  Adres: Carrer de les Monges, 27
  Metro: Sant Andreu (L1) en Onze de Setembre (L9Nord en L10)
Gaudí's mozaïek in de Esglèsia de Sant Pacià in Barcelona
Gaudí’s mozaïek in de Esglèsia de Sant Pacià in Barcelona

9. Fontein bij Parc Pedralbes

Nog een andere vrij onbekende werk van Gaudí in Barcelona is de Herculesfontein, die verstopt zit in de tuinen van Palau Reial de Pedralbes, ook wel bekend als het Parc de Pedralbes.

Deze fontein belichaamt Gaudí’s streven naar schoonheid en kunst in alle aspecten van het stedelijk landschap, zelfs in functionele elementen zoals fonteinen.

 • Praktische informatie:
  Soort ontwerp: fontein
  Adres: Av. Diagonal, 686
  Metro: Palau Reial (L3)
Gaudí's Herculesfontein bij Parc de Pedralbes
Gaudí’s Herculesfontein bij Parc de Pedralbes

Kende jij al deze plekken en welke zou je nog willen bezoeken? Laat je reactie in de comments!

Lees meer:

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

2 gedachten over “9 minder bekende bouwwerken van Gaudí in Barcelona”

Plaats een reactie