De beste tips van een local!

Palau Güell in Barcelona

Palau Güell Barcelona
Inhoudsopgave

Palau Güell is één van de best bewaarde werken van de briljante architect Antoni Gaudí en één van de weinige die hij wél af heeft gemaakt. Achter de sobere façade schuilt een fantastisch gebouw met één van de mooiste dakterrassen van de stad! Het staat dan ook niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Voor de Gaudí-liefhebbers is het een ware must om te zien.

Hoe ga je naar Palau Güell

Palau Güell zit aan een smalle straat naast de beroemde Ramblas, bij Carrer Nou de la Rambla nummer 3-5. De metrostations Liceu (L3) en Drassanes (L3) liggen het meest dichtbij. Hoewel het van buitenaf weinig opvalt, is het aan de lange wachtrijen al goed te zien dat er achter de muren iets belangrijks schuilt.

Palau Güell tickets

Het is aan te raden om je kaartjes voor Palau Güell van tevoren online te bestellen om de lange wachtrijen te vermijden.

Skip-the-line tickets Palau Güell

Tickets voor het Palau Güell kosten €12,- per persoon, €9,- voor studenten en gepensioneerden en €5,- voor kinderen van 10 tot 18 jaar. Deze zijn online te bestellen. Je kunt daarnaast tijdens je bezoek gebruik maken van een gratis audiogids in verschillende talen (o.a. Engels en Duits).

Prijs Palau Güell tickets zonder gids

Toegangskaart€12,-Tickets kopen

Let op: reis je met een groep van meer dan 10 mensen, dan dien je een groepsreservering aan te maken.

Koop nu je skip-the-line tickets

Koop hier je kaartjes voor het Palau Güell en vermijd de lange wachtrijen.

Rondleidingen in Palau Güell

Je kunt er ook voor kiezen om tijdens je bezoek aan het Palau Güell mee doen aan een rondleiding van 1 uur. De rondleidingen kosten hetzelfde als een normale entree, maar vinden enkel plaats op bepaalde dagen en tijdstippen, en je moet er speciale kaarten voor kopen. Houd hier rekening mee. De tour in het Engels vindt plaats op elke vrijdag om 10:30 uur en zaterdag om 12:00 uur. Op zondag vindt de tour in het Spaans plaats om 10:30 uur en in het Catalaans om 12:00 uur. Tijdens de rondleiding bezoek je het Palau Güell en leer je over zijn geschiedenis als familiehuis van de welgestelde Güell.

Palau Güell ticketcombinatie

Voor extra voordeel kun je er ook voor kiezen een combinatieticket te bestellen voor het Palau Güell. Dit combinatieticket geeft je zonder wachtrij toegang tot het museum Palau Güell (inclusief audiogids) en allerlei andere voordelen.

Palau Güell + Casa Milà (La Pedrera)€37,-Tickets kopen
Palau Güell + Sagrada Família€45,80Tickets kopen
Palau Güell + Casa Batlló€47,-Tickets kopen

Het Palau Güell gratis bezoeken

Het Palau Güell is iedere eerste zondag van de maand gratis te bezoeken. Je moet er dan echter extra vroeg bij zijn, want er zijn maar twee momenten voor de kaartverkoop en de plaatsen zijn beperkt! Je kunt tijdens de ochtendshift gaan om 10:00 uur of 's middags om 15:00 uur.

Wat te zien en te doen bij Palau Güell

Het Palau Güell was de eerste grote opdracht van Gaudí. Zijn stempel is vooral binnen en op het dakterras van het huis mooi te zien. Een bezoek aan dit gebouw is daarom zeer de moeite waard.

Het huis van de familie Güell

Eusebi Güell gaf in 1885 de opdracht aan Gaudí om het Palau Güell te bouwen. Gaudí was zich ervan bewust dat Güell zijn rijkdom aan zijn vrienden en kennissen wilde tonen (het huis werd namelijk gebruikt voor tentoonstellingen, concerten en andere evenementen) en dus creëerde hij een ongebruikelijk en gewaagd architectonisch project. Hij bouwde een middeleeuwse Catalaanse palazzo met houten plafonds en innovatieve oplossingen voor de ruimte en licht van het huis. Hij maakte tevens gebruik van verschillende traditionele materialen zoals hout, keramiek en steen, maar ook van dure materialen zoals marmer. De rijk versierde kamers en de duizenden details in het decor van het huis maken dit één van de mooiste bouwwerken van Gaudí.

Het huis zelf bestaat uit een kelder en een begane grond met een koetshuis en een magazijn, een eerste verdieping voor de kantoren van Güell, een tweede verdieping waar het sociale leven plaatsvond en een derde verdieping waar de familie sliep, gevolgd door een zolder en een dakterras. Tijdens je bezoek aan het Palau Güell kom je onder andere langs het oude koetshuis, Eusebi Güell's kantoor, de imposante centrale hal met een parabolische koepel op de begane grond, het dak met zijn kleurrijke schoorstenen en de slaapkamers van de verschillende gezinsleden. Na een bezoek aan het Palau Güell kun je alleen maar concluderen dat het Gaudí goed gelukt is om een functioneel paleis te bouwen dat zich aan de behoeften van het privé én sociale leven van de familie Güell aanpaste.

Palau Güell in Barcelona bezoeken
Palau Güell

Het bezoek aan Palau Güell is inclusief toegang tot de permanente tentoonstelling over het meubilair van Palau Güell 'Palau Güell: mirades al mobiliari', evenals de tijdelijke tentoonstellingen.

Het dakterras van het Palau Güell

Het dakterras van het Palau Güell is één van de meest magische plekken van het huis en verdient zeker je aandacht. Het dakterras staat bekend om zijn twintig kleurrijke schoorstenen en de centrale naald van 15 meter hoog. Gaudí maakte van het dak van Palau Güell een sprookjesachtige wereld, gevormd door de prachtige schoorstenen die meer op sculpturen lijken en bedekt zijn met stukjes keramiek in verschillende kleuren (de bekende trencadís van Gaudí). De centrale naald is daarentegen bedekt met stenen.

DakDakterras van het Palau Güell in Barcelonaterras-van-het-Palau-Güell-in-Barcelona
Dakterras van het Palau Güell

Nits del Palau Güell

In de zomermaanden worden op het dakterras van Palau Güell unieke concerten en muziekavonden gehouden. Met je concertkaartjes mag je tevens een nachtelijk bezoek brengen aan het gebouw zelf.

Geschiedenis van het Palau Güell

De rijke industrieel, grondeigenaar en politicus Eusebi Güell i Bacigalupi was Gaudí's belangrijkste beschermheer. In 1885, toen de architect nog onbekend was, gaf Güell hem de opdracht om zijn privé-woning aan de Ramblas uit te breiden. Güell's idee was om een paleis te laten bouwen aan de straat Nou de la Rambla die verbonden zou zijn met hun huis aan de Ramblas. Dit was de allereerste grote opdracht van Gaudí. Het gebouw werd in 1890 afgemaakt en voor de afwerking en decoratie daarvan had hij nog eens vijf extra jaar nodig. Het Palau Güell heeft sindsdien vele toepassingen gehad. Gedurende 20 jaar was het huis van de familie Güell, maar toen de burgeroorlog kwam werd het gebruikt als politiebureau en later, in de handen van de Diputació de Barcelona, werd het de vestiging van het Institut del Teatre en Museu d’Arts Escèniques. Na een grondige restauratie werd het gebouw in 2011 opnieuw als museum geopend voor publiek.

Het Palau Güell werd in 1969 uitgeroepen tot cultureel erfgoed van nationaal belang en in 1984 door de UNESCO tot Werelderfgoed. Een mooie erkenning aan de uitzonderlijke waarde van dit gebouw, dat een voorbeeld van meesterwerk en creativiteit is.

Opvallend is dat ondanks zijn rijkdom, de graaf Eusebi Güell besloot om in zijn ouderlijke huis te blijven in plaats van te verhuizen naar l’Eixample, zoals de rest van de burgerlijk stand in die tijd deed. Vandaar dat we nu zo’n prachtig modernistisch gebouw in El Raval kunnen vinden.

Lees meer: Antoni Gaudí en het Catalaans Modernisme.

Nieuws over Palau Güell

- 18/04/2014: Barcelona’s UNESCO Werelderfgoedlijst
- 03/02/2013: De Gaudí Tour
- 22/05/2011: Het Palau Güell heropent na zeven jaar

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.000 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Inhoudsopgave
Gratis Barcelona mini-gids

Ga je binnenkort naar Barcelona? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de gratis mini gids met 20 pagina's vol tips en prachtige foto's.

X Sluiten

Nee, dank je