Calçots uit de oven met romesco saus
Spaans: Calçots al horno con salsa romesco
Catalaans: Calçots al forn amb salsa romesco
Calçots zijn uienspruiten, vergelijkbaar met jonge lente-uitjes, die tussen januari en maart genuttigd worden in Catalonië tijdens de zogenaamde 'calçotades'. De meest traditionele manier om calçots voor te bereiden is om deze op de barbecue te grillen, maar omdat je niet altijd over een barbecue beschikt, of wanneer het buiten geen mooi weer is, heb ik dit recept van mijn moeder gekregen waarmee je heel eenvoudig je eigen huisgemaakte calçots en romesco saus thuis kunt maken. Alles wat je nodig hebt is een oven en een keukenmachine. Calçots worden vaak als voorgerecht geserveerd voor gegrild of geroosterd vlees zoals lamsvlees of worst.
Ingrediënten
Voor 5-6 personen
- 25-30 calçots (als je geen authentieke calçots kunt vinden, kun je deze wisselen voor grote sjalotten, lente-uitjes of jonge prei)
Voor de romesco saus
- 70 g gemalen amandelen
- 40 g gemalen hazelnoot
- 1 nyora paprika of gedroogde rode peper (als alternatief kun je een paar Hollandse rode paprika’s gebruiken)
- 1 midden grote ui
- 2 knoflooktenen
- 2 tomaten
- olijfolie, zout en azijn
Tip: zowel de calçots als de nyora paprika zijn in Nederland helaas niet verkrijgbaar (of tenminste ben ik ze nooit tegengekomen), dus ik raad je aan om gebruik te maken van mijn aangegeven alternatieven.
Recept: Calçots al forn amb salsa romesco
1. Begin met het voorbereiden van de ingrediënten van de romesco saus: de ui, knoflook en tomaten dienen geroosterd te zijn. Snij de ui in tweeën en leg ze in een bakblik. Leg er ook de tomaten met een kruisje bovenop en twee flinke, ongeschilde knoflooktenen naast. Laat het roosteren in de oven, ongeveer een half uur op 180 graden (tip: je kunt hiervoor ook de magnetron gebruiken).
2. Haal tussendoor de zaadjes uit de nyora paprika. Zet water op het vuur en als deze eenmaal kookt gooi je de nyoras in het water en zet het vuur uit. De nyoras dienen zacht te worden. Daarna kun je de binnenkant eruit schrapen die we later weer gaan gebruiken. Tip: als je de vervangende Hollandse rode paprika’s gebruikt, dan kun je deze gewoon in het bakblik leggen (met het vel naar boven en ontdaan van de zaadlijsten) samen met de rest van de groenten. Haal vervolgens indien gewenst de velletjes eruit.
3. Schep de amandelen en de hazelnoten in de keukenmachine en maal ze goed fijn tot er een massa ontstaat.
4. Haal het bakblik uit de oven en laat alles wat afkoelen. Duw de knoflooktenen uit hun schil en haal desgewenst de velletjes van de tomaat eruit.
5. Doe de nyora paprika, ui, knoflook en tomaten in de keukenmachine samen met het notenmengsel. Doe 3 eetlepels olijfolie, 1 kleine eetlepel azijn en een snufje zout en meng alles goed door totdat er een lekkere saus ontstaat.
6. Verwarm de oven op 150-180 graden. Maak de calçots schoon: haal het eerste laagje eruit en snij de meest groene blaadjes weg. Leg de calçots neer in een ovenschaal met het bijhorende bakpapier eronder en besprenkel ze met wat olijfolie. Doe ze in de oven en laat ze roosteren voor ongeveer 10-15 minuten. Haal ze eruit en schep ze even om. Zet ze weer in de oven tot dat ze bruin en zacht zijn worden.
7. Schep de calçots in een grote schaal of dien ze direct op samen met de romesco saus. Serveer er een extra bord bij waar je de bruine velletjes van de calçots kan laten tijdens het eten.
Eettip: de traditionele manier om calçots te eten is met je handen, hoewel je thuis ook gewoon mes en vork kunt gebruiken. Haal als eerste de zwarte velletjes eraf: trek van het topje naar beneden en de velletje gaat er van zelf af. Dip vervolgens je calçot in de romesco saus en eet de witte zachte stukken als een haring met je handen (of in stukjes met je mes en vork om niet vies te worden).
Tip!

Hier vind je meer recepten uit de Spaanse keuken. Probeer bijvoorbeeld mijn bacallà a la catalana (Catalaanse kabeljauw) of de crema catalana (Catalaanse crème brûlée). Que aprofiti! (Eet smakelijk!).
Boeken over de Spaanse keuken
Leer alles over de Spaanse keuken met een van de onderstaande kookboeken.